Zwaartekracht

iBestuur nieuwsbrief 9 mei 2019

Soms lijkt het alsof alleen geld telt. Alsof geld uiteindelijk altijd het doorslaggevende argument is. Als het er op aan komt wegen waarden die zich niet in euro’s laten omrekenen – clubliefde, de publieke zaak – niet mee. Dat vinden we normaal. We hebben alle begrip voor een tv-presentator die overstapt van een publieke omroep naar een baggerkanaal als hij daar een paar ton meer kan verdienen. Voor voetballers die steeds doorstromen naar clubs die nog meer betalen. Geld is eigenlijk net zo iets als de zwaartekracht. Heel af en toe is er de illusie dat we de zwaartekracht kunnen opheffen, maar uiteindelijk strandt Ajax dan toch in de halve finale.

Soms, maar niet altijd. De gemeente Haarlem gaat een nieuwe ICT-werkplek aanbesteden en kiest daarbij niet voor de laagste prijs maar voor fair geproduceerde apparatuur. Desktops en laptops uit kosjere grondstoffen die niet door kinderen in elkaar zijn gezet maar door fatsoenlijk betaalde werknemers. Dat wordt nog een hele klus om die te vinden want de hardware productieketen heeft een bedenkelijke reputatie en de aanbesteding zal ook zeker niet de goedkoopste werkplek opleveren. De gemeente Haarlem kiest voor andere waarden. Dat zij maar veel andere gemeenten mag inspireren!

Tot volgende week

Peter Lievense


nieuws

Hoe een 2 een 10 moet worden

Ontwikkeling pgb-portaal

door: Rineke van Houten, 9 mei 2019

PGB

Volgende maand start een tweede pilot met het nieuwe ICT-portaal voor patiënten met een persoonsgebonden budget (pgb). Dat is groter nieuws dan het lijkt, na pittige debatten in de Tweede Kamer, steggelende stakeholders en bezorgde budgethouders.

lees meer

weblogs

Vier lessen in keuzebereidheid

door: Pascale Georgopoulou , 9 mei 2019

Pascale Georgopoulou

Kun je lessen trekken uit het maken van keuzes? Zeker. Vraag het aan een jochie van twaalf en je komt een heel eind.

lees meer


Tombola

door: Arjan Widlak, 8 mei 2019

Arjan Widlak

Een belangrijk idee achter de basisregistraties was/is dat burgers niet steeds dezelfde vraag (zouden) krijgen. Toch?

lees meer


Eén diverse overheid

door: Ad Gerrits , 7 mei 2019

Ad Gerrits

Er is binnen de overheid zeker nog winst te behalen met een ‘één voor allen’ benadering, maar reken je niet rijk.

lees meer


Hoop aan de horizon!

door: Menno Weij, 6 mei 2019

Menno Weij - SOLV

Datagedreven businessmodellen staan op gespannen voet met de AVG en privacy, maar er gloort hoop aan de horizon.

lees meer
magazine

Het laatste woord

door: Chris Verhoef, 6 mei 2019
reacties: 2

Prof. Chris Verhoef

Heel vervelend als je hard gewerkt hebt aan iets, de grootst mogelijke zorgvuldigheid betracht hebt, de nuance gezocht en gevonden hebt voor een afgewogen advies. En vervolgens is de reactie van een andere planeet met diametrale interpretatie. Waar is het fout gegaan?

lees meer
praktijk

Doordacht experimenteren met blockchain

door: Marieke Vos, 6 mei 2019
reacties: 1

Blockchain

Blockchain is een veelbelovende technologie, die interessant kan zijn voor gemeenten. De VNG publiceert een handleiding over blockchain specifiek voor gemeenten, over de organisatorische, technische, juridische en bestuurlijke aspecten van deze technologie. En IJsselgemeenten ondervond dat de implementatie van een openbare blockchain totaal anders is dan gangbare ICT.

lees meer
Sneak preview

Binnenkort op de website van iBestuur:

  • Blogs van onder anderen Kristel Lammers, Tom Kunzler, Mark Elstgeest en Jan-Willem Wesselink.
  • De rubriek Podium biedt plaats voor artikelen, visie en opinie van auteurs uit de publieke sector dan wel van auteurs op persoonlijke titel.
  • De rubriek Praktijk biedt plaats voor casuïstiek en verhalen uit de praktijk van (co-) auteurs uit de publieke sector.
  • Aanmelden voor de nieuwsbrief of recente edities teruglezen?partners

Een complex en noodzakelijk parcours

door: Quita Hendrison | 9 mei 2019

data

‘Samen het gegevenslandschap harmoniseren.’ Zo luidde de titel van het alweer het derde symposium over gegevensmanagement, georganiseerd door de Expertgroepen Gegevensmanagement van NORA en GEMMA. Een titel met een brede lading, aldus Wim Stolk, voorzitter van de Expertgroepen.

partnerpagina vng realisatie

lees meer


Digitale schouw: sloten inspecteren met de hulp van boven

door: Leonoor Portengen | 9 mei 2019

CGI - Leonoor Portengen

In een enkele week met slechts enkele waterschappers ongeveer 7.000 soms louter te voet bereikbare sloten schouwen. Onmogelijk, denkt u. Maar een Proof of Concept bij Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) laat zien dat het mogelijk is. Met behulp van… satellietdata! In deze blog vertel ik u hoe we vanuit de ruimte het onmogelijke mogelijk maken. En dat is nog maar het prille begin…

partnerpagina cgi

lees meer


Omgaan met teleurstelling

door: Sanne van der Zanden | 8 mei 2019

Sanne van der Zanden

De natuur heeft zon en regen nodig om alles in de lente weer te laten groeien en bloeien. Als mens hebben we successen en teleurstellingen nodig om te leren en te groeien. Sterker nog als we geen teleurstellingen hebben, waarderen we de successen steeds minder. Toch is het mens eigen om teleurstellingen te willen voorkomen en het liefst alle beloftes in te lossen of zelfs wensen te vervullen… Datzelfde zie ik nu ook binnen Team Care en bij de Special Care kwartiermakers.

partnerpagina pinkroccade

lees meer


Informatie beter bewaren, vinden en delen

door: Marieke Vos | 7 mei 2019

JenV - robot

‘Toegang geven en informatie delen is het nieuwe hebben’, aldus een hooggeleerde adviseur van het programma Stukken Beter. Doel van het programma: van het ministerie van Justitie en Veiligheid een informatiegestuurde organisatie maken. De eerste stap: zoveel mogelijk papier de deur uit. Maar wél met beleid. Informatiegestuurd werken is geen digitaal feestje, maar een andere manier van werken.

partnerpagina minjenv

lees meer
laatste reacties