Uitvaartspaarpot

iBestuur nieuwsbrief 2 mei 2019

Iedereen weet van de enorme bedragen in de pensioen-honingpotten, maar ook voor onze laatste reis zetten we met zijn allen kapitalen opzij. Tweederde van de Nederlanders heeft een uitvaartverzekering voor een bedrag tussen 5000 en 10.000 euro.
Dat is natuurlijk niet echt een verzekering: verzekeren doe je tegen risico’s. De dood is geen risico maar een gegeven. Het is eigenlijk meer een uitvaartspaarpot waar je elke maand een paar tientjes in stopt tot je genoeg hebt gespaard.

Nabestaanden weten vaak helemaal niet of hun betreurde ooit een uitvaartverzekering heeft afgesloten en niet zelden is dat niet te achterhalen. Volgens de uitvaartondernemers – natuurlijk niet helemaal onafhankelijk in deze want die spaarpot is hun negotie – gaat het jaarlijks om tienduizenden polissen die niet boven water komen. En dus niet worden uitgekeerd.

Nou zou je denken dat in het huidige digitale tijdsgewricht niet alles hangt op een vergeelde polis die ergens onder in een la verstopt zit. Maar een handig online overzicht zoals we dat voor onze pensioenen wel hebben, bestaat niet voor uitvaartverzekeringen.

Technisch niet haalbaar, verzucht het Verbond van Verzekeraars: “Bovendien, door de nieuwe privacyregels kunnen we minder doen dan we zouden willen.” Heeft de AVG het weer gedaan.

Nee, die uitvaartverzekeraars, die hebben nog wel een paar lijken in de kast!

Tot volgende week

Peter Lievense


nieuws

Privacyhorror of welkome innovatie?

Payment Services Directive 2

door: Peter Olsthoorn, 2 mei 2019

PSD2

Over sommige zaken valt zelfs in ons land niet te polderen. Neem PSD2, de nieuwe wetgeving die banken verplicht om de rekeningdata van hun klanten met derden te delen. Gaat zo’n betalingsrichtlijn ons helpen in ons financiële huishouden (de believers), of vergooien we hiermee ons laatste restje privacy aan de datamonsters (de sceptici)?

lees meer
weblogs

Eén procent

door: Hugo Aalders, 2 mei 2019

Hugo Aalders - VNG Realisatie

Wat als gemeenten één procent van hun mensen en middelen inzetten om oplossingen te maken voor alle gemeenten?

lees meer


Klaagrobot

door: Arjan Widlak, 1 mei 2019

Arjan Widlak

Stel je voor dat burgers gebruik kunnen maken van dezelfde middelen als de overheid? Dat zij net zo worden als Paaltje.

lees meer


Geen woorden, maar beelden

door: Larissa Zegveld, 29 april 2019

Hoe bereik je als overheid jongeren die geen boeken of kranten meer lezen of tv kijken? Via hun eigen informatiekanalen!

lees meer
magazine

Oneerlijke overheidsconcurrentie?

Cybersecuritybedrijven let op:

door: Peter van Schelven, 29 april 2019
reacties: 1

JurisPrudent

Onlangs heeft de Nederlandse wetgever een belangrijke stap gezet op het gebied van cybersecurity. De Wet beveiliging netwerk- en informatiesystemen (Wbni) is per 9 november 2018 van kracht geworden. Daarmee zijn in ons land voor een afgebakende groep bedrijven en organisaties nieuwe security- en meldplichten in het leven geroepen.

lees meer
praktijk

Samenwerken om privacybewustwording te kweken

Utrechtse Heuvelrug leert in AVG Escaperoom

door: Frits de Jong, 30 april 2019

Utrechtse Heuvelrug

Het kweken van bewustwording over privacy. Weten wat er wel en niet mag als het gaat om privacy, bijvoorbeeld in relatie tot de AVG. Er zijn meerdere manieren om bewustwording te kweken. Bij de gemeente Utrechtse Heuvelrug lieten ze hun medewerkers deelnemen aan een escaperoom waarin je AVG en privacygerelateerde vraagstukken tegenkomt.

lees meer
Sneak preview

Binnenkort op de website van iBestuur:

  • Blogs van onder anderen Kristel Lammers, Menno Weij, Tom Kunzler, Mark Elstgeest en Jan-Willem Wesselink.
  • De rubriek Podium biedt plaats voor artikelen, visie en opinie van auteurs uit de publieke sector dan wel van auteurs op persoonlijke titel.
  • De rubriek Praktijk biedt plaats voor casuïstiek en verhalen uit de praktijk van (co-) auteurs uit de publieke sector.
  • Aanmelden voor de nieuwsbrief of recente edities teruglezen?partners

‘Betere samenwerking tussen overheid en hoger onderwijs biedt kansen’

2 mei 2019

RIC

Nederland heeft veel te winnen bij snelle en verdergaande digitalisering. De overheid kan daaraan in belangrijke mate bijdragen, maar ziet het tekort aan ICT’ers steeds verder toenemen. Door de vergrijzing is de uitstroom groot en de instroom van nieuwe talenten beperkt. Betere samenwerking tussen het Rijk en het hoger onderwijs moet daar verandering in brengen.

partnerpagina rijks innovatie community

lees meer


Quantum Computing: klaar voor de eerste stap?

30 april 2019

Quantum - IBM

Elke dag ervaren we de voordelen van computers en informatietechnologie. De huidige computers helpen en entertainen ons, ze stellen ons in staat om ons met mensen over de hele wereld te verbinden, en maken het mogelijk om grote hoeveelheden data te gebruiken voor het oplossen van moeilijke problemen en het aansturen van complexe systemen.

partnerpagina ibm

lees meer


Staatstoezicht op de Mijnen overgestapt op RijksZaak

door: Fred van der Molen | 29 april 2019

Pega - SodM

Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) werkt sinds januari 2019 met RijksZaak, de standaard clouddienst voor zaakgericht werken. Die dienst biedt overheidsorganisaties de mogelijkheid om zaakgegevens, proces, dossier en interactie in één systeem af te handelen. De implementatie werd binnen tijd en budget in tien maanden door DICTU en SodM verwezenlijkt.

partnerpagina pegasystems

lees meer


De burger als informatiebron

door: Yashita Arora | 26 april 2019

IMAGEM - smartphone

Een gezamenlijk doel van onze 355 gemeenten en hun burgers is het creëren en behouden van een veilige en leefbare omgeving. Dit betekent snelheidscontroles in woonwijken, straten zonder zwerfvuil, werkende straatverlichting, verzorgde groenvoorzieningen en nog veel meer. Dit klinkt als een simpel en eenvoudig doel, maar in werkelijkheid is het een gigantische onderneming voor alle betrokkenen.

partnerpagina imagem

lees meer


Virtueel kijkje in toekomstig Gouda

26 april 2019

Centric - Gouda

In Gouda zijn binnenkort virtuele versies van de toekomstige stad te verkennen, al voordat de schop de grond in gaat. De gemeente werkt samen met Centric en Geodan Go aan de ruimtelijke scenario’s voor het Gouda van straks.

partnerpagina centric

lees meer
laatste reacties