IQ

iBestuur nieuwsbrief 6 juni 2019

De rot zit er in! Het is wetenschappelijk vastgesteld: na een eeuwenlange stijging, heeft sinds midden jaren negentig de daling ingezet van ons gemiddelde IQ. We worden dommer, u en ik! Tot wel 3 IQ-punten per decennium. Wetenschappers wijzen op de samenhang tussen IQ en economische ontwikkeling. Een daling van het gemiddeld IQ leidt op termijn tot lagere productiviteit, economische achteruitgang en meer mensen die hulpbehoevend zijn. Uiteindelijk zorgt dat voor politieke instabiliteit. Ter onderbouwing wijzen de wetenschappers op onderzoek dat heeft aangetoond dat extremisten van zowel rechter- als linkerzijde over het algemeen niet zo bij de hand zijn.

Dus naast het klimaat en de biodiversiteit hebben we nu een derde dreigende catastrofe: onze eigen domheid!
De onderzoekers speculeren over de oorzaak van de verdomming: hoogopgeleiden planten zich te weinig voort, we eten te veel rotzooi en hormoonverstoorders als bisfenol en ftalaten tasten de hersenen aan.

U voelt hem al aankomen: uiteindelijk komen ze toch bij de schermpjes uit. Digitalisering tast onze cognitieve functies en ons concentratievermogen aan. Verbaast me niks.
Gelukkig komt uit die hoek ook onze redding: kunstmatige intelligentie!

Tot volgende week

Peter Lievense

weblogs

‘Alles van waarde is weerloos’

door: André Huykman, 6 juni 2019

André Huykman

Een overheid die privacy gebruikt als alibi, tast de grondrechten van haar inwoners aan én haar eigen bestaansrecht.

lees meer


nieuws

Quantuminternet: welke kant willen we op?

'Fundamenteel debat nodig over nauwkeuriger en veiliger netwerk'

door: Frits de Jong, 6 juni 2019

quantumcomputer

Als we de verhalen mogen geloven, staan we aan de vooravond van een ander internet. Een internet dat niet is af te tappen en ook nog eens problemen aan kan pakken die met het huidige internet niet zijn aan te pakken. Tegelijk spelen er tal van vragen rond het quantuminternet. Wie bepaalt bijvoorbeeld wie straks gebruik mag maken van dat internet? Tijd voor een fundamenteel debat.

lees meer


podium

Vijf adviezen voor BIT 2.0

door: Joost Visser en Bas Cornelissen, 4 juni 2019

Tweede Kamer

Of en zo ja, in welke vorm het Bureau ICT-Toetsing (BIT) verder gaat, is nog niet duidelijk. De geluiden daar over zijn divers. Joost Visser en Bas Cornelissen zien het BIT graag doorgaan, maar hebben wel adviezen voor een beter BIT. Volgens hen mag het BIT (2.0) meer de verbinding zoeken met kennispartners en kan het, naast kritische constateringen achteraf, een actievere rol invullen bij preventie.

lees meer


weblogs

Screenshot

door: Arjan Widlak, 5 juni 2019

Arjan Widlak

Schermfoto’s spelen regelmatig een belangrijke rol om aan te tonen wat er is gebeurd. Maar hoe sterk is dat bewijsmiddel?

lees meer


Digitalisering Chefsache?

door: Mark Elstgeest, 4 juni 2019

Mark Elstgeest

Digitale transformatie komt in een versnelling en wordt ook een onderwerp in de boardroom. Tijd om aan de slag te gaan.

lees meer


Drempelvrij

door: Larissa Zegveld, 3 juni 2019
reacties: 1

Hoe komt het dat tot nu toe nog zo weinig bedrijven en instanties het waarmerk drempelvrij weten binnen te halen?

lees meer


Sneak preview

Binnenkort op de website van iBestuur:

  • Blogs van onder anderen Jan Willem Boissevain en Jos Dolstra.
  • Podium-artikelen van Henk Plessius over PGB2.0 en een bijdrage van Christian Verhagen en Steef de Vries over een datagedreven overheid in relatie tot het bedrijfsleven.
  • De rubriek Praktijk biedt plaats voor casuïstiek en verhalen uit de praktijk van (co-) auteurs uit de publieke sector.
  • Aanmelden voor de nieuwsbrief of recente edities teruglezen?


partners

Zal ik jou eens een lesje leren?

door: Sanne van der Zanden | 5 juni 2019

Sanne van der Zanden

Met Team Care staan we weer voor een nieuwe start; maandag (3 juni 2019, red.) is iBurgerzaken release 3.01 begonnen. Weer een fris begin met een zee aan mogelijkheden en kansen die we weer graag willen benutten. En waarin we de lessen uit onze eerste release meenemen.

partnerpagina pinkroccade

lees meer

Ook Rotterdam nu aangesloten op govroam

4 juni 2019

govroam

Govroam* is de netwerkdienst waarmee medewerkers van de overheid veilig op internet kunnen inloggen. Sinds de start in 2015 zijn circa 300 partijen uit de publieke sector aangesloten, waaronder 165 gemeenten en gemeentelijke samenwerkingsverbanden. Begin mei sloot ook de gemeente Rotterdam aan.

partnerpagina vng realisatie

lees meer

persberichten

Pegasystems introduceert nieuwe mogelijkheden voor digitaal berichtenverkeer

4 juni 2019

Nieuwe Pega Customer Service mogelijkheden helpen gebruikers communiceren via vrijwel elk (bestaand en toekomstig) digitaal berichtenplatform.

partnerpagina pegasystems

lees meer

Centric en Eljakim IT bundelen krachten

4 juni 2019

Centric en softwareontwikkelaar Eljakim IT slaan de handen ineen op het gebied van leerplicht, RMC en leerlingenvervoer.

partnerpagina centric

lees meer

laatste reacties