Ons paradijsje

iBestuur nieuwsbrief 5 september 2019

Voor het eerst in de pakweg 200.000 jaar dat de moderne mens op aarde rondloopt, genieten we nu van een paar decennia waarin we als individu niet voortdurend bezig hoeven te zijn met het overleven van honger, ziektes, geweld of natuurrampen. Dat is fijn, maar boven ons paradijsje pakken donkere wolken samen van twee – vooruit: drie, want het verlies aan biodiversiteit krijgt inmiddels ook proporties van een oudtestamentische ramp – existentiële bedreigingen. De klimaatverandering en Big Tech. De remedies, respectievelijk de economie terugschroeven en ze buiten de deur houden, liggen voor de hand.

Nou loopt die economie op een gegeven moment vanzelf wel vast – de wal keert het schip – maar Big Tech buiten de deur houden, is nog niet zo eenvoudig. Sterker nog: we zetten de deur wijd open! Hoeveel stappen is het van een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) naar een Google Medisch Dossier? Met dank aan PSD2, de nieuwe Europese wet voor het betalingsverkeer, geven we straks met één ‘like’ Facebook onze portemonnee uit handen. En wat nu al zo lekker handig is – inloggen op allerlei websites met je Facebook-account – wordt straks onze officiële door de Staat goedgekeurde eID, als ik de brief van de staatssecretaris goed heb gelezen.

Tuurlijk, ik overdrijf graag in deze stukjes – en deze week met opzet! – en zelden is wat ik schrijf onweerlegbaar. Zo vond een lezer van de nieuwsbrief van vorige week dat ik de 1,3 miljoen zzp’ers stigmatiseerde door hen in de kop ‘Zelfstandigen zonder Pensioen’ te noemen. Driekwart van hen heeft wel degelijk een pensioen. Excuus daarvoor!
Het stukje ging er over dat hun privacy-gevoelige BSN voor iedereen herkenbaar in hun BTW-nummer is opgenomen. In dat kader en met de mijmeringen over de digitale bezetting door Big Tech in het achterhoofd wil ik de kop van vorige week bij deze met terugwerkende kracht veranderen in: ‘Zelfstandigen zonder Privacy’

Tot volgende week

Peter Lievense

nieuws

Commissaris is nog steeds voetganger op de digitale snelweg

door: Erik Bouwer, 5 september 2019

board room

Het Nationaal Register trekt aan de bel: de commissaris heeft te weinig in huis om het hoofd te kunnen bieden aan de uitdagingen van de digitale transformatie. Bestuurders achten hun toezichthouders eigenlijk volstrekt ongeschikt. Disclaimer: de verwijten gaan beide kanten op. Ernstiger is dat het probleem al jaren bestaat.

lees meer


advertentie

weblogs

Integriteit, aan het BIT niet besteed

door: Ruud Leether, 5 september 2019

Ruud Leether

Ambtelijk loyaliteit kan en mag geen schaamlap zijn om lastige interne kwesties buiten het publieke debat te houden.

lees meer


Grenzen

door: Arjan Widlak, 4 september 2019

Arjan Widlak

Iedereen moet digitaal zaken kunnen doen met de overheid. Maar waarom Nederlanders in het buitenland dan niet?

lees meer


Twijfel, boosheid en angst

door: André Huykman, 3 september 2019

André Huykman

Social media hadden ooit de belofte in zich dat ze voor meer verbinding gingen zorgen. Dat is niet (helemaal) gelukt.

lees meer


Open samenwerking

door: Johan Groenen, 2 september 2019
reacties: 1

Johan Groenen

De kracht van open source is dat het ook ingezet kan worden bij dingen die je al doet of nog van plan bent te doen.

lees meer


nieuws

Beter woord voor legacy: duurzame IT

door: Fred van der Molen, 4 september 2019

cobol

Daisy Geurts van de Algemene Rekenkamer ging bij het iBestuur Congres 2019 in op de potentieel problematische kanten van legacy-applicaties. Egbert Prins vertelde in dezelfde sessie over zijn ervaringen bij Sociale Verzekeringsbank (SVB). Doorontwikkeling van legacysystemen bleek daar een succesvol en duurzaam vervolg na een mislukt grootschalig vernieuwingsproject.

lees meer


magazine

Babel

door: Marens Engelhard, 2 september 2019

Marens Engelhard

Samenwerking is zo oud als het leven zelf. Evolutie beloont samenwerking. Mieren, bijen, wolven, en ja dus ook wij, werken samen. Gangbaar is tegenwoordig om samenwerken uit te drukken in termen van ketens. De eerste pakkend beschreven ketenproblematiek was de bouw van de Toren van Babel.

lees meer


praktijk

Laat het maar gewoon zien!

De Drechtsteden zetten in op storyboards

door: Quita Hendrison, 4 september 2019

story board

Dat ze in de Drechtsteden geloven in de kracht van het beeld zie je terug in hun Informatievisie. Geen lappen tekst, maar korte blokjes met vrolijke illustraties. Die filosofie van ‘laat maar zien wat je bedoelt’ wordt ook ingezet in ICT-verandertrajecten. Met als belangrijkste instrument: het storyboard.

lees meer


Sneak preview

Binnenkort op de website van iBestuur:

  • Blogs van onder anderen Christian Verhagen, Menno Weij, Carolien Nicolai, Jan van Ginkel, Hugo Aalders en Walter van Holst.
  • De rubriek Podium biedt plaats voor artikelen, visie en opinie van auteurs uit de publieke sector dan wel van auteurs op persoonlijke titel.
  • De rubriek Praktijk biedt plaats voor casuïstiek en verhalen uit de praktijk van (co-) auteurs uit de publieke sector.
  • Aanmelden voor de nieuwsbrief of recente edities teruglezen?


partners

Microservices in de enterprise

door: Marc Blok | 5 september 2019

Marc Blok

Grootbanken willen meer en meer microservices gebruiken als onderdeel van IT Modernization. Is het gebruik van microservices alleen van toepassing bij het herbouwen van een monoliet applicatie of wil men microservices ook binnen een enterprise omgeving inzetten waar vele relaties bestaan tussen legacy applicaties?

partnerpagina cgi

lees meer

Ik heb iets voor jou

door: Tjerk Venrooy | 4 september 2019

Tjerk Venrooij

De kern van sociale interactie is eigenlijk altijd: “Ik wil iets van jou en jij wilt iets van mij”. Dat zie je op je werk en bij je thuis. Anderen proberen te beïnvloeden doe je zelf. Net als je lief, je vrienden en je vijanden dat bij jou doen. En ook je baas, de overheid en je kinderen passen deze methode toe. Dat doen we veelal onbewust werd me eens te meer duidelijk tijdens een recente training over magisch communiceren.

partnerpagina pinkroccade

lees meer

In 2024 maken we het waar

door: Herman Mansveld | 2 september 2019

maanlanding

Wat er zou gebeuren als we met z’n allen achter de brandbrief van de Secretarissen Generaal zouden gaan staan. Waar zouden we dan kunnen staan in de tijd die John F. Kennedy nodig had voor zijn ‘shot to the moon’?

partnerpagina blueriq

lees meer

laatste reacties