iBestuur nieuwsbrief 9 oktober 2020

iBestuur Thuisdebat #7

De video van het iBestuur Thuisdebat #7 (‘Van beleids- naar datacyclus’) wordt komende maandag (12 oktober) op de website geplaatst.


iBestuur Congres 2020 – Terugblik debat ‘Dichterbij door digitalisering’

Houding van leren en proberen brengt informatiesamenleving verder

Impressie iBestuur Congres “Corona heeft blootgelegd wat feitelijk al aan de gang was. De digitale wereld valt steeds meer samen met de echte wereld. Het is een horizontale informatiesamenleving met een rijkdom aan samenwerkingsvormen door alle lagen van de samenleving. Corona heeft het digitale ecosysteem een boost gegeven. De aanpak van leren en proberen moeten we vasthouden.”

lees meer


Nieuws

De sleutel voor verantwoorde AI ligt bij interdisciplinair onderwijs

Ethiek Artificiële Intelligentie (AI) ontwikkelt zich razendsnel en overstijgt landsgrenzen. Hoe leiden we de wereldwijde ontwikkeling van verantwoorde AI in goede banen? Volgens moraalfilosofe Katleen Gabriels (Maastricht University) ligt de sleutel voor morele technologie bij interdisciplinair onderwijs. “‘Nederland is een gidsland waar al een langere traditie bestaat van interdisciplinair onderwijs.”

lees meer


Weblogs

  • Pascale Georgopoulou – Verzin een list – Als het gaat om ICT, overheid en dienstverlening ligt de lat in Nederland hoog. Hoe anders is dat bijvoorbeeld in Griekenland. lees meer
  • Jan-Willem Boissevain – Corona-innovaties – Is de huidige coronapandemie, net als tijdens de SARS-epidemie van 2003, een stimulans om te innoveren? Het lijkt er wel op. lees meer
  • Jos de Groot – Voorbij Covid-19 – De coronacrisis heeft het belang aangetoond van het bundelen van onze krachten. Wat als we dat nu eens vasthouden? lees meer
  • Larissa Zegveld – Shoot the moon – Vernieuwing bereik je niet met alleen het klaarzetten van pot geld. Wat vooral nodig is, zijn ambitieuze doelen en dromen. lees meer


iBestuur Thuisdebat Special

microfoon Op woensdag 28 oktober (10.00 tot 10.45 uur) organiseren we weer een iBestuur Thuisdebat Special (Let op: Engelstalig) over het thema shared serviceorganisaties binnen de overheid.

Aanmelden voor het iBestuur Thuisdebat van 28 oktober, kan hier

Met Graham Cockcroft (SSCL, Engeland), Erik Bosveld (DICTU, Nederland) en gespreksleider Peter Brijs.

lees meer


Praktijk

Digitale veiligheid van de overheid, we werken er samen aan!

Bas den Hollander en Desiree Geerts In 2020 werd de digitale samenleving en ook de overheid zwaar op de proef gesteld. Uit verschillende incidenten bleek hoe inventief, veerkrachtig maar tegelijk ook kwetsbaar de Rijksoverheid is. Interview met Bas den Hollander – directeur directie Digitale Overheid en Désirée Geerts, MT-lid directie Digitale Overheid. “Leren van elkaars ervaringen versterkt de samenwerking, dan zijn we beter voorbereid op potentiële ontwrichting bij een incident in het digitale domein.”

lees meer


Binnenkort op de website van iBestuur:

  • Blogs van onder anderen Annemieke van Brunschot, Rob van den Hoven van Genderen, Indra Henneman en Menno Weij.
  • Podium-artikelen van onder anderen Piek Visser-Knijff (over drones die er uit zien als duiven of meeuwen en ingezet worden/kunnen worden door bijvoorbeeld de overheid), Bahreddine Belhaj (over hoe gemeenteraden omgaan met digitalisering) en Susan van den Braak en Mortaza S. Bargh (over het groeiende belang van privacybeschermingsmethoden).


Partners

VNG Realisatie – Artikel: Dreigingsbeeld Informatiebeveiliging: transparant over risico’s

beeld bij Dreigingsbeeld Citrix, corona, gijzelsoftware. Drie gebeurtenissen die zelfs de grootste gemeentelijke twijfelaar hebben overtuigd van het belang van informatiebeveiliging. Maar bewustzijn van risico’s is niet hetzelfde als weten hoe te handelen om ze te voorkomen. Daarom bevat het Dreigingsbeeld Informatiebeveiliging Nederlandse Gemeenten naast een overzicht van risico’s uit de praktijk, een handelingsperspectief voor management en directie, met actuele voorbeelden.

lees meer

PinkRoccade Local Government – Nieuws: iBurgerzaken voor burgers ook bereikbaar via IPv6

IPv6 iBurgerzaken is voor burgers nu ook bereikbaar via IPv6. Dat is goed nieuws want IPv6 is de nieuwe open internetstandaard. Het is de standaard die iedere internetgebruiker nodig heeft om ook in de toekomst het internet onbelemmerd te kunnen blijven gebruiken. Ook voor de gemeente is het van belang om haar externe bereikbaarheid via IPv6 te realiseren. Het zorgt voor een directere en snellere dienstverlening én het gaat fraude tegen.

lees meer


meest recente reacties