iBestuur nieuwsbrief 1 oktober 2020

iBestuur Thuisdebat #7: Van beleids- naar datacyclus

microphone Op donderdag 8 oktober (10.30 tot 11.15 uur) organiseren we weer een iBestuur Thuisdebat.

Op iBestuur.nl publiceerden Jan van Ginkel en Paul Strijp recent hun artikel ‘Van beleids- naar datacyclus’. De hoeveelheid reacties was ongekend. Meer dan genoeg aanleiding dus voor een Thuisdebat.

Aanmelden voor het iBestuur Thuisdebat van 8 oktober, kan hier

Paul Strijp, Jaring Hiemstra, Karin Akkers en dataprofessor Frans Feldberg doen mee!

lees meer


Podium

Roland Bisscheroux – De gaten in ons digitale geheugen

digitaal archief Archiefinstellingen beheren ons papieren cultureel erfgoed voor bedrijfsvoering, bewijsvoering en historisch onderzoek. Sinds de jaren ’80 van de vorige eeuw komen daar ook digitale archiefstukken bij. Dit digitale archief is slechts een deel van het totale digitale verleden; de rest is reeds verloren of gaat verloren bij de huidige aanpak. Hoe kan het dat na veertig jaar automatisering de digitale archivering nog steeds niet op orde is?

lees meer


Nieuws

‘Meer Haagse regie helpt zaken sneller te realiseren’

Kasja Ollongren Gemeenten maken zich zorgen over de invoeringskosten van de Omgevingswet en een hausse aan gerechtelijke procedures als de wet straks is ingevoerd. Minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) reageert op deze en andere actuele kwesties. “Waarom hebben we jarenlang zo veel tijd en effort gestoken in die Omgevingswet? Omdat we denken dat het nieuwe ­stelsel transparanter, inzichtelijker en gebruiksvriendelijker is.”

lees meer


Weblogs

  • Astrid Oosenbrug – Het belang van open data – Open data zijn overal om ons heen en ieder van ons maakt er vrijwel dagelijks gebruik van. Mede dankzij Saskia Stuiveling. lees meer
  • Dirk-Jan de Bruijn – Naar een betere wereld – Het streven is een betere wereld. Dat vraagt om fundamentele stappen met een centrale plaats voor het ecosysteem. lees meer
  • Paul Ruijgrok- Digitale participatie (na corona) – In deze tijd van corona participeren we voornamelijk digitaal. Dat vraagt ook van ambtenaren een andere aanpak. lees meer
  • Christian Verhagen – Data als asset – Datadelen is belangrijk, maar toch blijven organisaties op hun data zitten als een moederkloek die haar eieren beschermt. lees meer


Magazine

Nooddraaiboek komt nooit te vroeg

Illustratie bij thuiswerken Hoe houd je je organisatie draaiende tijdens een pandemie? Een halfjaar geleden nog een vreemde vraag, inmiddels een waarvan menige organisatie wenst hem eerder gesteld te hebben. Wigo4it maakte wél vroegtijdig een continuïteitsplan. Met aandacht voor de technische en de softe kanten van de bedrijfsvoering. “We hebben al gehint op het blijvende karakter van thuiswerken.”

lees meer


Praktijk

Zeven prangende vragen over de toegankelijkheidsdeadline van 23 september 2020

braille Vanaf woensdag 23 september 2020 moeten alle overheidswebsites toegankelijk zijn of maatregelen hebben genomen om toegankelijk te worden voor alle Nederlanders – dus ook voor mensen met een visuele, auditieve of andere beperking. Is dit gelukt? Welke stappen moet je zetten om de doelen te bereiken? Roeland Sorber van Stichting Accessibility geeft antwoord op zeven belangrijke vragen.

lees meer


Binnenkort op de website van iBestuur:

  • Blogs van onder anderen Pascale Georgopoulou, Jos de Groot, Larissa Zegveld en Menno Weij.
  • Praktijkcase: interview met Bas den Hollander en Desiree Geerts, in het kader van de Overheidsbrede Cyberoefening en Webinars.
  • Podium-artikelen van onder anderen Piek Visser-Knijff (over drones die er uit zien als duiven of meeuwen en ingezet worden/kunnen worden door bijvoorbeeld de overheid) en Bahreddine Belhaj (over hoe gemeenteraden omgaan met digitalisering).


Partners

Red Hat- Nieuws: Hoe ‘open’ is ‘open genoeg’?

Open “De begripvolle ambtenaar” toont portretten van een aantal DUO-medewerkers. De dingen die ze zeggen zetten je aan het denken. “Ik vind het belangrijk dat je alles kunt zien” – Elian, “ik wil bedrijfsregels open maken voor burgers” – Cees-Jan, en: “architectuur ontstaat” – Frits. De uitspraken doen mij denken aan een quote van Otto von Bismarck: “Wetten zijn als worstjes. Je kunt maar beter niet zien hoe ze gemaakt zijn.” Ik vraag me dan direct af: Geldt dat ook voor software? Hoe ‘open’ is ‘open genoeg’?

lees meer

M&I/Partners – Persbericht: ICT-kosten gemeenten 2019 stijgen opnieuw, van transformatie maar weinig sprake

Illustratie bij persbericht M&I/Partners De gemiddelde ICT-kosten per inwoner stijgen in 2019 naar 86 euro. Een stijging van 2 euro per inwoner vergeleken met het jaar daarvoor. Niet niks, maar gecorrigeerd voor inflatie ook niet noemenswaardig. Zeker niet als we de kosten(stijging) afzetten tegen het sterk toegenomen belang en potentieel van ICT. Van digitale transformatie is in gemeenteland dan ook nog te weinig sprake, zo concludeert M&I/Partners. Wellicht dat Covid-19 daar verandering in brengt.

lees meer

Red Hat- Nieuws: 4e OpenShift Experience Group – Nederlandse Overheid

illustratie bij bericht red hat Op dinsdag 27 oktober vindt alweer de 4e, en helaas wederom virtuele, editie van de OpenShift Experience Groep voor Nederlandse overheidsgebruikers plaats. De eerste drie edities hebben inmiddels geleid tot een community van bijna 100 leden bestaande uit beheerders, ontwikkelaars, architecten en managers binnen de Nederlandse overheid. Deze editie zal onder meer bestaan uit een tweetal klantcases: van DICTU Rijkszaken en het RIVM.

lees meer


meest recente reacties