iBestuur nieuwsbrief 4 juni 2020

iBestuur Thuisdebat #5:
Eisen aan de digitale veiligheid van leveranciers

Microfoon Op donderdag 11 juni (10.30 – 11.00 uur) wordt het vijfde iBestuur Thuisdebat gehouden. Thema van dat vijfde online debat is: ‘Eisen aan de digitale veiligheid van leveranciers’.

Deelnemers aan het debat zijn: Ad Reuijl, directeur CIP; Martin Vliem, National Security Officer Microsoft en Ronald Verbeek, directeur CIO Platform NL. Het debat staat onder leiding van Wouter Welling, policy officer bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Aanmelden voor het vijfde Thuisdebat, kan hier

lees meer en aanmelden


Nieuws

Gemeentelijke ICT: een ingewikkeld speelveld

spelbord Digitalisering is een stevige uitdaging voor gemeenten. Het wegwerken van versnippering en veroudering kost geld en belemmert innovatie, al is dat laatste vooral waar bestuurders de voorkeur aan geven. Een vergelijkbare spagaat is zichtbaar bij het standaardiseren van gemeentelijke processen en de lokale vrijheid die vrijwel geen enkele gemeente wil opofferen. Hoe ziet het krachtenveld dat op gemeentelijke digitalisering inspeelt eruit? Amsterdam vertelt.

lees meer


iBestuur College ‘Futureproof informatiehuishouding’

Het iBestuur College ‘Futureproof informatiehuishouding’ is een online video van 60 minuten waarin Matthijs van Dijk, Jacqueline Rutjens en Femke de Boer dieper ingaan op een nieuw denk- en werkmodel met betrekking tot de informatiehuishouding bij het Rijk. De online video is vanaf 4 juni beschikbaar. Op vrijdag 26 juni is voor de deelnemers aan het college een Q&A-sessie georganiseerd met de sprekers.

lees meer en aanmelden


Magazine

Waar laten we al die (duurzame) energie?

windmolen Ons stroomnetwerk wordt complexer. Steeds meer huishoudens en bedrijven wekken elektriciteit op en de stroomvraag groeit door elektrische verwarming en transport. Dat vraagt om nieuwe oplossingen om de capaciteit van het net beter te benutten en slimme manieren van energie opslaan. Een gemeente, een voetbalstadion, een blokkentoren, een stuwmeer en de goeie oude gaspijp.

lees meer


Praktijk

Hoe online trainingen en webinars ook écht toegankelijk te maken

opname van een gesprek voor een webinar Veel organisaties besluiten in deze tijd van coronamaatregelen om webinars te gaan geven. Waar eerst fysieke trainingen ingezet werden, zijn deze nu vaak online. Dat heeft voor- én nadelen. Online evenementen zijn schaalbaarder dan fysieke evenementen, maar het is een grotere uitdaging om de inhoud en de boodschap op eenzelfde sterke manier over te brengen. Ook de binding met de participant is online niet vanzelfsprekend.

lees meer


iBestuur webinar ‘Safety by design & by default’

Dinsdag 9 juni (15.00 – 16.00 uur) delen Brenno de Winter en Gerrit Berkouwer hun kennis en ervaringen over de risico’s van de digitale jungle van overheidswebsites en wat we eraan kunnen doen om problemen te voorkomen. Larissa Zegveld is moderator. Het webinar wordt mede mogelijk gemaakt door Forum voor Standaardisatie.

lees meer en aanmelden


Weblogs

  • Hugo Aalders – Het nieuwe overheidshandelen – De afgelopen tijd hebben we een overheid gezien die anders lijkt te handelen dan we gewend waren. Erg verfrissend. lees meer
  • Michiel Steltman – Opmerkelijk schrijven – In een recente Kamerbrief grijpt staatssecretaris Knops terug op een visie van voormalig minister Donner. Een gemiste kans! lees meer
  • Christian Verhagen – Kop van Jut – De Belastingdienst is al jaren de kop van Jut. Terecht. Maar toch is de Belastingdienst niet de enige die blaam treft. lees meer


Binnenkort op de website van iBestuur:

  • Blogs van: Indra Henneman, Menno Weij, Nitesh Bharosa en Willem Bantema.
  • Podium-artikelen van: Maaike Harbers (Hogeschool Rotterdam), Hein Corstens en Rudy van Belkom (Stichting Toekomstbeeld der Techniek)


Partners

PinkRoccade Local Government – Nieuws: Strategische samenwerking met Partners4IT rondom verkiezingen

zetten van een handtekening Aanleiding voor de strategische samenwerking is dat PinkRoccade Publiekszaken al geruime tijd de wens heeft om het portfolio van iBurgerzaken uit te breiden met nieuwe functionaliteiten rondom het verkiezingsproces. Partners4IT was tegelijkertijd op zoek om het product Stembureaumanager (SBM) toegankelijker te maken voor alle gemeenten in Nederland. Beide organisaties hebben passie voor de zorg en lokale overheid. Samen met klanten uit deze markten, creëren we toekomstbestendige oplossingen.

lees meer

Pegasystems – Persbericht: Pega introduceert Pega Process Fabric

illustratie bij introductie Pega Process Fabric Tijdens PegaWorld iNspire is Pega Process Fabric™ aangekondigd. Deze nieuwe cloudgebaseerde softwarearchitectuur stroomlijnt de manier waarop organisaties taken werken via verschillende technologische oplossingen. Dit ‘platform voor platforms’ is eenvoudig te installeren, doorbreekt technologische silo’s en brengt werkzaamheden binnen de organisatie efficiënt samen. Dit leidt tot verbetering van de gebruikerservaringen voor zowel werknemers als klanten en partners.

lees meer


meest recente reacties