Bluf

iBestuur nieuwsbrief 9 januari 2020

Beste wensen voor 2020 en we gaan er weer vrolijk tegen aan.

Elders in deze nieuwsbrief waarschuwt Corien Prins van de WRR dat wij in ons land helemaal niet zijn voorbereid op digitale ontwrichting. ‘De overheid doet nu te veel op de bluf.’

Ik weet niet of we op analoge ontwrichting nu zoveel beter voorbereid zijn. Wie het nieuws rond de jaarwisseling een beetje volgde, zou sowieso bijna geloven dat we aan gajes en criminelen zijn overgeleverd. Enkele onthutsende berichten.

RTL meldt dat in dertig gemeenten in drie jaar tijd geen enkele woninginbraak is opgelost: nul! Reactie van de politie: “Uw woninginbraak wordt waarschijnlijk niet opgelost. Geen prettige boodschap maar we willen valse verwachtingen voorkomen.”

Dan komen de boeren weer voorbij. Volgens de verantwoordelijk officier van Justitie hebben het OM en de politie gefaald in de handhaving van het verbod om met tractoren de snelweg op te gaan: “Alleen de wielen van zo’n tractor zijn al groter dan een gemiddelde volwassene.”

Frauderen in de zorg is simpel, en het probleem wordt alleen maar erger. Het OM en zorgverzekeraars schatten dat frauduleuze zorgaanbieders jaarlijks honderden miljoenen euro’s opstrijken. Het OM beschikt over te weinig capaciteit: “We zouden onszelf de hele dag bezig kunnen houden met pgb-fraude. Maar dat doen we niet, want we hebben nog een heleboel andere zaken.”

Vooruit, dan nog wat digitale ontwrichting. Cybercriminelen gijzelden het netwerk met servers en netwerkschijven van de Universiteit van Maastricht. Back-up’s waren niet op orde en onderzoeksdata kon niet veilig worden gesteld. Bijna 25.000 studenten en medewerkers zaten met de handen in het haar. Naar verluidt betaalde de universiteit een losgeld van om en nabij de 200.000 euro in bitcoins. Een woordvoerder van het OM liet in een reactie weten dat ‘justitie zeker niet altijd tegen het betalen van losgeld adviseert.’

Hoezo bluf? Volgens mij zitten ze gewoon bij de pakken neer.

Tot volgende week

Peter Lievense

nieuws

‘De overheid doet nu te veel op de bluf’

Corien Prins over digitale ontwrichting

door: Bas Linders, 9 januari 2020

Corien Prins

Prof. mr. Corien Prins is voorzitter van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Ze vindt dat er snel een publiek en politiek debat moet komen over de vraag welke voorzieningen Nederland nodig heeft om een effectieve aanpak tijdens een digitale ontwrichting te waarborgen. De aanbevelingen van de raad staan in het rapport ‘Voorbereiden op digitale ontwrichting’.

lees meer


Geen tijd voor kinderziekten

door: Bas Linders, 7 januari 2020
reacties: 1

man op de steiger

Mag je de waarnemend minister laten jokken omdat je bang bent anders bestuurlijke steun te verliezen? Kun je onderzoeken met een negatieve uitkomst toch positief presenteren? Kun je met het creëren van voldongen feiten de aanbestedingswetgeving omzeilen? Ja, dat kan, want de Omgevingswet moet hoe dan ook per 1 januari 2021 van start.

lees meer


weblogs

Het uur U

door: Hugo Aalders, 9 januari 2020

Hugo Aalders - VNG Realisatie

Voor de uitvoeringspraktijk is 2020 een belangrijk jaar. Het uur U is aangebroken: het uur van de Uitvoering.

lees meer


Regels zijn regels

door: Arjan Widlak, 8 januari 2020

Arjan Widlak

We nemen meer besluiten automatisch. Die zijn zwart-wit en niet vergevingsgezind. Tegelijk vragen we om redelijkheid.

lees meer


Op naar een vitaal 2020

door: Jan Willem Boissevain, 7 januari 2020

Jan Willem Boissevain

Kunnen wij onze gezondheidsdata toevertrouwen aan een zorgverzekeraar? Ook niet in ruil voor een beloning?

lees meer


Ontwerp autonomievriendelijk

door: Jan-Willem Wesselink, 6 januari 2020

Jan-Willem Wesselink

Beetje bij beetje geven we onze autonomie uit handen. Tot autonomie straks net zo’n vaag begrip is als frisse lucht.

lees meer


podium

Belangen van bestuurders bij implementatie nieuwe normen voor overheidswebsites

door: Koen Geijzers, 6 januari 2020

Vinger op een braillebord

Vanaf 23 september 2020 moeten alle externe en interne overheidswebsites digitaal toegankelijk zijn voor mensen met een visuele of auditieve beperking. Voor mobiele apps ligt de deadline op 23 juni 2021. Met deze stap zet de overheid de Europese Richtlijn voor de toegankelijkheid van websites en apps van overheidsinstanties om in nationale wetgeving. Uitgangspunt is dat iedereen het recht heeft op online overheidsinformatie.

lees meer


praktijk

ECP wil ook op quantumgebied verbinden

door: Frits de Jong, 7 januari 2020

tandwielen

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten, Facebook, Google, TNO, IBM, Microsoft, verschillende departementen en nog vele andere: het zijn niet de minste partijen die als partner verbonden zijn aan ECP. De rol van verbinder is er eentje die het platform dan ook goed op het lijf geschreven is. Ook als het gaat om quantumtechnologie doet ECP er veel aan om partijen bij elkaar te brengen.

lees meer


Sneak preview

Binnenkort op de website van iBestuur:

  • Blogs van onder andere Walter van Holst, Larissa Zegveld en Christian Verhagen.
  • De rubriek Podium biedt plaats voor artikelen, visie en opinie van auteurs uit de publieke sector dan wel van auteurs op persoonlijke titel.
  • De rubriek Praktijk biedt plaats voor casuïstiek en verhalen uit de praktijk van (co-) auteurs uit de publieke sector.
  • Aanmelden voor de nieuwsbrief of recente edities teruglezen?


partners

Onze eigen operatie BRP

door: Sander de Graaf | 9 januari 2020

Sander de Graaf - Procura

Door Common Ground staat de gemeentelijke informatievoorziening weer volop in de belangstelling. Nieuwe principes, uitgangspunten en ambities zijn geformuleerd.

partnerpagina conxillium

lees meer

Het is onveilig, maar niemand die het ziet

door: Eelco Stofbergen | 6 januari 2020

Eelco Stofbergen - CGI

Half december was Huib Modderkolk, journalist van de Volkskrant, bij CGI op kantoor om een lezing te geven over zijn boek ‘Het is oorlog, maar niemand die het ziet’.

partnerpagina cgi

lees meer

laatste reacties