Overheid en Facebook

iBestuur nieuwsbrief 7 juni 2018

‘Waar bent u? Hallo, is daar iemand?’

Vroeger was communicatie eenvoudig. Je schreef een brief naar een huisadres of je belde iemand op zijn vaste telefoonnummer. En de overheid kon haar boodschap kwijt in folders op het postkantoor en de Postbus 51-mededelingen via de publieke omroep. Heel Nederland zat tenslotte ’s avonds netjes verdeeld over Nederland 1, 2, en 3. In het digitale heden zweven we als wezens in een fluïdum van informatie en is onze aandacht alom en dus nergens.

Daarom heeft de overheid nu duizenden communicatiespecialisten in dienst die allemaal hun eigen Pioneer-ruimtesondes het informatie-universum inschieten in de hoop daar ergens op intelligentie te stuiten. Naar het schijnt communiceert de overheid bijvoorbeeld ook met de burger via Facebook. Dat begreep ik uit een antwoord van de minister van Rechtsbescherming op Kamervragen over Facebook en de dataroof door Cambridge Analytics. De minister antwoordde dat Facebook een groot bereik heeft en daarom voor de overheidscommunicatie een belangrijk medium is.

Deze week las ik dat Facebook die data niet alleen laat roven maar ook openlijk verkoopt. Uw politieke voorkeur, werkgeschiedenis, relatiestatus en afgeronde opleiding, die Facebook uit uw posts en likes analyseert, verkoopt het aan de hoogste bieders. Daarover zei de minister: ‘Handel in persoonsgegevens mag niet uitsluitend als verdienmodel worden gezien.’ Ik heb die zin drie keer gelezen, maar ik heb geen idee wat je nog meer met handel in persoonsgegevens kunt doen dan er aan verdienen.

Maar goed, ondanks dat uw gegevens er verhandeld en geroofd worden – het deep web is er niks bij! – , is Facebook te belangrijk voor de overheid als medium om met de burgers te communiceren. Alleen, ik heb geen idee wat de overheid dan wel allemaal communiceert via Facebook, want dan moet ik een account aanmaken. Ik kijk wel uit!

Tot volgende week

Peter Lievense

- - - - -

weblogs

De overheid is Google niet

door: Hugo Aalders, 7 juni 2018

Hugo Aalders - VNG Realisatie

De overheid is nooit de motor van innovatie geweest en gaat dat ook nooit worden. Dat wil niet zeggen dat de overheid niet meebewegen moet met de veranderingen in de samenleving.

lees meer

- - -

AVG & eID

door: Bart Jacobs, 6 juni 2018
reacties: 1

Bart Jacobs

De techniek achter elektronische handtekeningen bestaat al lang, maar is nooit goed van de grond gekomen, door gebrek aan flexibiliteit en door hoge kosten. Maar er is een oplossing.

lees meer

- - -

 

- - - - -

- - - - -

podium

Dataverkeer houdt niet op bij de grens

Dorine Burmanje (Kadaster) over meerwaarde locatiegebonden informatie

door: Frits de Jong, 6 juni 2018

Dorine Burmanje

Bij het lokaliseren en oplossen van maatschappelijke en economische vraagstukken speelt geodata steeds vaker een rol van betekenis. Het geeft beleidsmakers en besluitvormers snel inzicht in waar het om draait. En omdat data niet stoppen bij de grens, is een internationale blik daarbij een must. “Samen optrekken is daarbij een voorwaarde, over landsgrenzen heen”, aldus Dorine Burmanje.

lees meer

- - -

Digitale overheid en blanco gebieden

door: Dirk Strijker en Koen Salemink, 4 juni 2018

Friesland - Buitengebied

Het gros van de mensen in Nederland is zo verwend met snel internet, dat die wel eens vergeten dat er ook nog gebieden zijn waar je online bent met een ‘snelheid’ van 1Mbps of minder. Dirk Strijker en Koen Salemink doen al jaren onderzoek naar de beschikbaarheid van adequaat internet in plattelandsgebieden en zien een belangrijke rol weggelegd voor de overheid.

lees meer

- - -

 

- - - - -

advertentie

- - - - -

nieuws

Robot als begripvol maatje

Zorginstelling Philadelphia experimenteert met slimme technologie

door: Frits de Jong, 31 mei 2018
reacties: 1

zorgrobot Philadelphia

Vooraf was er de nodige scepsis, maar de komst van robots binnen zorginstelling Philadelphia leidt nu toch tot tevredenheid. “Cliënten krijgen er meer zelfvertrouwen door, het versterkt hun trots, het gaat eenzaamheid tegen en bovendien verlicht het onze taken.”

lees meer

- - -

 

- - - - -

- - - - -

weblogs

Met een kluitje in het bekende riet

door: Dirk-Jan de Bruijn, 5 juni 2018

Bij ICT-projecten bij de overheid zijn we zo vaak bezig met het leveren van gevechten over resources, budgetten en bevoegdheden, dat we het belang van het hogere doel vergeten.

lees meer

- - -

Wein, Weib und Gesang 3.0

door: Paul Ruijgrok, 4 juni 2018

Paul Ruijgrok

Om te meten hoeveel impact de online wereld op de fysieke wereld heeft, is het voor raadsleden leerzaam om een digitale safari te houden in hun stad en op onderzoek uit te gaan.

lees meer

- - -

Is het gras echt groener bij de buren?

door: Willem Pieterson, 31 mei 2018

Als het gaat over digitale dienstverlening mogen we graag klagen over de Nederlandse situatie en wijzen naar best practices in landen die het ‘beter’ doen. Maar is dat wel terecht?

lees meer

- - -

 

- - - - -

Sneak preview

Binnenkort op de website van iBestuur:

  • Blogs van onder anderen Larissa Zegveld, Mark Elstgeest, Youri Lammerts van Bueren en Ben Kokkeler.
  • Podiumartikel over de veranderende rol tussen gemeenten en leveranciers en een artikel over het belang van gestandaardiseerde informatievoorziening met betrekking tot de energietransitie.
  • De rubriek Podium biedt plaats voor achtergrondartikelen, praktijkverhalen en opinie van (co-)auteurs uit de publieke sector.
  • Aanmelden voor de nieuwsbrief of recente edities teruglezen?


- - - - -

partners

Gemeente Almere maakt uitslag verkiezingen inzichtelijk

door: Yashita Arora, 7 juni 2018

Almere

Op 21 maart j.l. werden de gemeenteraadsverkiezingen gehouden in 335 gemeenten. Burgers stemmen om de nieuwe raad te kiezen voor de komende vier jaar. Almere heeft meer van 200.000 inwoners en ongeveer 45% heeft hun stem uitgebracht in een van de 98 stembureaus.

partnerpagina imagem

lees meer

- - -

Transformeren of ten onder gaan

6 juni 2018

KPN PostNL

De digitale transformatie betekent een revolutie voor de manier waarop bedrijven werken, voor hun diensten en producten en voor hun medewerkers. Robin Scholten vertelt over de transformatie die KPN heeft doorgemaakt en hoe het bedrijf zakelijk Nederland helpt datzelfde te doen. Wie nu nog geen digitale strategie heeft, kan niet langer wachten er één te formuleren.

partnerpagina kpn

lees meer

- - -

Digitale transformatie

door: Erik Heil, 1 juni 2018

Vlinder - Centric

Digital transformation, IT tot in de haarvaten van de samenleving, chips met embedded software in alle apparaten en gebruiksvoorwerpen, big data, chatbots en software-robots die ons het werk uit handen nemen.

partnerpagina centric

lees meer

- - -

Laat de Omgevingswet maar komen!

29 mei 2018

Omgevingswet - Centric

Dankzij het landelijke Digitaal Stelsel Omgevingswet als fundament voor de Omgevingswet is het straks mogelijk gegevens uit verschillende bronnen te combineren. Het Portaal Leefomgeving van Centric brengt alle puzzelstukjes samen voor een totaaloverzicht en geeft gemeenten daarmee de juiste tool in handen voor overwogen besluitvorming en optimaal beheer van de kwaliteit openbare ruimte.

partnerpagina centric

lees meer

- - -

 

persberichten

CGI bouwt open innovatieplatform voor burgerinitiatief voor onderlinge energieverhandeling

7 juni 2018

Het Drentse burgerinitiatief ‘Ansen energieneutraal in 2020’ neemt op 6 juni 2018 een tweede zonne-installatie officieel in gebruik. In samenwerking met de Coöperatie energieKansen van de burgers uit dit Drentse dorp bouwt CGI een open innovatieplatform waarop alle data van de hierop aangesloten huishoudens wordt verzameld en geanalyseerd. Dit met als doel energie onderling te verhandelen zonder dat daar een energiebedrijf aan te pas hoeft te komen.

partnerpagina cgi

lees meer

- - -

 

- - - - -

laatste reacties

- - - - -

meest gelezen

Is het gras echt groener bij de buren?

door: Willem Pieterson, 31 mei 2018 weblog

‘Privacy is gewoon hygiëne’

door: Frits de Jong, 25 mei 2018 podium

Dataverkeer houdt niet op bij de grens

door: Frits de Jong, 6 juni 2018 podium

Met een kluitje in het bekende riet

door: Dirk-Jan de Bruijn, 5 juni 2018 weblog

AVG & eID

door: Bart Jacobs, 6 juni 2018 weblog
reacties: 1

Robot als begripvol maatje

door: Frits de Jong, 31 mei 2018 nieuws
reacties: 1

- - - - -