iBestuur nieuwsbrief 3 december 2020

Podium – Van beleids- naar datacyclus

Hein Corstens: ‘Behoud de beleidscyclus, maar zet de data centraal’

compas In iBestuur online van 27 augustus 2020 pleitten Jan van Ginkel en Paul Strijp voor het op de schroothoop gooien van de beleidscyclus en deze te vervangen door een ‘datacyclus’. Hein Corstens heeft nog een andere route: Handhaaf de beleidscyclus, maar dan met de data centraal. “Om de data te laten bepalen waar je heen gaat is handelen als de Vliegende Hollander, die zijn stuurman overboord zette.”

lees meer


Magazine

Wolkenridders met reuzenfootprint

Datacenter Equinix AM4 Data Center Alles in de cloud! Want die cloud is immers oneindig en onverzadigbaar. De perfecte plek om onze dagelijkse portie van 2,5 quintiljoen bytes in op te bergen. Maar in tegenstelling tot wat de benaming suggereert heeft de cloud wel degelijk een fysieke manifestatie. Een manifestatie die lawaai uitstoot en ruimte en energie inneemt: het datacenter. Designer Niels Schrader en fotograaf Roel Backaert brengen een aantal datacenters in Nederland in kaart.

lees meer

Gaia-X: Europese ‘maanlancering’ digitaal beleid?

Beeld bij verhaal over Gaia-X De cloud wordt gezien als een belangrijke voorwaarde voor innovatie en toekomstige economische groei. Ook voor overheden zijn data essentieel om processen slimmer te kunnen organiseren. Gaat Gaia-X, de ‘Europese cloud’, daar een positieve rol in spelen? Het Nederlandse kabinet is vooralsnog terughoudend. Misschien is een afwachtende houding niet onverstandig, want het project is nog jong en heeft nu al megalomane trekjes.

lees meer

Column Chris Verhoef – D1G1D

Prof. Chris Verhoef Onlangs zag ik een phishing-sms met een link naar DigiD. De valse URL bleek DigiD.EU te zijn. Die staat nu te koop. Zodra je de naam DigiD hebt bedacht, registreer je niet alleen die domeinnaam, maar ook alle vrijwel identieke varianten ter voorkoming van misbruik. Dus digid.eu zou helemaal niet te koop moeten zijn. Dat reserveren is geen overbodige luxe vertelde een security-expert me.

lees meer


Dag van de Actieve Openbaarmaking: Goed Bewaard Escape Room

deuren Op vrijdag 11 december, de Dag van de Actieve Openbaarmaking, hebben we een extraatje voor een beperkt aantal deelnemers: de Goed Bewaard Escape Room. Zo’n escaperoom kan natuurlijk ook online gespeeld worden én op maat gemaakt worden voor een bepaald doel. Bijvoorbeeld voor het navigeren door het doolhof van informatie in een overheidsorganisatie.

We hebben nog een aantal plekken over. Durft u de uitdaging aan? Meld u dan aan via: redactie@ibestuur.nl

Heeft u zich al aangemeld voor de Dag van de Actieve Openbaarmaking op 11 december? Doe dat hier

lees meer


Weblogs

  • Wim Willems – Regels voor de slimme stad – De gemeente Apeldoorn heeft de ‘City Deal ‘Een slimme stad, zo doe je dat’ ondertekend, maar wat betekent die stap eigenlijk? lees meer
  • Nathan Ducastel – Digitalisering vraagt om kaders – Als overheid moeten we zorgen dat onze inwoners beter toegerust zijn om hun eigen keuzes te maken in de digitale wereld. lees meer
  • Marlène Geskes – Digitale inclusiviteit, hoe dan? – Iedereen, ook bij de overheid, moet niets anders willen dan alles weten, willen ontwikkelen en alles digitaal willen. lees meer


Binnenkort op de website van iBestuur:

  • Blogs van onder anderen Eveline Bakker, Annemieke van Brunschot en Larissa Zegveld.
  • Bijdragen van Pascale Georgopoulou, André Huykman en Bart Jacobs.
  • Podium-artikelen van onder anderen Willem Bantema.


Partners

Red Hat – Nieuws: Quarkus nu onderdeel van OpenShift – Java on Steroids!

Logo Quarkus Met Quarkus wordt het mogelijk sneller en prettiger te ontwikkelen. Daarnaast worden de operationele kosten van applicatiehosting fors lager door de hogere efficiëntie. Tot slot wordt, door beter gebruik van resources, de impact op het milieu veel kleiner. Red Hat levert deze vele malen efficiëntere, cloud-native ontwikkelaars-stack standaard mee met hun containerplatform, OpenShift.

lees meer

Conxillium – Nieuws: Webinar Coronaproof verkiezingen 2021

rood potlood Hoe organiseer je coronaproof de Tweede Kamer verkiezingen in 2021? Is jouw gemeente voorbereid op coronaproof verkiezingen van 17 maart 2021? Procura en haar zusterbedrijven SIM en JCC Software geven tijdens dit webinar op donderdag 10 december praktische tips en oplossingen om het verkiezingsproces zo makkelijk mogelijk te laten verlopen. Welke mogelijkheden zijn er om inwoners coronaproof te laten stemmen en hoe ondersteun je hen erbij?

lees meer

PinkRoccade Local Government – Blog: Met iBurgerzaken staan wij open voor Common Ground

Engelbert Wijnhoven - PinkRoccade Common Ground heeft in korte tijd –terecht– veel draagvlak en naamsbekendheid gekregen bij gemeenten, andere overheidsorganisaties en marktpartijen. Inmiddels zijn verschillende teams begonnen met het ontwikkelen van toepassingen volgens de principes van Common Ground. Dat gebeurt op een moderne, agile manier van werken: in korte cycli van ontwikkelen, reviewen en verbeteren. Wij staan er met iBurgerzaken voor open!

lees meer


meest recente reacties