Understatement van het jaar

iBestuur nieuwsbrief 7 december 2017

Een keramiekmuseum in Friesland kocht deze week maar liefst vier pagina’s in NRC Handelsblad om de lezers te verleiden met een ‘grote heropening’ waarmee het 100-jarig bestaan gevierd wordt: “Een volledige nieuwe presentatie van de vaste collectie!” Lees die zin nou nog eens een keer zorgvuldig en je begrijpt dat je helemaal niet naar het hoge noorden hoeft af te reizen, want het betreft oude wijn in nieuwe zakken. Of in aarden kruiken, met een knipoog naar het geëxposeerde materiaal.

De overheid heeft soms ook wel wat van een keramiekmuseum. Een paar nieuwsberichten van deze week. De broncode van de BRP wordt vrijgegeven, maar niet heus: de essentiële delen ontbreken. In de Kamer zegt het kabinet belastingontwijking aan te pakken, maar in Brussel liggen we nog gewoon ouderwets dwars bij de invoering van nieuwe fiscale wetgeving. En onwelgevallig wetenschappelijk onderzoek blijkt te worden herschreven om ondeugdelijk beleid te ondersteunen.

Nou valt er natuurlijk van alles aan te merken op de Amerikaanse overheid (understatement van het jaar), maar ze weten daar wel van aanpakken. Twee jaar geleden bleek dat er in de VS en in Europa elf miljoen Volkswagen-diesels rondreden die tot veertig keer meer giftige stoffen uitbraakten dan wettelijk was toegestaan. In Europa kwamen de autofabrikanten daar mee weg. De Amerikaanse rechter veroordeelde een voormalige VW-topman deze week tot zeven jaar gevangenisstraf.

Tot volgende week

Peter Lievense

- - - - -

weblogs

Zet de luiken open!

door: Tom Kunzler, 7 december 2017

Tom Kunzler - Open State Foundation

Inwoners, journalisten of bedrijven hebben het recht om bij overheden informatie op te vragen. Ook digitaal, maar het zijn met name gemeenten die daarbij de nodige drempels opwerpen.

lees meer

- - -

 

- - - - -

podium

Vertrouwen in de toekomst: met geo-informatie!

door: Paul Padding, 7 december 2017

Zonnepanelen

Het nieuwe kabinet heeft in het regeerakkoord ‘Vertrouwen in de toekomst’ aangegeven op welke maatschappelijke vraagstukken zij de komende regeerperiode focust en hoe deze vraagstukken het beste kunnen worden aangepakt. Deze nieuwe kijk op uitdagingen en ambities heeft ook invloed op de ontwikkeling van de publieke geo-informatievoorziening.

lees meer

- - -

 

- - - - -

weblogs

Weeffout in het vergeetrecht

door: Menno Weij, 6 december 2017

Menno Weij - SOLV

Er zit een weeffout in het vergeetrecht: daar waar het om bijzondere of strafrechtelijke gegevens gaat. Google wil duidelijkheid, maar de wetgever en toezichthouder zitten stil.

lees meer

- - -

Volstrekt doorgeslagen!

door: Dirk-Jan de Bruijn, 5 december 2017

De daadwerkelijke verzilvering van de ambitieuze vergezichten uit het regeerakkoord vraagt nadrukkelijk om het besef dat we innovaties anders moeten besturen en anders moeten accommoderen.

lees meer

- - -

Self-Sovereign Consent

door: Sandra van Heukelom-Verhage, 4 december 2017

Sandra van Heukelom

Een van de trendy begrippen is Self-Sovereign Identity, oftewel burgers die zelf regie voeren op de verstrekking van gegevens aan derden. Hoe past Self-Sovereign Consent in die ontwikkeling?

lees meer

- - -

 

- - - - -

Sneak preview

Volgende week op iBestuur onder meer:

  • Blogs van Ruben Boyd (over een nieuw thema voor het kabinet: ‘Misplaatst vertrouwen in de toekomst’) en Edo Plantinga (over het probleem van een vendor lock–in voor gemeenten en welke rol open source software kan spelen om dat patroon te doorbreken).
  • Evert-Jan Mulder, Pieter Cloo en Maarten Hillenaar: “Wil de overheid toekomstbestendig blijven, dan moet het een serieuze zaak maken van digitale innovatie en bijpassende organisatorische veranderingen doorvoeren”
  • Jan van den Bos (inspecteur-generaal Inspectie Leefomgeving en Transport): “Data zijn erg interessant en dat geldt ook voor technologische ontwikkelingen als blockchain en kunstmatige intelligentie, maar je moet het niet overschatten of onderschatten”.

- - - - -

nieuws

Help de overheid aan meer ICT’ers

door: Liesbeth Jongkind, 5 december 2017

Roep om ICT'ers

Help, de overheid heeft te weinig ICT’ers! Net als iedere werkgever in Nederland trouwens. Zeven manieren om een groter deel van de schaarse en gewilde ICT’ers naar de overheid te lokken, zoals het meer uitventen van digitaal succes, het meer opleiden van nieuwe ICT’ers, het opzetten van een overheids-ICT-flexpool of meer aandacht voor professioneel opdrachtgeverschap. Omdat alle beetjes helpen.

lees meer

- - -

 

- - - - -

podium

Voor Manifestgroep draait álles om dienstverlening

door: Frits de Jong, 6 december 2017

Digitale dienstverlening

Voor de Manifestgroep is digitale dienstverlening niet alles. Bij hen draait het om dienstverlening in de breedste zin van het woord en is digitaal slechts een van de kanalen. “Er zijn momenten in je leven dat je zegt: nu wil ik even sparren met een professional of ik wil even uithuilen op een schouder of anderszins. Dat doe je niet op een computer.”

lees meer

- - -

Samenwerken bespaart geld: ja / nee

door: Marieke Vos, 4 december 2017
reacties: 2

Euro's

Samenwerking levert gemeenten geen kostenbesparing op, concludeert het Centrum voor onderzoek van de economie van de lagere overheden (COELO) in een onderzoek dat het vorige week publiceerde. Dit lijkt haaks te staan op de trend onder gemeenten om vergaand samen te werken. Een aantal directeuren stelt dat er wel degelijk kosten worden bespaard door samenwerking. Bovendien zijn er meer redenen om samen te werken.

lees meer

- - -

 

- - - - -

partners

‘Het gaat er om dat je van elkaar leert’

door: Peter van de Kasteelen, 7 december 2017

Grafiek

De Brabantse gemeente Uden staat stevig op de kaart als het gaat om datagedreven werken. De weg daarnaartoe vergde het nodige doorzettingsvermogen van Juanita van der Hoek, programmamanager Sociaal Domein en data science pionier. Hoe zijn in Uden de eerste stappen gezet, welke successen zijn geboekt en wat krijgt de rest van de organisatie mee?

partnerpagina king

lees meer

- - -

e-Justice in de EU

6 december 2017

Justitie

ICT en de business, het blijft een spraakmakend onderwerp. Ook in EU-context is er nog veel te winnen als ICT en organisatiedoelen een hechter huwelijk zouden vormen. Op die manier wordt beleid beter uitvoerbaar en komt de potentie van techniek meer tot zijn recht. Gevolg: blijere eindgebruikers. Het e-CODEX-project van het ministerie van Justitie en Veiligheid laat zien dat het kan.

partnerpagina minjenv

lees meer

- - -

Made in Europe: digitale dienstverlening over grenzen heen

5 december 2017

ICTU

Een Belgische expat die in Rotterdam woont en online een parkeervergunning wil aanvragen bij de gemeente met haar Belgische eID. Of een Spaanse toerist die tijdens zijn vakantie in Nederland slachtoffer is geworden en bij het Schadefonds Geweldsmisdrijven online met zijn eigen eID een aanvraag indient voor een financiële tegemoetkoming. Nu zijn deze scenario’s nog toekomstmuziek, maar met de inwerkingtreding van de Europese verordening eIDAS in september 2018 worden de eerste stappen gezet.

partnerpagina ictu

lees meer

- - -

 

- - - - -

advertentie

Gemboxx samenwerking NW Fryslan

De dienst SoZaWe Noardwest Fryslân, Gemboxx en partners organiseren in het eerste kwartaal van 2018 een aantal regiobijeenkomsten over samenwerken aan meer – deelbare en herbruikbare, maar specifieke – functionaliteit en dalende kosten. Centraal staat de Regieboxx als onderdeel van het GemCloud-Samenwerkingsplatform.

Met een presentatie van visie, concept en werkwijze, alsmede een demonstratie van werkende en ter plekke aanpasbare software doet u inspiratie op voor een moderne i-visie op de integrale uitvoering van de gemeentelijke taken binnen het sociaal domein.

Meer informatie vindt u op www.Gemboxx.nl

Heeft u interesse in deelname aan een regiobijeenkomst, de white paper ‘Samen Beter Werken’ of een persoonlijke presentatie/demonstratie van het GemCloud-Samenwerkingsplatform inclusief het GemCloud-Softwaremagazijn dan kunt u dat laten weten via het contactformulier. Na ontvangst van uw wens(en) nemen wij contact met u op.

- - - - -

partners

AVG Praktijkdag: alles over de nieuwe privacywet

4 december 2017

Centric AVG

Dat de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) vanaf mei gehandhaafd wordt, is wel bekend. Maar wat betekent dit precies voor gemeenten? Die vraag stond centraal tijdens de AVG Praktijkdag, georganiseerd door Centric samen met Privacy Company.

partnerpagina centric

lees meer

- - -

Serieus aan de slag met ‘verleiden’? Maak een plan!

door: Sanne van der Zanden, 3 december 2017

Hoe zet je de kracht van marketing goed in als gemeente? Het begint met bepalen van je ankerpunten, doelstellingen en doelgroep. Uiteraard kijk je ook naar effectiviteit versus kosten. Pas dan neem je besluiten over de kanalen en marketingmiddelen. En kijk je hoe je (keten)partners slim kunt inzetten. Dit alles beschrijf je in een strategisch marketingcommunicatieplan voor jouw gemeente. Zodat iedereen weet wat de bedoeling is, en je serieus aan de slag kunt met verleiden naar het gewenste (digitale) kanaal.

partnerpagina pinkroccade

lees meer

- - -

 

- - - - -

persberichten

‘Uitdagende ontwikkelingen vragen om actie’

3 december 2017

Op woensdag 15 november is op het hoofdkantoor van UWV in Amsterdam de 8e BIR Practitioner Community bijeenkomst gehouden.

partnerpagina cip

lees meer

- - -

 

- - - - -

laatste reacties

- - - - -

meest gelezen

Reason yourself out of blockchains

door: Bart Jacobs, 28 november 2017 weblog
reacties: 5

Samenwerken bespaart geld: ja / nee

door: Marieke Vos, 4 december 2017 podium
reacties: 2

Self-Sovereign Consent

door: Sandra van Heukelom-Verhage, 4 december 2017 weblog

Ambtenaar staat nog centraal

door: Jan Willem Boissevain, 2 februari 2016 weblog
reacties: 1

ICT-woordvoerders in de Tweede Kamer

door: Karina Meerman, 29 november 2017 nieuws
reacties: 1

Help de overheid aan meer ICT’ers

door: Liesbeth Jongkind, 5 december 2017 nieuws

- - - - -