iBestuur nieuwsbrief 7 mei 2020

Nieuws

iBestuur Thuisdebat #3 – Digitale identiteit

digitale identiteitHet derde iBestuur Thuisdebat vindt plaats op donderdag 14 mei (10.30 uur – 11.00 uur). Onderwerp: ‘digitale identiteit’.

Inschrijven voor het 3de iBestuur Thuisdebat kan hier.

Deelnemers aan het debat zijn Rhodia Maas, algemeen directeur Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (RvIG), Jaap-Henk Hoepman, Radboud Universiteit en Privacy by Design en Esther Makaay, eID thought leader Connectis en SIDN. Het debat staat onder leiding van Diederik van Leeuwen, programmadirecteur I-Interim Rijk.

lees meer over het derde thuisdebat


Magazine

Glasvezelsector: vechtmarkt of nutsvoorziening?

aanleg voor glasvezel De aanleg van glasvezel was na 2010 aardig in het slop geraakt. Maar inmiddels vechten de kabelleggers elkaar in elk gehucht en buitengebied de tent uit. Dat leidt niet altijd tot de beste oplossing voor alle inwoners. Het grote KPN wordt zelfs regelmatig beschuldigd van monopolistische praktijken. “Ons doel is op termijn heel Nederland te verglazen […] We proberen oprecht steeds een oplossing te verzinnen waar iedereen mee kan leven.”

lees meer

Common Ground: Verleiden of voorschrijven?

Vuil ophalen in Amsterdam is in essentie hetzelfde logistieke proces als vuil ophalen in Tynaarlo. Alle 355 gemeenten zijn dagelijks in de weer met een groot aantal generieke taken. Minder generiek zijn de honderden applicaties die zij gebruiken bij de uitvoering. Gemeenten hebben alle ruimte gehad én genomen om hun eigen IT-landschap in te richten. Het gevolg: silo-gebaseerde oplossingen, veel maatwerk en weinig standaarden. Common Ground moet daar een eind aan maken.

lees meer

Column Marens Engelhard – Het Schrift
Soms word je herinnerd aan de oeroude, bijna magische macht van het geschreven woord. Afgelopen maanden waren er twee complementaire momenten. Nancy Pelosi die langzaam voor het oog van de camera de dikke vellen van de State of the Union verscheurt, terwijl president Trump met zijn rug naar haar toe het applaus in ontvangst neemt.

lees meer


Weblogs

  • André Huykman – Het antwoord luidt: ‘42’ – Zonder echte, eerlijke en juiste vraag blijft elke antwoord een onnavolgbare uitkomst. Ook bij datagestuurd werken. lees meer
  • Eddy Van der Stock – Integriteit – Waar liggen de (ethische) grenzen bij het gebruik van ‘big data’ en wie bepaalt die grenzen? En wat is daarbij de rol van de overheid? lees meer
  • Indra Henneman – Besluitvorming data delen – Hoeveel zijn afspraken over het delen van data waard als je in dat proces geen aandacht hebt voor de besturing ervan? lees meer


Binnenkort op de website van iBestuur:

  • Blogs van onder anderen Rob van den Hoven van Genderen, Jan-Willem Wesselink, Mark Elstgeest, Paul Oude Luttighuis, Paul Ruijgrok en Willem Bantema.
  • Podium-artikelen van onder anderen Wouter Nieuwenhuizen (Universiteit Utrecht), Arnout de Vries (Burger Alert Real Time) en Esther Keymolen (Tilburg Institute for Law, Technology, and Society).


Partners

Blueriq – Artikel: Met technologie alleen komen we er niet

Foto bij verhaal Blueriq Je kunt er niet omheen: de oproep van Nationale ombudsman (Reinier van Zutphen) om de dienstverlening van de overheid te verbeteren. De relatie tussen de burger en overheid biedt ruimte voor verbetering blijkt uit onderzoeken. Waarom is het nog niet gelukt om elke burger een beleving op maat te bieden tijdens het zakendoen met de overheid? De conclusie uit de onderzoeken: het gaat fout omdat de technologie niet in staat is de vraag van de klant goed te ondersteunen. Maar klopt die conclusie wel?

lees meer

Pegasystems – Artikel: Zaakgericht werken leidt tot efficiënt vergunningenproces

Foto bij verhaal Pegasystems Meer inzicht en gestroomlijnde processen: dat levert de invoering van het zaaksysteem RijksZaak op voor de directie Warmte & Ondergrond van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK). “Onze specialisten kunnen zich nu richten op complexe aanvragen. Uiteindelijk kan dit ons gaan schelen in personeel, vooral in onze flexibele schil. Er ging veel tijd verloren met administratief werk; dat neemt het nieuwe systeem, in combinatie met een deels andere werkwijze door zaakgericht werken, ons nu uit handen.”

lees meer


meest recente reacties