Bereikbaar

iBestuur nieuwsbrief 8 november 2018

Deze keer een voorwoordje uit het buitenland. Een korte vakantie maar wel met een blik op het binnenlandse nieuws: journalist ben je 24/7/52.

Brekend uit eigen land: de Kamer van verKoopdieHandel stopt begin volgend jaar met het tegen betaling leveren van telefoonnummers van zzp’ers aan colporteurs. Was altijd al een dubieuze zaak dat een publieke dienstverlener de data van verplicht ingeschrevenen weer doorverkocht. Forget Facebook, we got de KvK. Zo iets.
Die business heeft ook een keerzijde: op de redactie nemen we al tijden de telefoon niet meer op als het scherm ‘Anoniem’ vermeldt. Dat zijn namelijk de colporteurs. Helaas belt ook de overheid meestal met afgeschermd nummer. Dus ambtenaren die de redactie van iBestuur proberen te bellen, krijgen ook nul op het rekest.
Goed nieuws dus: vanaf 2019 zijn wij ook voor de overheid weer bereikbaar!

Tot volgende week

Peter Lievense

- - - - -

weblogs

Griffiers en digitalisering

door: Pascale Georgopoulou, 8 november 2018

Pascale Georgopoulou

Wat is de rol van de griffier in een democratie bij opdringerige digitalisering? Staat de griffier raadsleden bij de uitoefening van hun taak alleen ‘terzijde’ of gaat het ook over de inhoud?

lees meer

- - -

Externe adviesrapporten en de AVG

door: Walter van Holst, 7 november 2018

Walter van Holst - PBLQ

Een mooi neveneffect van de AVG is dat de aandacht voor gegevensbescherming binnen en buiten de publieke sector fors is toegenomen. De praktijk laat zien dat het af en toe schuurt.

lees meer

- - -

Een ambtenaar is geen burger!

door: Victor Zuydweg, 6 november 2018

Victor Zuydweg

Het is voor de handliggend en makkelijk om eigen ervaringen te gebruiken bij het ontwerpen en realiseren van dienstverlening. Maar het is tegelijkertijd een valkuil.

lees meer

- - -

Toegankelijkheid begint bij de top

door: Willem Pieterson, 5 november 2018

Als we de overheid, in brede én diepe zin, echt toegankelijk willen maken is een aanpak, analoog aan die van het Verenigd Koninkrijk nodig. Nu maar hopen dat Mark meeleest.

lees meer

- - -

 

- - - - -

podium

Algoritme controleert algoritme

door: Erik Bouwer, 7 november 2018

hek met tekst

Door digitalisering worden in veel bedrijven processen steeds complexer. Dat maakt de rol van toezichthouders – commissarissen, accountants, auditors – lastiger. De toepassing van algoritmen die op basis van machine learning werken, vergroot deze uitdaging. Ook auditors maken tegenwoordig gebruik van slimme systemen om andere slimme systemen te controleren. Wie controleert wat?

lees meer

- - -

 

- - - - -

nieuws

Een nieuw verhaal, een nieuwe vorm

Afscheid van ambtenaar 2.0

door: Marie Louise Borsje, 8 november 2018

afscheid

Na tien jaar gaat er een strik om Ambtenaar 2.0, het platform voor de ambtenaar 2.0. Ooit begonnen als blogsite, groeide het uit tot een breed multimediaal platform. Maar de razendsnelle ontwikkelingen in de informatie-technologie vragen om een nieuwe beweging. “Ambtenaar 2.0 mag dan stoppen, het nadenken over vernieuwing houdt natuurlijk nooit op.”

lees meer

- - -

 

- - - - -

magazine

ICT in de wachtkamer?

door: Peter van Schelven, 5 november 2018

wachtkamer

Een troosteloos wachtkamertje in een afgelegen hoekje van een ziekenhuis. Acht patiënten wachten verveeld met een nummertje in de hand op hun beurt. Een verlepte plant in de hoek, smerige koffie in een plastic bekertje en smoezelige tijdschriften uit een leesmap van zes maanden oud zijn het enige vertier. 
U kent die mistroostige plaatjes wel.

lees meer

- - -

 

- - - - -

Sneak preview

Binnenkort op de website van iBestuur:

  • Blogs van onder anderen Dirk-Jan de Bruijn, Henk Bos, Jan Willem Boissevain, Youri Lammerts van Bueren, Arjan Widlak (wekelijks), Hugo Aalders, Arjen Hof en Rob van den Hoven van Genderen.
  • Podiumbijdragen van onder anderen Jan van Ginkel, Leon Dohmen, Shanna Mehlbaum en Caroline Raat.
  • De rubriek Podium biedt plaats voor achtergrondartikelen, praktijkverhalen en opinie van (co-)auteurs uit de publieke sector.
  • Aanmelden voor de nieuwsbrief of recente edities teruglezen?


- - - - -

partners

Samen werken aan de i-ambities van het Rijk

door: Mariëlle de Groot, 8 november 2018

Foto bij verhaal UBR

Hardcore techneuten interesseren voor een baan bij het Rijk en zo de juiste kennis en mensen in huis hebben voor de realisatie van haar i-ambities. Dat is de missie van het Rijks ICT Gilde. Naar beproefd recept van I-Interim Rijk, de rijksbrede pool voor programma-, project- en interimmanagers. Het Rijks ICT Gilde is één van de acties die minister Ollongren aankondigde ter versterking van het ICT-werkgeverschap.

partnerpagina uitvoeringsorganisatie bedrijfsvoering rijk

lees meer

- - -

Ben van Lier geeft openbare les aan Hogeschool Rotterdam

7 november 2018

Ben van Lier

Op dinsdag 30 oktober heeft professor Ben van Lier, lector aan Hogeschool Rotterdam en werkzaam bij Centric, onder belangstelling zijn inaugurale rede gehouden. Van Lier ging in op de groeiende impact van technologie op mens en samenleving.

partnerpagina centric

lees meer

- - -

Een mix van altruïsme en eigenbelang

door: Jet van Eeghen, 6 november 2018

JenV

De ‘zaak Lili en Howick’ zorgde voor enorme reuring in het land. En dat heeft de data-afdeling van het DG Migratie geweten. De drukte daar was uitzonderlijk, want normaal gesproken vindt de pers veel antwoorden op de opendatawebsite van de overheid, waar iedereen terecht kan voor informatie over de migratieketen. Het lichtende voorbeeld voor het hele ministerie. ‘Er zit natuurlijk een heel mooi maatschappelijk ideaal achter ons programma Open Data.’

partnerpagina minjenv

lees meer

- - -

Overheid, durf te dromen!

5 november 2018

Durf te dromen!

Sluit je ogen en droom waar het naartoe gaat met de dienstverlening van de (lokale) overheid… Hoe je het ook wendt of keert, innovatie en technologie zijn daarbij ontzettend belangrijk. Ze vormen misschien wel de motor van onze economie! En dat biedt enorme kansen. Toch blijven we veelal steken in de waan van de dag. Hoe kun je als organisatie het reactievermogen hebben om tijdig op nieuwe ontwikkelingen in te springen?

partnerpagina pinkroccade

lees meer

- - -

 

- - - - -

persberichten

IMAGEM ontvangt FD Gazellen award 2018 voor consistente groei over de afgelopen drie jaar

7 november 2018

IMAGEM heeft de FD Gazellen Award 2018 ontvangen. Dit jaar heeft het Financieele Dagblad 680 van de ongeveer 585.000 geregistreerde Nederlandse bedrijven tot Gazelle 2018 benoemd.

partnerpagina imagem

lees meer

- - -

 

- - - - -

laatste reacties

- - - - -