What’s in a name?

iBestuur nieuwsbrief 4 april 2019

“What’s in a name? That which we call a rose by any other name would smell as sweet.” Hij kon een knap stukje tikken die Shakespeare, maar van marketing had ie geen kaas gegeten.
Maakt niet uit waar je ‘m opplakt, een goeie naam is goud waard. Als je bijvoorbeeld wilt laten zien hoe stoer je bent, dan ben je van Veiligheid. En als je vooral magistratelijk voor wilt doen, dan ben je van Justitie. En dan is 2 miljoen euro voor het omkatten een koopje.

Gepalaver over namen kan onbedoeld echter ook hele andere zaken onthullen. Bijvoorbeeld dat de landbouwcommissie van het Europees Parlement aan de leiband loopt van de machtige agro-industrie. Want er is toch geen zinnig mens te vinden die echt gelooft dat de naam groenteburger vleeseters op het verkeerde been zet? Dat de consument echt denkt dat een vegaschnitzel van een vegavarken komt? De commissie beweert met droge ogen van wel. En dient een voorstel in dat het gebruik verbiedt van namen die verwijzen naar vlees en zuivel voor vegetarische alternatieven. Je kunt er natuurlijk om lachen, maar dit soort ongein werpt een smet op de geloofwaardigheid van de Europese Unie. En die heeft toch al zo een slechte naam.

Tot volgende week

Peter Lievense


weblogs

Schikken niet in het geniep!

door: Ruud Leether , 4 april 2019

Ruud Leether

Transparantie in alle stadia van ICT-projecten bij de overheid is geboden, maar hoe gaat dat eigenlijk bij schikkingen?

lees meer


What the Wob?

door: Caroline Raat , 3 april 2019

Caroline Raat

Een recente uitspraak over het ‘wobben’ van WhatsApp-berichten deed veel stof opwaaien, maar viel eigenlijk wel mee.

lees meer
podium

LegOps: schakel tussen beleid en uitvoering

Agile aanpak om tot een –I-uitvoerbaar beleid te komen

door: Peter Sciamanda en Jeroen Hak, 4 april 2019

schakel

Door middel van een Agile aanpak de kwaliteit en uitvoerbaarheid van toekomstige wet- en regelgeving verhogen, waarbij beleid en uitvoering blijvend samenwerken. Dat is de gedachte achter LegOps (Legislatie en Operatie). Dat de aanpak aanslaat blijkt onder meer uit het feit dat meerdere CIO’s bij uitvoeringsorganisaties sterk geïnteresseerd zijn.

lees meer
weblogs

Werkende armen

door: Arjan Widlak, 3 april 2019

Arjan Widlak

De wirwar aan toeslagen en het tijdstip waarop die worden toegekend, bezorgen werkende armen veel hoofdbrekens.

lees meer


Wolf

door: Hugo Aalders, 2 april 2019

Hugo Aalders - VNG Realisatie

Wolven en Common Ground: er zijn veel overeenkomsten. Beide hebben grote effecten op bestaande ecosystemen.

lees meer


Open data en de verkiezingen

door: Astrid Oosenbrug, 1 april 2019

Astrid Oosenbrug

Wil je burgers betrekken, dan moet je als overheid in ieder geval bereidwillig genoeg zijn om de ramen te openen.

lees meer
Sneak preview

Binnenkort op de website van iBestuur:

  • Blogs van onder anderen Evert-Jan Mulder, Jan van Ginkel, Dirk-Jan de Bruijn en Youri Lammerts van Bueren.
  • De rubriek Podium biedt plaats voor artikelen, visie en opinie van auteurs uit de publieke sector dan wel van auteurs op persoonlijke titel.
  • De rubriek Praktijk biedt plaats voor casuïstiek en verhalen uit de praktijk van (co-) auteurs uit de publieke sector.
  • Aanmelden voor de nieuwsbrief of recente edities teruglezen?praktijk

Data science maakt kwetsbare inwoners zichtbaar

door: Ellen Weber, 1 april 2019

Eenzaamheid

Kwetsbare inwoners ondersteunen zodat ze niet in een sociaal isolement terechtkomen. Een mooi streven, maar hoe vinden gemeenten deze mensen? Met behulp van data science brengen GGD Hart voor Brabant, de gemeenten Uden, Brummen, Westland en Data Science Hub van VNG Realisatie in beeld waar zich welke groepen potentieel kwetsbare inwoners bevinden.

lees meer
partners

Eenvoudig, digitaal en overzichtelijk

4 april 2019

Urk

Snel een actueel, goed sluitend, digitaal overzicht van jouw begraafplaatsadministratie? Gemeente Urk gebruikt sinds 4 maart 2019 iBegraafplaats voor het beheren van begraafplaatsen. Gebrek aan overzicht behoort zo tot het verleden. Alles wat te maken heeft met de digitale vastlegging van een uitvaart sluit nu naadloos aan op de inrichting van de administratieve organisatie. Door iBegraafplaats is het eenvoudig en overzichtelijk! Gemeente Urk vertelt meer over de implementatie inclusief migratie van 4.000 grafgegevens uit het oude systeem; HTA software.

partnerpagina pinkroccade

lees meer


Het begint bij bewustwording

door: Tjerk Venrooy | 3 april 2019

Tjerk Venrooij

Veel zaken beschouwen we als vanzelfsprekend. Je auto rijdt je naar het gemeentehuis, je computer start zich op en je kunt je iBurgerzaken openen. We weten echter ook dat zaken niet eeuwig zonder problemen blijven functioneren.

partnerpagina pinkroccade

lees meer
laatste reacties