Mensenrechten

iBestuur nieuwsbrief 7 november 2019

Er zijn van die weken dat je denkt: ‘Kon ik maar elke dag een voorwoordje schrijven!’ Ik wilde het eigenlijk hebben over de krijgsmacht die onderzoekt of desinformatie het wapen is tegen nepnieuws. Tijdens het debat over het bombardement op Hawija bleek echter dat defensie zich al jaren van desinformatie bedient.
Maar daar gaan we het vandaag dus niet over hebben. Bovendien is de moraal van dit verhaal natuurlijk een open deur: de waarheid is het beste wapen tegen nepnieuws!

Vandaag moeten we hebben over het onderwijs. Armoede leidt tot domme keuzes, dat weten we uit de schuldhulpverlening. Je bent zo druk met overleven, dat je niet na kunt denken. Zo iets…
Nou begreep ik van de stakende leerkrachten dat er in het onderwijs geen droge boterham verdiend wordt, dus daar zal het wel mee te maken hebben.

Want hoe is het anders te verklaren dat terwijl iedereen zich het hoofd breekt hoe we uit de tentakels van big tech moeten blijven (lees er de blog van Hugo Aalders op na. Big Tech tart basale mensenrechten en de fundamenten van de rechtstaat! VNG Realisatie stapt intern over van WhatsApp naar Signal.) levert het onderwijs ons aan hen toevertrouwde kroost uit aan Google.

Volgens de Volkskrant is Google met goedkope laptops en gratis onderwijssoftware de scholen binnengedrongen. Inmiddels werkt 70 procent van de basisschoolleerlingen met Chromebooks op Google’s onderwijsplatform; alle vorderingen en werkstukken worden opgeslagen in de Google-cloud met hun Google-account waarbij ze moeten inloggen met hun naam en geboortedatum. De leerkrachten zijn online opgeleid tot Google Education Trainer. Als het aan Google ligt blijven die kinderen voor de rest van hun leven ingelogd bij Google. En zo blijven ze een open boek voor Google en voor alle bedrijven – en erger – aan wie Google hun data verkoopt.

De Chromebooks zijn goedkoop en de software is gratis – dat krijg je nou van die stiefmoederlijke begroting – maar mijn hemel: zijn ze nou echt zo dom in het onderwijs? Geef die leerkrachten een fatsoenlijk salaris. En de leerlingen fatsoenlijke leermiddelen.

Tot volgende week

Peter Lievense

podium

Aanzet tot een IT-Deltaplan voor de overheid

door: Daan Rijsenbrij , 7 november 2019

Den Haag

Daan Rijsenbrij heeft het afgelopen jaar drie artikelen geschreven in CIO-Magazine, het FD en Elsevier, waarin de problemen van de overheid met IT zijn benoemd. “Als de IT-problemen niet worden erkend door de top van het ambtenarenapparaat en de bewindslieden, heeft het schetsen van oplossingen geen enkele zin.” Geïnspireerd door en gebruikmakend van de vele commentaren die hij uit zijn netwerk ontving, stelde Rijsenbrij onderhavige notitie op.

lees meer


weblogs

Strategisch actieplan AI

door: Rob van den Hoven van Genderen , 7 november 2019

Rob van den Hoven van Genderen

Het Strategisch Actieplan voor AI staat vol met gemeenplaatsen die in elk vergelijkbaar plan worden herhaald.

lees meer


Symposium Publieksgerichte Overheid - 20 november 2019

Informatie en aanmelden via iBestuur.nl. Nog enkele plaatsen beschikbaar!

De overheid wil slagvaardig, klantvriendelijk, transparant en efficiënt werken. Maar tussen droom en daad staan stroperige processen en verouderde IT. Proces- en ketengericht werken kan een oplossing zijn, maar hoe implementeer je dit zodanig dat het daadwerkelijk resultaat oplevert? En is het voldoende voor de digitale transformatie waar de overheid voor staat?

Met Jan Grijpink, Paul Iske, Filippa Jennersjö en Theodor Kockelkoren

  • Woensdag 20 november, Louwman Museum Den Haag
  • Van 12.00 uur tot 17.00 uur: met inlooplunch en borrel na
  • Deelname is gratis voor de doelgroep
  • De nieuwste en slimste dienstverlening op de innovatiemarkt.
  • Autogek? Gratis museumbezoek vanaf 10.00 uur

I.s.m. DICTU, Pegasystems, Alfresco, EnterpriseDB, Red Hat en 1DigitalNL

nieuws

Wie maakt chocola van de toeslagenspaghetti?

door: Marjan Arenoe, 4 november 2019
reacties: 1

fles in water met geld

Mensen met een laag inkomen raken (verder) in de schulden door de wirwar van regelingen en toeslagen van de overheid. Verschillende partijen ontwikkelen apps die duidelijkheid geven over de maandelijkse inkomsten. Maar het is een druppel op de gloeiende plaat.

lees meer


weblogs

Het is de digitalisering, dummy!

door: Arjan Widlak, 6 november 2019

Arjan Widlak

Digitalisering maakt handel in schulden aantrekkelijker en is zo een motor onder de schuldmachine.

lees meer


Duister datagebruik

door: Hugo Aalders, 5 november 2019

Hugo Aalders - VNG Realisatie

Het is niet echt eenvoudig om de macht van de grote techbedrijven te beteugelen. Maar het kan wel. Begin bij jezelf!

lees meer


Overheidsdienstverlening

door: Willem Pieterson, 4 november 2019

Hoe denken burgers en bedrijven in 2019 over de dienstverlening van de overheid? Onderzoek heeft veel duidelijk gemaakt.

lees meer


praktijk

Utrecht bereidt zich voor op de Woo

door: Frits de Jong, 6 november 2019

Donovan Karamat Ali en Edwin Rooks

Het moet de opvolger van de Wob (Wet openbaarheid van bestuur) worden: de Woo (Wet open overheid). De impact van de nieuwe wet is groot. Voor inwoners én gemeenten. Dat vereist dat goed wordt nagedacht over invulling en gevolgen. Een van de voorlopers is de gemeente Utrecht.

lees meer


Sneak preview

Binnenkort op de website van iBestuur:

  • Blogs van onder anderen Kristel Lammers, Astrid Oosenbrug, Seger de Laaf, Arjen Hof, Tom Kunzler en Jan van Ginkel.
  • De rubriek Podium biedt plaats voor artikelen, visie en opinie van auteurs uit de publieke sector dan wel van auteurs op persoonlijke titel.
  • De rubriek Praktijk biedt plaats voor casuïstiek en verhalen uit de praktijk van (co-) auteurs uit de publieke sector.
  • Aanmelden voor de nieuwsbrief of recente edities teruglezen?


partners

Voorbereiding op de Omgevingswet: gewoon doen

door: Els Wiegant | 7 november 2019

Omgevingswet

Voor het realiseren van een digitale overheid moeten een heleboel basiselementen in gereedheid worden gebracht. In de voorbereiding op de Omgevingswet worden ‘meters gemaakt’ met de ontwikkeling van de technische bouwstenen daarvoor, zegt Sander Meinders. Hij is programmamanager op dit thema bij Centric, dat – samen met haar partners – oplossingen ontwikkelt voor ‘every step of the way’.

partnerpagina centric

lees meer

‘Dat is wat data voor je doet’

5 november 2019

DBDW 2019

Nét een stapje meer de diepte in, nét wat groter en nét wat (inter)nationaler. De tweede editie van Den Bosch Data Week (DBDW), van 28 oktober tot 2 november, belooft het succes van vorig jaar voort te zetten. “We hebben als stad een duidelijke profilering gekozen en dat is een goede keuze gebleken.”

partnerpagina minbzk

lees meer

Nieuwe praktijkrichtlijn voor risicobeheersing maatwerksoftware

4 november 2019

dobbelstenen

Zowel makers als gebruikers van maatwerksoftware hebben baat bij veilige en robuuste software. De praktijkrichtlijn NPR 5326 ‘Kwaliteitsborging maatwerksoftwareontwikkeling en -onderhoud’, mede ontworpen door Centric, helpt de risico’s te beheersen.

partnerpagina centric

lees meer

Delen maakt rijk!

1 november 2019

delen maakt rijk

In dit jubileumjaar delen PinkRoccade Publiekszaken en de gebruikers van iBurgerzaken tientallen best practices van de afgelopen vijf jaar. Waarom? We willen samen burgers, bedrijven, instellingen én medewerkers bij gemeenten in hun kracht zetten en daarmee de gemeentelijke dienstverlening verder verbeteren. Het is algemeen bekend dat het delen van best practices bij uitstek hele waardevolle mogelijkheden biedt aan anderen. Eén van de meest waardevolle tips: ga gluren bij de buren!

partnerpagina pinkroccade

lees meer

laatste reacties