Kwajongen

iBestuur nieuwsbrief 8 februari 2018

Niks Chinezen, Noord-Koreanen of Russen: de 18-jarige Jelle uit Oosterhout legde de Belastingdienst en de Bunq bank plat – en waarschijnlijk ook de websites van ABN AMRO, ING en de Rabobank. Nou ligt Oosterhout in Brabant, onze eigen maffiaprovincie waar hele volksstammen een eerlijke boterham verdienen met hennepteelt, het koken van hard drugs of het frauderen met varkensmest, maar Jelle deed het puur voor de lol. “Omdat het grappig is. Mensen in paniek, gelijk alles naar de Russen wijzen.” Aldus Jelle in de Volkskrant vóór zijn arrestatie.

Vijf tientjes betaalde hij voor de diensten van een IP-stresser, een soort DDoS-tienrittenkaart. Die zijn niet per se illegaal want IP-stressers kunnen ook gebruikt worden om het eigen netwerk te testen.
Deksels lastig zo een kwajongen, als je nog maar een paar uur hebt om de verschuldigde BTW-afdracht aan de Belastingdienst over te maken en de website van de bank is onbereikbaar. De Belastingdienst deelt onverbiddelijk boetes uit als er niet voor 00.00 uur betaald is.
Maar vooral: verbijsterend dat het zo eenvoudig blijkt om het centrale zenuwstelsel van onze economie plat te leggen!

Tot volgende week

Peter Lievense

- - - - -

podium

Problemen in de bureaucratische cloud

Helpen Beginselen van Behoorlijke ICT de burger weer centraal te zetten?

door: Arjan Widlak en Rik Peeters, 8 februari 2018

De Digitale Kooi

De afgelopen jaren deed de Kafkabrigade onderzoek naar onbedoelde gevolgen voor burgers door informatieuitwisseling bij de overheid. Dat is gedaan aan de hand van de ruggengraat bij de overheid: de basisregistraties. Daarbij is geprobeerd om een antwoord te vinden op vragen als: waarom lukt het vaak niet om de gevolgen van registratiefouten te herstellen en wat is er voor nodig om structureel tot praktische en redelijke oplossingen te komen?

lees meer

- - -

 

- - - - -

weblogs

Robotrechters

door: Marc van Opijnen, 8 februari 2018

Marc van Opijnen

‘Kunnen computers rechtspreken?’ Die vraag zorgde in de jaren ’90 van de vorige eeuw voor flink wat opschudding en ook nu nog houdt het de gemoederen aardig bezig.

lees meer

- - -

 

- - - - -

nieuws

Tijd voor een experimenteerwet

Blockchainpilots publieke sector

door: Fred Teunissen, 7 februari 2018

Blockchain

Het stof rond de eerste blockchainpilots in de publieke sector is aan het optrekken en daarbij worden stevige juridische obstakels zichtbaar. De vraag is nu of een tweede ronde experimenten met deze op het oog zo veelbelovende technologie zinvol is.

lees meer

- - -

Ambtenaren liken massaal online platform Pleio

door: Jet van Eeghen , 5 februari 2018
reacties: 2

Pleio

Een online platform waar ambtenaren ook over de grenzen van hun eigen club met elkaar kunnen debatteren en van elkaar kunnen leren. Het begon klein, als initiatief van een paar ambtenaren; inmiddels heeft Pleio ruim 380.000 gebruikers. Het zou háást uit z’n jasje groeien. Om dat te voorkomen hebben de ontwikkelaars zelfs een kijkje genomen bij de Canadese evenknie van Pleio.

lees meer

- - -

De informatiesamenleving van Franc Weerwind

door: Bas Linders, 1 februari 2018
reacties: 1

Franc Weerwind

De overheid moet niet alleen digitaliseren, maar vooral zorgen voor samenhang. Digitale overheidsdiensten werken veel beter als ze niet zitten opgesloten in kolommen en domeinen, maar als ze in samenhang worden bedacht en toegepast. Vooral omdat de klant daar beter van wordt, stelt Franc Weerwind, de burgemeester van Almere.

lees meer

- - -

 

- - - - -

weblogs

Bikkelen

door: Ingrid Hoogstrate, 7 februari 2018

Ingrid Hoogstrate

Gemeenten willen hun dienstverlening en bedrijfsvoering naar een hoger plan tillen. Dat is mooi, maar wat betekent dat in de praktijk en hoe zorg je eigenlijk dat het ook beklijft?

lees meer

- - -

Hengelen naar jouw data

door: Jan Willem Boissevain, 6 februari 2018

Jan Willem Boissevain  directeur Public  Pegasystems

Mensen lokken met goedkope entreekaarten in ruil voor jouw adresgegevens en je vervolgens bestoken met ongewenste reclame. Is dat geoorloofd?

lees meer

- - -

Data-analyse en overheidstoezicht

door: Sander Klous, 5 februari 2018

Sander Klous

Data-analyse biedt een groot potentieel voor onder meer het voorspellen van gedrag. Maar een zorgvuldige aanpak is dan wel geboden, want er kan ook veel misgaan.

lees meer

- - -

 

- - - - -

Sneak preview

Volgende week op de website van iBestuur onder meer:

  • Blogs van Marc de Vries (over de evaluatie van de Richtlijn Hergebruik Overheidsinformatie 2013), Sandra van Heukelom-Verhage (over smart contracts in het bestuursrecht) en Edo Plantinga (over user centered design).
  • Bijdrage van Martijn Hartog, Bert Mulder en Erwin Folmer over het verbinden van de systeemwereld van professionals en de leefwereld van burgers, met behulp van burgerwoordenboeken.
  • iBestuur magazine is ook als PDF te downloaden.
  • Aanmelden voor de nieuwsbrief of recente edities teruglezen?


- - - - -

partners

Bouwers en koplopers zetten kwartet in

8 februari 2018

PinkRoccade

Klantvriendelijk, efficiënt, tijdbesparend… het is de bekende trits. Maar nu echt! PinkRoccade Local Government Samenlevingszaken ontwikkelt samen met een aantal koplopers een applicatie voor inkomensaanvragen: iParticipatie. Deze applicatie moet dit aanvraagtraject zowel voor de aanvrager als voor de behandelaar een stuk simpeler maken. Én van deze tijd.

partnerpagina pinkroccade

lees meer

- - -

Nederland bij digitale überperformers

7 februari 2018

Vlaggen

De digitale overheid ontwikkelt zich razendsnel. Nederlandse overheidsdiensten zijn grotendeels online beschikbaar en informatie is in driekwart van de gevallen ook mobielvriendelijk.

partnerpagina capgemini

lees meer

- - -

IPv6, en nu echt

door: Quita Hendrison, 6 februari 2018

Netwerk

Alle gemeenten moeten snel over naar IPv6. Hebben we dat niet eerder gehoord de afgelopen pak ‘m beet vijftien jaar? Zal zo’n vaart wel niet lopen dus. Of toch? We vragen het aan Erik Huizer, internetpionier en voorzitter van de IPv6 Taskforce, ingesteld door het ministerie van EZK.

partnerpagina vng realisatie

lees meer

- - -

Regie zonder grenzen in de Achterhoek

6 februari 2018

Centric

Winterswijk geeft samen met collega-gemeenten Aalten en Oost-Gelre zoveel mogelijk ruimte aan de ‘eigen regie’. Manager uitvoerende dienst Zorg en Welzijn Noortje Schuddebeurs vertelt over samenwerken in de Achterhoek. “Gemeentegrenzen zijn geen belemmering meer.”

partnerpagina centric

lees meer

- - -

Voorspel de juiste vraag

5 februari 2018

Imagem

Er bestaan geen domme vragen. Mensen worden steeds slimmer door vragen te stellen, want elk antwoord roept nieuwe vragen op. Locatie zal daarin een steeds belangrijkere rol spelen.

partnerpagina imagem

lees meer

- - -

Wordt 2018 het jaar van eHerkenning?

2 februari 2018

eHerkenning - KPN

DigiD+, iDIN, Idensys of misschien wel een ander inlogmiddel? Nog altijd is onduidelijk waarmee burgers in de toekomst inloggen bij overheden, pensioenfondsen, zorgverzekeraars en zorginstellingen. In het bedrijfsleven heeft eHerkenning inmiddels vaste voet aan de grond en alle tekenen zijn er dat overheden en zorginstanties eHerkenning in 2018 wel móeten ondersteunen.

partnerpagina kpn

lees meer

- - -

Digitale Agenda 2020 is vooral een beweging

door: Marieke Vos, 1 februari 2018

VNG Realisatie

Ruim twee jaar zijn gemeenten nu bezig met het programma Digitale Agenda 2020. “Nog twee jaar te gaan om de doelstellingen en ambities die we aan de start van het programma formuleerden, te realiseren”, zegt Ingrid Hoogstrate, waarnemend directeur van KING, nu VNG Realisatie. Ze vertelt dat het programma in de afgelopen twee jaar een basis heeft gelegd voor de volgende stap.

partnerpagina vng realisatie

lees meer

- - -

 

- - - - -

laatste reacties

- - - - -

meest gelezen

Een open houding

door: Larissa Zegveld, 1 februari 2018 weblog

De informatiesamenleving van Franc Weerwind

door: Bas Linders, 1 februari 2018 nieuws
reacties: 1

IPv6, en nu echt

door: Quita Hendrison, 6 februari 2018 partnerpagina vng realisatie

Ambtenaren liken massaal online platform Pleio

door: Jet van Eeghen , 5 februari 2018 nieuws
reacties: 2

Is de blockchain alleen voor bèta's?

door: Ruud Leether, 29 januari 2018 weblog
reacties: 2

Data-analyse en overheidstoezicht

door: Sander Klous, 5 februari 2018 weblog

- - - - -