Werkende armen

iBestuur nieuwsbrief 4 oktober 2018

Het aantal werkende armen, mensen die werken en toch in armoede leven, is sinds het begin van deze eeuw anderhalf keer zo groot geworden. Het Sociaal en Cultureel Planbureau heeft ze geteld – het zijn er 320.000 – en trekt de armoedegrens bij een dak boven je hoofd, stromend water en een incidentele vakantie. In geld uitgedrukt is dat 1063 euro per maand voor een alleenstaande en 2000 euro voor een gezin met twee kinderen.

Gemeenten zijn verantwoordelijk voor het armoedebeleid, maar wat blijkt? De werkende armen staan niet op de gemeentelijke radar. Een blinde vlek, geeft een door het SCP geïnterviewde gemeenteambtenaar toe: “Wij kennen de werkende armen niet!”

Nou, wij wel hoor! Het is de voormalige postbode die nu 16 uur per dag onderweg is om voor een euro per adres bol punt com-pakketjes af te leveren. Het is de alfa-hulp, die vóór de decentralisaties nog gewoon bij de thuiszorg in dienst was, maar nu als nep-zelfstandige zonder vangnet voor 11 euro bruto per uur bij bejaarden poetst.
(Kent u die van de alfa-hulp die een week na een hartaanval weer aan het werk ging. Vraagt de cardioloog: ‘Ben je gek?” “Nee,” zegt ze: “Alfa-hulp!” Echt gebeurd!)
De werkende armen, dat zijn ook de bewoners van de probleemwijken, die de fractievoorzitter juridisch dubbel zo hard wil straffen terwijl de minister ze de rechtsbijstand wil ontzeggen.

Armoede staat bovenaan de lijst met maatschappelijke problemen waar de gemeenten hun big data-programma’s op loslaten: die hebben ze vol in het snotje. Dat zij de arme werkenden niet zouden kennen, is op zijn minst opmerkelijk. Dat moet dan wel aan de verplichte anonimisering van de data liggen!

Tot volgende week

Peter Lievense

- - - - -

podium

Is (open) data een oplossing voor democratische problematiek?

door: Annemarie Balvert en Gijs van Maanen, 4 oktober 2018

open data

Zonder dat we dat altijd door hebben, sturen de in open data ingebakken normen ons bestuur een bepaalde richting op. Het feit dat open data zich ver in de hoogte heeft gevestigd op een zogenaamde ‘moral highground’, gecombineerd met het experimentele karakter daarvan, maakt het lastig het toe te passen binnen het alledaagse bestuur.

lees meer

- - -

‘Smart cities zijn niet alleen een technologisch, maar ook een ethisch verhaal'

door: Tom Cassauwers, 1 oktober 2018

camera's

Ieder jaar organiseert Barcelona de Smart City Expo World Congress, hét wereldwijde event voor smart cities. De expo loopt vol ambtenaren, multinationals en start-ups die technologie proberen binnensluizen in het bestuur van steden. De ironie wil dat net de gaststad tegen het dominante smart-city-denken ingaat. “Het belangrijkste is hier niet de technologie, maar dat burgers samenkwamen om data te verzamelen.”

lees meer

- - -

 

- - - - -

weblogs

Bocht voor bocht

door: Mark Elstgeest, 4 oktober 2018

Mark Elstgeest

De route van digitale transformatie wordt net als het beklimmen van de Passo Pordoi: bocht voor bocht, stap voor stap en op elk plateau een nieuw succes te vieren!

lees meer

- - -

Geen glazen bol

door: Ruben Boyd, 3 oktober 2018

Ruben Boyd

Als we echt willen begrijpen hoe KI onze toekomst zal vormgeven, en hoe we daar invloed over kunnen uitoefenen, zouden we een duik in het onzekere midden moeten nemen.

lees meer

- - -

eIDAS voor gemeenten: waarom nu (al)?

door: Carolien Nicolai, 2 oktober 2018
reacties: 1

Carolien Nicolai

Sinds eind september is de Europese eIDAS-verordening van kracht, maar wees eens eerlijk: voor welk probleem is dit een (echte) oplossing en is dit het juiste moment?

lees meer

- - -

AVG-hartjes

door: Marc van Opijnen, 1 oktober 2018
reacties: 1

Marc van Opijnen

Het naleven van de AVG zorgt ervoor dat je je bijna een misdadiger voelt als je je privacy een beetje gerespecteerd ziet. Ook de overheid doet gewoon mee aan deze gekkigheid.

lees meer

- - -

 

- - - - -

advertentie

FG Café – 150 dagen na AVG D-Day

donderdag 1 november van 13.00 tot 17.00 uur, Theater Spant! in Bussum,

Met 150 FG’s en de Autoriteit Persoonsgegevens kijken we in een interactief programma terug op de eerste 150 dagen AVG: wat zijn de trends; hoe is de relatie FG met de eigen organisatie en bestuurders; hoe blijf je in control; wat zijn de grootste uitdagingen?

Uitsluitend voor functionarissen gegevensbescherming uit de publieke sector!
De bijeenkomst wordt georganiseerd door CIP, iBestuur en VNG Realisatie.

Aanmelden kan bij janneke.lenderink@uwv.nl

- - - - -

nieuws

'Geen overheidsbesluit gebaseerd op foute registratie'

Uitkomsten enquête ethische dilemma's en technologie

door: Redactie, 2 oktober 2018

ai enquete

Negen op de tien respondenten accepteert niet dat een overheidsbesluit (bijvoorbeeld over een uitkering of een vergunning) gebaseerd is op een foutieve overheidsregistratie. Dat is een van de uitkomsten van een enquête over ethische dillema’s in relatie tot technologie. De enquête werd gehouden in aanloop naar een brede discussie over het onderwerp, die op maandag 17 september werd gehouden.

lees meer

- - -

 

- - - - -

Sneak preview

Binnenkort op de website van iBestuur:

  • Blogs van onder anderen Tom Kunzler, Rejo Zenger, Evert-Jan Mulder, Victor Zuydweg, André Plat en Jos Dolstra.
  • Podiumbijdragen van onder anderen Britt van der Wal, Sebastiaan ter Burg, Erik Bouwer en Laurens Naudts.
  • De rubriek Podium biedt plaats voor achtergrondartikelen, praktijkverhalen en opinie van (co-)auteurs uit de publieke sector.
  • Aanmelden voor de nieuwsbrief of recente edities teruglezen?


- - - - -

partners

‘Wat wíllen we met AI?’

door: Frits de Jong, 2 oktober 2018

AI-wegwijzer

De door Facebook aanbevolen nieuwsberichten, filters om e-mail te checken op spamberichten of Siri, de virtuele assistent? Het zijn stuk voor stuk voorbeelden die gebruikmaken van kunstmatige intelligentie (AI). Maar dat AI doorgedrongen is tot onze huis- en werkkamers, wil niet zeggen dat we ook weten waar we naartoe willen met AI. Daarover moet nog een breed debat gevoerd worden.

partnerpagina pegasystems

lees meer

- - -

Worden dromen werkelijkheid?

door: Mat Keijers, 28 september 2018

Mat Keijers PinkRoccade

Met behulp van het Meerjarenplan Burgerzaken kijken we samen met iedere gemeente naar de komende drie jaar. We dagen de deelnemers uit om hun ogen te sluiten en te dromen waar het naartoe gaat met burgerzaken, de dienstverlening, de gemeenten, de techniek en burgerwensen.

partnerpagina pinkroccade

lees meer

- - -

 

- - - - -

persberichten

Zesjarig contract bespaart gemeente Groningen naar verwachting jaarlijks vier miljoen euro

2 oktober 2018

De gemeente Groningen en Fujitsu hebben donderdag 20 september het zesjarige contract getekend voor de uitbesteding van het grootste gedeelte van de generieke ICT-voorzieningen.

partnerpagina cgi

lees meer

- - -

 

- - - - -

laatste reacties

- - - - -