Privacy is een grondrecht

iBestuur nieuwsbrief 2 november 2018

Privacy is een grondrecht waarvan we samen hebben vastgesteld dat die beter beschermd moet worden in dit digitale tijdsgewricht. Daar waren de pakweg tweehonderd functionarissen gegevensbescherming het gisteren roerend over eens tijdens het eerste FG-Café dat iBestuur organiseerde met CIP en VNG Realisatie. Daarom ook werd de AVG op 25 mei van kracht en de functie van fg in het leven geroepen. De urgentie is onverminderd: de Autoriteit Persoonsgegevens kreeg al 6500 klachten en tips binnen, en er werden in de eerste tien maandan van het jaar 13.000 datalekken gemeld.

Interessante constatering ook dat de fg’s in het eerste jaar vooral bezig zijn met bewustwording en advies: ze noemen hun organisaties veelal nog ‘onbewust en onbekwaam’. De AVG wordt bij veel overheden nu eigenlijk pas geïmplementeerd, met de komst van de fg. CIP hield een enquête op weg naar het FG-Café (vanaf volgende week bij iBestuur terug te vinden) waaruit bleek dat de fg’s slechts 4 procent van hun tijd bezig zijn met toezicht houden en 38 procent met het adviseren van de organisatie. Bovendien heeft 42 procent van de fg’s geen eigen budget wat onafhankelijk toezicht lastig maakt. Daarnaast moet de fg beoordelen of de AVG goed wordt nageleefd, maar oordeelt daarmee ook indirect over het eigen functioneren. Allemaal groeistuipjes: er lag een heel pakket verbetermaatregelen op tafel waar de AP voor openstaat.

Het grootbedrijf heeft de finesses van de AVG natuurlijk al weer veel beter in de vingers. Dat bleek half oktober maar weer eens tijdens het Generation Discover festival dat Shell in Den Haag voor kinderen van de basisschool organiseerde. Schoolkinderen die met hun klas naar het festival gingen, moesten een verklaring tekenen waarin ze afstand deden van privacyrechten en daarmee van hun portretrecht. Je zou zo maar kunnen bedenken dat Shell de beelden van de enthousiaste kinderen wil inzetten bij campagnes om het imago te vergroenen.
Ouders die verhaal willen halen, moeten flink doorzetten. Het contract was opgesteld volgens het Engels recht en er stond expliciet dat alléén rechtbanken in Engeland en Wales bevoegd zijn.

Meerdere ministeries waren aanwezig op het festival en de minister van privacy hield naar verluidt een speech waarin hij de kinderen op het hart drukte om toch vooral online hun privacy te beschermen.

Tot volgende week

Peter Lievense

- - - - -

nieuws

‘Onbekend maakt ook onbemind’

Logius gaat zich prominenter profileren

door: Fred van der Molen, 1 november 2018

Yvonne van der Brugge

Eens een bouwkundestudente, nu algemeen directeur van Logius. Sinds een krap jaar staat Yvonne van der Brugge-Wolring aan het hoofd van de organisatie die bij het grote publiek vooral bekend is van de diensten DigiD, MijnOverheid en de Berichtenbox. Hoe kijkt zij terug op dat eerste jaar? En welke nieuwe richting slaat Logius in, zoals het jaarverslag aankondigt?

lees meer

- - -

 

- - - - -

weblogs

Dakloos door Big Data

door: Arjan Widlak, 2 november 2018

Arjan Widlak

Het helpt als je beroemd bent, om een probleem aan te kaarten. Zo raakte de discussie over etnisch profileren in een versnelling nadat rapper Typhoon staande was gehouden.

lees meer

- - -

De bedoeling

door: Larissa Zegveld, 1 november 2018

De burger centraal stellen in onze dienstverlening is niet meer voldoende. We moeten de achterliggende wetgeving, systemen en werkwijze aanpakken en samen aan de slag gaan.

lees meer

- - -

Voorspel de toekomst met Mass Prototyping

door: Edo Plantinga, 31 oktober 2018

Edo Plantinga

Door vroegtijdig met een diverse groep mensen te bedenken hoe diensten en services straks gaan werken, ontstaat een scherper beeld van waar we het nu precies over hebben.

lees meer

- - -

Smart & Leefbaar

door: Jan-Willem Wesselink, 30 oktober 2018

Jan-Willem Wesselink

Zitten we in de greep van partijen als Google, Facebook of Amazon en zijn we daarmee reddeloos verloren? Nee! Wel moeten we grenzen trekken en bijsturen. Niet alles wat kan, mag ook.

lees meer

- - -

Privacy inleveren voor korting

door: Jan Willem Boissevain, 29 oktober 2018

Jan Willem Boissevain  directeur Public  Pegasystems

Als de verzekeraars hun aanbod van rijstijlverzekeringen afstemmen op beloning voor de klant, dan zullen de meeste automobilisten bereid zijn om hun rijgedragdata te delen.

lees meer

- - -

 

- - - - -

podium

Een moeilijk te voorspellen technologisch pakket

Predictive Policing:

door: Laurens Naudts, 29 oktober 2018

Politie Belgie

In de strijd tegen de criminaliteit wil de de Belgische overheid in 2020 het computersysteem iPolice aanscherpen met predictive policing applicaties. Volgens Laurens Naudts behoeft de realisatie van dergelijke surveillance infrastructuur een kritisch en open debat. Niet alleen over de werking, maar ook over de betrouwbaarheid, de gevaren en de risico’s.

lees meer

- - -

 

- - - - -

magazine

Beheerst vernieuwen

door: Chris Verhoef, 31 oktober 2018

Prof. Chris Verhoef

Grote organisaties met veel IT zijn nogal eens geneigd om te kiezen voor revolutionaire in plaats van evolutionaire vernieuwing van hun IT-portefeuille. Alle systemen vervangen door buzzword-compliant IT: blockchain, micro-services, devops, kanban en agile. Daarmee wordt de code wendbaar, van-deze-tijd, en meer toeten-noch-blazen prietpraat.

lees meer

- - -

 

- - - - -

Sneak preview

Binnenkort op de website van iBestuur:

  • Blogs van onder anderen Walter van Holst, Victor Zuydweg, Willem Pieterson, Youri Lammerts van Bueren, Arjan Widlak en Pascale Georgopoulou.
  • Podiumbijdragen van onder anderen Leon Dohmen, Caroline Raat en Sebastiaan ter Burg.
  • De rubriek Podium biedt plaats voor achtergrondartikelen, praktijkverhalen en opinie van (co-)auteurs uit de publieke sector.
  • Aanmelden voor de nieuwsbrief of recente edities teruglezen?


- - - - -

partners

Gemeenten en leveranciers samen op naar Common Ground

1 november 2018

Centric over Common Ground

‘Samen’ was het trefwoord van de Strategische Conferentie van de Gebruikersvereniging Centric, georganiseerd in samenwerking met Centric. Samen met overheden bouwen aan digitalisering. Hoe ziet dat nieuwe samenspel tussen overheid en markt eruit?

partnerpagina centric

lees meer

- - -

Een digitale werkplek ontwikkel je samen

1 november 2018

muis in de hand

Burgers hoeven steeds minder vaak in de rij te staan bij een fysieke gemeentebalie. Leve de digitale dienstverlening! Wat nog wel beter kan? Het intern aanbieden van digitale werkplekken die medewerkers helpen om de digitale dienstverlening naar een nog hoger niveau te tillen.

partnerpagina kpn

lees meer

- - -

Agile Delivery Centers: hulp bij digitale transformatie

31 oktober 2018

auto's op de weg

Een recent door UWV gepubliceerde factsheet over de ICT-arbeidsmarkt in Nederland vermeldt dat de spanning op de ICT-arbeidsmarkt oploopt. De vraag overstijgt het aanbod, terwijl het aanbod steeds meer versnippert. Bemensing van een goed functionerend agile team wordt een steeds grotere uitdaging

partnerpagina capgemini

lees meer

- - -

Dorp wordt energie – eiland

door: Marieke Vos, 29 oktober 2018

Ansen

De samenleving staat met de energietransitie voor een grote opgave. Hoe een Drents dorpje laat zien hoe je dit lokaal aanpakt. Met ondersteuning van CGI. Een ongewone combinatie, waar beide partijen van leren.

partnerpagina cgi

lees meer

- - -

Samen naar de digitale deeleconomie

29 oktober 2018

groepsgevoel

Klimaatverandering, overstromingen en hete zomers. Veranderingen die vaak erg snel gaan, en zonder dat wij het door hebben. Mensen voelen de gevolgen van deze veranderingen direct; ze hebben last van droge tuinen of kelders die overstromen. De impact op overheid en burger is wereldwijd.

partnerpagina imagem

lees meer

- - -

 

- - - - -

laatste reacties

- - - - -