Boeren

iBestuur nieuwsbrief 3 oktober 2019

Het handige van internet is dat je mee kunt lezen welke snode plannen de boze boeren nu weer aan het voorbereiden zijn. Op 29 oktober willen ze het vliegverkeer van en naar Schiphol platleggen: “Dat scheelt een hoop stikstof!” Die boeren snappen heus wel dat wij mee lezen op WhatsApp dus zal het vooral als intimidatie bedoeld zijn.

Dat de boeren tot wanhoop worden gedreven door zwabberend beleid, gierige supermarkten en een Kafkaëske bureaucratie wil ik geloven, maar hun verontwaardiging dat ze voor milieuvervuilers en dierenmishandelaars worden versleten, is misplaatst. Dat zijn ze namelijk gewoon wèl.

Het boerenland – bijna tweederde van Nederland – is een ecologische woestijn: driekwart van de insecten is verdwenen en vogels zijn er ook bijna niet meer. En als je als sector elk jaar 600 miljoen (geen tikfout!) dieren naar het slachthuis brengt, kun je niet met droge ogen beweren dat je overloopt van dierenliefde. Let wel, dit is natuurlijk evenzeer de verantwoordelijkheid van de overheid en de consument, maar dat er iets moet gebeuren is duidelijk.

Bedenkelijk ook dat half politiek Den Haag zich naar het Malieveld haastte om de boeren naar de mond te praten en toezeggingen te doen. Dat doen ze niet als daar bijvoorbeeld onderbetaalde schoonmakers, boze leraren of uitgewoonde verpleegsters komen protesteren. En ‘No farmer=no food’: dat zal best, maar ‘No nurse aan je bed’, dan ga je ook dood.

Het handige van internet is ook dat we de spreektekst van de minister nog eens kunnen nalezen. De tekst op de website van het ministerie van Landbouw is nét iets anders dan de tekst waarmee ze op het Malieveld de boeren een hart onder de riem stak. ,,Zo lang als ik minister van Landbouw ben, komt er wat mij betreft geen halvering van de veestapel’’ moest eigenlijk zijn: “Zo lang als ik minister van Landbouw ben, komt er wat mij betreft geen gedwongen halvering van de veestapel.”

Mooi!

Je moet de boeren namelijk niet dwingen, je moet ze overtuigen!


Tot volgende week

Peter Lievense

nieuws

‘Die oude manier van werken doet het gewoon niet meer’

Loes Mulder, secretaris-generaal Sociale Zaken en Werkgelegenheid:

door: Bas Linders, 3 oktober 2019

Loes Mulder

De hoogste ambtenaar van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is secretaris-generaal Loes Mulder. Dat de Rijksoverheid niet goed is aangesloten op de technologische ontwikkelingen durft ze best te zeggen. Het levert risico’s op maar óók kansen. “Het is een combinatie van vrolijkheid over hoe snel het allemaal gaat en de vraag of je er maximaal op voorbereid bent.”

lees meer


Symposium Publieksgerichte Overheid - 20 november 2019

iBestuur Symposium ‘De Publieksgerichte overheid’

De overheid wil slagvaardig, klantvriendelijk, transparant en efficiënt werken. Maar tussen droom en daad staan stroperige processen en verouderde IT. Proces- en ketengericht werken kan een oplossing zijn, maar hoe implementeer je dit zodanig dat het daadwerkelijk resultaat oplevert? En is het voldoende voor de digitale transformatie waar de overheid voor staat?

Met Jan Grijpink, Paul Iske, Filippa Jennersjö en Theodor Kockelkoren

  • Woensdag 20 november, Louwman Museum Den Haag
  • Van 12.00 uur tot 17.00 uur: met inlooplunch en borrel na
  • Deelname is gratis voor de doelgroep
  • De nieuwste en slimste dienstverlening op de innovatiemarkt.
  • Autogek? Gratis museumbezoek vanaf 10.00 uur

I.s.m. DICTU, Pegasystems, Alfresco, Enterprise DB, Red Hat en 1DigitalNL

Meer informatie en aanmelden: iBestuur.nl

podium

Het 5G-netwerk komt snel, maar wel heel stilletjes

door: Beryl Dreijer en Douwe Schmidt, 2 oktober 2019

verkeerslichten

5G heeft grote voordelen. Maar dat er geen debat is over de maatschappelijke gevolgen, baart Beryl Dreijer, privacyjurist, oud-raadslid in Velsen, en Douwe Schmidt, activist voor digitale stad bij Tada.city, zorgen.

lees meer


weblogs

Denken en doen gaan samen op

door: Hugo Aalders , 3 oktober 2019

Hugo Aalders - VNG Realisatie

Common Ground krijgt steeds meer vorm. En dat lukt alleen omdat we denken en doen combineren, tegelijkertijd.

lees meer


Ransomware

door: Arjan Widlak, 2 oktober 2019

Arjan Widlak

Digitale afpersers – ransomware – leveren soms betere dienstverlening dan de markt. Wat kan de overheid van hen leren?

lees meer


podium

Common Ground: eenheidsworst of innovatieversneller?

door: Frans Dondorp, 30 september 2019

standaardisatie computer

De VNG maakt serieus werk van Common Ground. De implementatie van dit architectuurprincipe, dat de datalaag standaardiseert en scheidt van de applicatielaag, zou een grote stap voorwaarts betekenen in de flexibilisering van het IT-landschap van lokale overheden. Maar al te rigide standaardisatie kan innovatie beperken.

lees meer


weblogs

Drones in het OV-domein

door: Zsolt Szabo, 1 oktober 2019

Zsolt Szabo

Drones in het OV zijn niet meer ondenkbaar. Dat vraagt om het plannen en inpassen in infrastructurele projecten.

lees meer


De toekomst ontwerpen

door: Jan-Willem Wesselink, 30 september 2019

Jan-Willem Wesselink

Hoe moet de smart city eruit komen te zien? Dat is deels aan ons. Denk mee, dan ontwerpen we samen de toekomst.

lees meer


Kracht van een klacht

door: Jan Willem Boissevain, 27 september 2019

Jan Willem Boissevain

Organisaties (bedrijven én overheid) zouden klachten moeten koesteren. Klagers leveren namelijk gratis feedback.

lees meer


Sneak preview

Binnenkort op de website van iBestuur:

  • Blogs van onder anderen Bas Filippini, Willem Pieterson, Christian Verhagen, Mark Elstgeest, Walter van Holst, Henk Bos, Carolien Nicolai en Marlène Geskes.
  • Van maandag 7 tot en met vrijdag 11 oktober een vijftal korte bijdragen over het thema toegankelijkheid. Dit in het kader van ‘De week van toegankelijkheid’.
  • De rubriek Podium biedt plaats voor artikelen, visie en opinie van auteurs uit de publieke sector dan wel van auteurs op persoonlijke titel.
  • De rubriek Praktijk biedt plaats voor casuïstiek en verhalen uit de praktijk van (co-) auteurs uit de publieke sector.
  • Aanmelden voor de nieuwsbrief of recente edities teruglezen?


partners

Programma voor AI Summit krijgt vorm

3 oktober 2019

Neo

Op donderdag 31 oktober vindt in de Verkadefabriek in ‘s-Hertogenbosch de Data en Ethiek: ❤ van AI Summit plaats. Het programma voor de bijeenkomst bestaat uit een zeer divers aanbod van inspirerende presentaties en workshops. De aanmeldingen stromen dan ook binnen.

partnerpagina minbzk

lees meer

‘ICT is de ruggengraat van de organisatie’

door: Frits de Jong | 2 oktober 2019

Wobine Buijs

Op de slotdag van het Fieldlab Common Ground (zie: kader) was de blik met name gericht op de rol van de bestuurders. Burgemeester Wobine Buijs van de gemeente Oss hield een boeiend betoog over het belang van ICT en Common Ground en deed een appèl op al haar collega-bestuurders deze ontwikkeling actief te steunen.

partnerpagina vng realisatie

lees meer

Pop-upmuseum over algoritmen in Den Haag

1 oktober 2019

Tinder jaren '50

Terwijl algoritmen steeds vaker onderdeel uitmaken van ons dagelijks leven, weten veel mensen nog maar weinig over de werking ervan. In het stadhuis van Den Haag is daarom een Algoritmisch Historisch Museum geopend.

partnerpagina minbzk

lees meer

Zo faciliteert het digitale platform de schonere stad

door: Gerard van de Kamp | 1 oktober 2019

Gerard van de Kamp - CGI

Onze steden waar ook ter wereld zijn zo’n beetje de grootste energieverslinders. Dat heeft uiteraard ook te maken met de verdere verstedelijking van onze samenleving.

partnerpagina cgi

lees meer

Digitale Transformatie - De overheid heruitvinden

30 september 2019

digitale transformatie

De wereld is veranderd. Overheden hebben het moeilijk om bij te blijven.Toch is een digitale transformatie onvermijdelijk. Want de burger verwacht steeds meer van de overheid.

partnerpagina ibm

lees meer

Welk doel behaal jij dit jaar?

30 september 2019

dartbord - Pink

Ga jij voor een digitale en toekomstbestendige dienstverlening? Of voor procesverbeteringen zodat je meer tijd hebt voor datgeen wat je aandacht écht nodig heeft? Gemeente Groningen is eind vorig jaar gestart om alle werkprocessen te digitaliseren, volledig volgens de richtlijnen van het zaakgericht werken. Dat is (in 6 maanden) gelukt!

partnerpagina pinkroccade

lees meer

Beëindiging conflict Dimpact en Centric

30 september 2019

handdruk

Dimpact en Centric zijn sinds 2016 verwikkeld in een juridisch conflict over de reikwijdte van afname van Burgerzakenmodules (BZM) door de leden van Dimpact. Na een reeks van gesprekken is besloten het conflict te beëindigen.

partnerpagina centric

lees meer

laatste reacties