Catch!

iBestuur nieuwsbrief 9 mei 2018

Als er één technologie is waarbij de ‘gap’ tussen overheden en Big Five in het oog springt dan is het wel gezichtsherkenning. Facebook claimt dankzij ‘deap learning’ algoritmen de identiteit van personen op basis van foto’s in 97 procent van de gevallen correct te kunnen voorspellen. Onze politie scoorde vorig jaar pakweg 10 procent. Van de duizend foto’s die de gezichtsherkenningssoftware CATCH vergeleek met de portretten van één miljoen veroordeelden en arrestanten in de strafrechtdatabase, leverden er 93 een match op: catch!
Toegegeven, een deel van de verdachten bleek simpelweg niet in de strafrechtdatabase voor te komen, dus daar had deep-learning Facebook ook niks van gebakken.

Tijdens de Champions League-finale vorig jaar in Cardiff zette de Welshe politie op grote schaal camera’s in om bekende hooligans uit de meute te pikken. Het systeem meende er 2470 te herkennen, maar zat 2297 keer fout: 92 procent ‘false positives’!
De korpsleiding reageerde enigszins laconiek: “Geen enkel gezichtsherkenningssysteem is 100 procent accuraat”. En zo is het maar net.

tot volgende week

Peter Lievense

- - - - -

weblogs

Het gevoel van Cheers

door: Larissa Zegveld, 9 mei 2018

Hoe mooi zou het zijn: een Ontmoetingsplein waar de overheid haar dienstverlening aanbiedt en waar burgers oplossingen vinden voor vraagstukken waar zij mee zitten.

lees meer

- - -

Valkuilen van digitale dienstverlening (II)

door: Willem Pieterson, 8 mei 2018

Digitaliseren lijkt simpel, maar er kan veel fout gaan. Zoals het niet benutten van het juiste talent, gebrek aan leiderschap of de aanwezigheid van eilandjes in de organisatie.

lees meer

- - -

Klappen van de zweep

door: Dirk-Jan de Bruijn, 8 mei 2018

Als we het hebben over (goed) leiderschap dan gaat het al snel over werken vanuit een visie (het ‘waarom?’), weten wat de stip op de horizon is en zelf laten zien wat er mogelijk is.

lees meer

- - -

Wanneer krijgt Bert zijn restaurant?

door: Pascale Georgopoulou, 7 mei 2018

Pascale Georgopoulou

Er wordt veel verwacht van het Digitaal Stelsel Omgevingswet. Het zou veel problemen in de leefomgeving oplossen. Maar zijn die verwachtingen niet veel te hoog gespannen?

lees meer

- - -

Cultureel erfgoed op slot?

door: Tom Kunzler, 4 mei 2018

Tom Kunzler

In verband met het auteursrecht halen veel archiefinstellingen digitale collecties offline. Uit angst voor forse claims. Zijn er dan geen oplossingen? Zeker, open licenties bijvoorbeeld.

lees meer

- - -

 

- - - - -

podium

Big data evangelie vergt meer dan wetgeving

door: Siri Beerends, 8 mei 2018

big data

Overheidsregulering en wetgeving hobbelen achter de markt aan, er moet ook geïnvesteerd worden in bewustwording over de manier waarop we zelf vormgeven aan digitale technologieën.

lees meer

- - -

Het onderwijs alleen kan digitale kloof niet voorkomen

door: Remco Pijpers, 7 mei 2018

digitaal onderwijs

De verschillen tussen jongeren in digitale vaardigheden zijn groot. Te groot. Door digitale geletterdheid een vaste plaats te geven in het curriculum voorkomen we dat die verschillen verder groeien. Dat is de hoop, althans. Gaat het lukken? Remco Pijpers van stichting Kennisnet kijkt vooruit.

lees meer

- - -

 

- - - - -

- - - - -

nieuws

Ynnovate, een creatieve manier van innoveren

door: Tim Aarts, 4 mei 2018

Ynnovate

Innovatie is hot. Dat blijkt uit het feit dat innoverend vermogen steevast in de top 10 van eigenschappen van succesvolle organisaties staat. Maar hoe zorg je er nu voor dat jouw organisatie daadwerkelijk innovatiever wordt? In Den Haag en Zwolle doen ze dat vaak met de methode Ynnovate.

lees meer

- - -

 

- - - - -

magazine

Het digitale levenseinde

door: Peter van Schelven, 9 mei 2018

dood in relatie tot sociale media

Is er leven na het ontbijt? Als er weer een hijgerige werkdag vol met digitale overlast in het verschiet ligt, dan is het antwoord soms al snel ‘nee’. Maar toch … altijd nog beter dan de dood. Sta je echter stil bij de notie van de eindigheid van het heuselijke leven, dan wordt alles beduidend minder feestelijk.

lees meer

- - -

DUO versus ING

door: Chris Verhoef, 7 mei 2018

Prof. Chris Verhoef

Onlangs ontstond er ophef over de aankondiging van DUO om vanwege een gegevensmigratie de mutaties een maand lang op papier door te geven (voor spoedgevallen is er een uitweg). Veel gezwatel op social media. Zo lang offline zijn is uit de tijd, DUO kan niets, bij een bank gebeurt dat niet, enzovoort.

lees meer

- - -

 

- - - - -

partners

Helmond kiest voor innovatieve app iVerkiezing

9 mei 2018

stembureau

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 gebruikte de gemeente Helmond de spiksplinternieuwe app iVerkiezing. De belangrijkste ervaringen: de nieuwe applicatie zorgt voor minder kans op fouten, tijdsbesparing voor de medewerkers en selfservice door de inwoners.

partnerpagina pinkroccade

lees meer

- - -

Samen werken aan werk

9 mei 2018

Wethouder - Centric

Weinig of geen opleiding? Dat hoeft een baan op niveau niet uit te sluiten. Door nauw samen te werken lukte het de gemeente Gouda en Centric binnen drie maanden tien langdurig werkzoekenden aan een mooie baan in de IT te helpen, als supportmedewerker bij Centric. Gezien de grote vraag naar IT-personeel smaakt dat naar meer.

partnerpagina centric

lees meer

- - -

Smart memories, privacy en i-ethiek

door: Rafaëlle van Engers - Lobbrecht, 8 mei 2018

iPhone

Ken je dat fenomeen dat je met je iPhone-camera zo makkelijk plaatjes schiet? Veel makkelijker en veel meer dan met je oude fototoestel. Dat je je voorneemt om de slechte weg te gaan gooien en er ooit nog wel een fotoalbum van maakt. Maar dat je binnen de kortste keren een enorme berg digitale foto’s hebt waar je door de bomen het bos niet meer ziet?

partnerpagina pblq

lees meer

- - -

 

- - - - -

Sneak preview

Binnenkort op de website van iBestuur:

  • Blogs van onder anderen Ruben Boyd, Hugo Aalders (over de relatie tussen gemeenten en leveranciers), Menno Weij en Sandra van Heukelom-Verhage.
  • Podiumbijdragen van Dick Houtzager (lid van het College voor de Rechten van de Mens) over digitale toegankelijkheid. RDW over agile werken, Dorine Burmanje (voorzitter Raad van Bestuur Kadaster) over het belang van geodata en Rob van den Hoven van Genderen (Vrije Universiteit, Amsterdam) over robotisering in de rechtspraak.
  • De rubriek Podium biedt plaats voor achtergrondartikelen, praktijkverhalen en opinie van (co-)auteurs uit de publieke sector.
  • Aanmelden voor de nieuwsbrief of recente edities teruglezen?


- - - - -

partners

Van scan naar BSN dankzij scanstraat

door: Mat Keijers, 8 mei 2018

Mat Keijers PinkRoccade

Gemeente Groningen speelt met het idee om een scanstraat in te richten. We kennen van de COA al de BRP-straat voor het aanmelden van vergunninghouders. Doel van de Groningse scanstraat is echter het versneld uitreiken van een Burgerservicenummer (BSN) bij eerste inschrijving van studenten. En dit pas na een grondige identiteitscontrole. De ideeën zijn gevormd, de techniek is er klaar voor, nu de uitvoering nog. Ongeveer 30 personen dachten woensdag 18 april mee met gemeente Groningen tijdens het NVVB congres…

partnerpagina pinkroccade

lees meer

- - -

‘Omgevingswet maakt dat overheden wel móeten samenwerken’

door: Frits de Jong, 7 mei 2018

Omgevingswet - Utrecht

Als er één onderwerp is waar een gezamenlijke aanpak noodzaak is, dan is het wel de Omgevingswet. Al was het alleen maar vanwege de impact van de nieuwe wet, waarbij 26 wetten, 5000 artikelen, 117 algemene maatregelen van bestuur (AMvB’s) en circa 120 ministeriële regelingen samengevoegd worden tot één wet met circa 350 artikelen, 4 AMvB’s en zo’n 10 ministeriële regelingen. “Dat maakt dat overheden wel met elkaar móeten samenwerken.”

partnerpagina vng realisatie

lees meer

- - -

Amsterdammers regelen meer belastingzaken online

7 mei 2018

Amsterdam - Centric

De ruim 300 belastingenmedewerkers van de gemeente Amsterdam maken sinds november vorig jaar gebruik van een compleet nieuw belastingensysteem, via SaaS (Software as a Service). Directeur Belastingen Jan Geert Bakker: “De gemeente Amsterdam hecht groot belang aan een robuuste en betrouwbare belastingheffing. Centric is de partner die daarvoor kan zorgen.”

partnerpagina centric

lees meer

- - -

 

- - - - -

laatste reacties

- - - - -

meest gelezen

DUO versus ING

door: Chris Verhoef, 7 mei 2018 magazine

‘Oplossing ligt bij gemeenten en uitvoeringsorganisaties’

door: Frits de Jong, 2 mei 2018 nieuws

'ICT-architectuur is niet ethisch neutraal'

door: Anke van Gorp, 3 mei 2018 podium
reacties: 1

Cultureel erfgoed op slot?

door: Tom Kunzler, 4 mei 2018 weblog

'Verouderde visie op IT kan digitale overheid blokkeren'

door: Michiel Steltman, 1 mei 2018 podium
reacties: 3

Valkuilen van digitale dienstverlening (I)

door: Willem Pieterson, 1 mei 2018 weblog
reacties: 2

- - - - -