Barcelona, China.

iBestuur nieuwsbrief 1 maart 2018

Deze week komt de nieuwsbrief vanuit de tijdelijke standplaats Barcelona. Dezelfde polaire wervel die de Siberische beer opjaagt tot aan de Noordzee, stuwt het Nederlands winterweer naar de Catalaanse kust: wind, regen en natte sneeuw. Gelukkig zitten we warm binnen, met 110.000 mensen boven op elkaar. Het Mobile World Congres is een gezellige boel dit jaar. Behalve voor Google dan, dat net als in eerdere jaren buíten een Androïd-straatje heeft gebouwd, tussen Hal 2 en Hal 3. En die mooiweerpaviljoens zijn net zo lek als de Play Store, dus daar komt geen hond.

Ruim 2800 bedrijven presenteren zich op de beurs. De een doet dat met niet veel meer dan een uitklaptafeltje, een scherm en twee stoelen aan het looppad, de ander bouwt een kathedraal voor de technologie: de Sagrada Tecnología zeg maar. Huawei investeerde volgens de eigen medewerkers 200 miljoen euro in het Mobile World Congres. Voor dat geld zette de Chinese telecomreus natuurlijk niet alleen dat techno-paleis neer in Hal 1 van een paar hectare groot, maar importeerde het bijvoorbeeld ook een vloot geblindeerde Mercedes-busjes uit Duitsland, vloog het VIP’s uit alle windstreken binnen en installeerde die in de mooiste hotelsuites. Huawei is king of the hill.

Chinese nijverheid verovert de wereld; een welkome economische impuls voor Europa. De democratisch gekozen wethouder van Weert wilde zondag in Tegenlicht zelfs wel wat politieke mores van de Chinezen overnemen in ruil voor de vestiging van het Europese distributiecentrum van Alibaba in zijn gemeente. Benieuwd wat zijn kiezers daar later deze maand van vinden, nu ze nog mogen stemmen.

Achter in Hal 6 is een klein Shenzhen verrezen, de werkplaats van de wereld. Drie straatjes met allemaal even kleine tokootjes zonder toeters en bellen: de waren liggen gewoon op de toonbank. Kant-en-klare mobieltjes van het merk Brand (even doordenken hier): de goedkoopste smartphones doen 10 dollar als je er duizend tegelijk koopt, de high-end met een 13 megapixel camera en een smak geheugen kost 40 dollar in bulk. En daar wordt lekker in gehandeld.

Enigszins emotioneel werden wij toen we Airpods kregen aangeboden, net echt-Apple, voor 8 dollar bij een afname van 200 stuks. Wij betaalden vorig jaar 189 euro voor de échte draadloze in-ears. Maar wat is echt in deze? Die van Apple komen ook uit China.

Volgende week zijn we weer terug, net als ons eigen winterweer.

Peter Lievense

- - - - -

weblogs

Bestuurlijke hygiëne

door: Walter van Holst, 1 maart 2018

Walter van Holst - PBLQ

Misschien de grondoorzaak van veel problemen rondom ICT bij de overheid heeft te maken met het ontbreken van erkenning dat die overheid een beslissings- en beleidsmachine is.

lees meer

- - -

 

- - - - -

podium

Civil Weapons of Math Retaliation

door: Jelle van der Ster en Siri Beerends, 1 maart 2018

SETUP

Of het nu gaat om het opsporen van risicoburgers of het aannemen van een nieuwe collega, overheden en bedrijven maken steeds meer gebruik van automatische beslissingen door algoritmen. Een van de grootste misverstanden over algoritmen is dat ze ‘unbiased’ zijn en daardoor rechtvaardige beslissingen nemen. Met het programma Civil Weapons of Math Retaliation wil MediaLab SETUP een breed maatschappelijk debat stimuleren over de vraag hoeveel en welke besluitvorming we bereid zijn om van algoritmen te accepteren.

lees meer

- - -

‘Taken, bevoegdheden en waarborgen Wiv in balans’

door: Pieter Bindt, 26 februari 2018
reacties: 1

Pieter Bindt

Op 21 maart adviseren we het kabinet over de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv 2017). Kiesadvies wordt gegeven door diverse media. Het valt Pieter Bindt, van 2011 tot 2016 directeur van de Militaire Inlichtingen en Veiligheidsdienst, op dat sommige kiesadviseurs meer twijfels en aannames hebben dan hij heeft.

lees meer

- - -

 

- - - - -

nieuws

Start-ups durven het anders te doen

Startup Officer maakt weg vrij voor innovatie

door: Marlies Ruijter, 28 februari 2018

Start-up

Start-ups weten de weg naar overheidsinstanties vaak moeilijk te vinden. Het netwerk van Startup Officers brengt hier verandering in. En dat is mooi, want de innovatieve en flexibele start-ups kunnen veel voor de ‘logge’ overheid betekenen. En andersom!

lees meer

- - -

 

- - - - -

weblogs

De strijd tegen nepnieuws - 2

door: Maurits Kreijveld, 27 februari 2018

Maurits Kreijveld

Welke rol kunnen journalisten en factcheckers spelen als het gaat om het opsporen en bestrijden van nepnieuws en welke mogelijkheden hebben zij om het probleem op te lossen?

lees meer

- - -

Samen innoveren

door: Hugo Aalders, 26 februari 2018

Hugo Aalders - VNG Realisatie

Als je marathons loopt, moet je een lange adem hebben en volhardend zijn. Niets doen is geen optie, want dan wordt de achterstand alleen maar groter. Dat geldt ook voor de overheid.

lees meer

- - -

Raadsinformatie op de kaart!

door: Tom Kunzler, 23 februari 2018

Tom Kunzler

Open data en machine-learning bieden veel mogelijkheden voor beter gebruik van overheidsinformatie. De app WaarOverheid is daar een goed voorbeeld van.

lees meer

- - -

Edge and fog computing

door: Ben van Lier, 23 februari 2018

iBestuur academie, mastercourse smart cities - Ben van Lier

Kan blockchaintechnologie opereren tussen het centralistische perspectief van cloud computing en het meer decentrale perspectief van het (industrial) internet of things?

lees meer

- - -

 

- - - - -

Sneak preview

Volgende week op de website van iBestuur onder meer:

  • Blogs van Menno Weij (advocaat bij SOLV), Willem Pieterson (verbonden aan het Center for eGovernment Studies), Maurits Kreijveld (futuroloog, met het derde deel in de korte serie over nepnieuws).
  • Podiumbijdrage van het Kennislab voor Urbanisme/Saxion University of Applied Sciences over hoe algoritmes de stad veranderen.
  • iBestuur magazine is ook als PDF te downloaden.
  • Aanmelden voor de nieuwsbrief of recente edities teruglezen?


- - - - -

partners

Privacy Workspace geeft organisaties grip op persoonsgegevens

1 maart 2018

Centric privacy

IT-dienstverlener Centric introduceert de Privacy Workspace, een oplossing die organisaties grip geeft op het werken met persoonsgegevens. Dit platform helpt organisaties te voldoen aan de AVG, die vanaf 25 mei wordt gehandhaafd.

partnerpagina centric

lees meer

- - -

Uden: scholen zijn belangrijke schakel

door: Quita Hendrison, 27 februari 2018

Uden

Praten over geld en vooral hoe je daarmee om moet gaan als je er niet veel van hebt. Het is nog altijd een taboe. Uden pakt het bij de basis aan. Samen met scholen leren ze kinderen en jongeren al vroeg omgaan met geld. Belangrijk, juist voor jonge mensen, om armoede te voorkomen.

partnerpagina vng realisatie

lees meer

- - -

HBA koppelt met iBurgerzaken

door: Sanne van der Zanden, 27 februari 2018

Sanne van der Zanden

Een betrouwbare overheid betekent zo min mogelijk fouten maken in de dienstverlening. Het snel en makkelijk raadplegen van kennisbanken is daarvoor essentieel. Basisinformatie van de gemeente Amsterdam, PinkRoccade Publiekszaken en 5 kwartiermakergemeenten werken daarom aan de geïntegreerde koppeling tussen iBurgerzaken en het Handboek Burgerzaken Amsterdam (HBA). Door deze unieke combinatie kun je jouw dienstverlening binnenkort nog efficiënter inrichten.

partnerpagina pinkroccade

lees meer

- - -

Imagem werkt samen met het Nationaal Smart City Living Lab

22 februari 2018

Imagem

Nederland staat bekend een ‘early adopter’ en een ‘innovation hub’ te zijn waarbij het leidend is met wereldwijde ‘smart city’ projecten. Smart City projecten in Nederland hebben zo hun eigen uitdagingen waar het gaat om opschalen van smart city toepassingen en het structureel organiseren van smart cities in Nederland.

partnerpagina imagem

lees meer

- - -

 

- - - - -

laatste reacties

- - - - -

meest gelezen

2017 was goed jaar voor vendor lock-in

door: Mathieu Paapst, 22 februari 2018 weblog
reacties: 3

De AVG belicht vanuit acht stellingen

door: Frits de Jong, 19 februari 2018 nieuws

PSD2, een Europese strategische blunder

door: Bart Jacobs, 12 september 2017 weblog
reacties: 4

Raadsinformatie op de kaart!

door: Tom Kunzler, 23 februari 2018 weblog

Rondetafeldiscussie ‘Digitale dienstverlening met de menselijke maat’ - 9 april 2018

22 februari 2018 bijeenkomsten

Blockchain hardnekkig irritant

door: Seger de Laaf, 20 februari 2018 weblog

- - - - -