Blinde vlek

iBestuur nieuwsbrief 10 januari 2019

PSD betekende hier in Zeeland 150 jaar lang Provinciale Stoombootdiensten. Waarschijnlijk had ik daarom een blinde vlek voor PSD2! Bovendien hebben we nu bruggen en dammen, en een tunnel – en de laatste afvaart was in 2003 – dus hoezo PSD2?

PSD staat voor Payment Services Directive, ofwel de Europese Richtlijn Betaaldiensten. Begin december gaf de Eerste Kamer groen licht voor de implementatie van een nieuwe versie: vandaar PSD 2.
De nieuwe wet moest fintech start up’s een kans geven om met kekke betaaldiensten te komen. Daarom worden de banken gedwongen om gegevens van de betaalrekening van de klant te delen met andere partijen die een betalingsvergunning hebben gekregen.

Guess who’s coming to dinner? Niks sympathieke start up’s: The terrifying five! Facebook, Google, Amazon, Apple en Microsoft hebben hun Europese vergunningen al op zak. Geloof maar dat die met kekke betaaldiensten zullen komen: al je bankrekeningen in één geaggregeerd Google-account, slimme huishoudboekjes en al je betalingen vanuit je persoonlijke Amazon-omgeving. Tuurlijk moet de klant toestemming geven, maar we weten hoe dat gaat met die ‘ik geef toestemming-verklaringen’: Like, Like, Like!

Bankgegevens zijn misschien wel de meest gevoelige persoonsgegevens die er zijn. Ga maar na: contributie voor de SGP, of een donatie aan het COC? Pinnen bij de coffeeshop? De klant kan de gegevens die worden overgeheveld niet beperken, alles gaat mee de algoritmesectie in. Het kan nog erger: de houder van een tegenrekening is natuurlijk ook de sigaar.

Hoe is het mogelijk: terwijl we ons wereldwijd de haren uit het hoofd trekken hoe we die datamonsters weer terug in de doos van Pandora krijgen, besluit de wetgever hen onze meest gevoelige persoonlijke gegevens te voeren.

Volgens mij was ik niet de enige met een blinde vlek. De opstellers van de richtlijn waren zo vol van ‘mededinging’ (nee, niet mededogen) dat ze de olifant in de kamer niet wilden zien.

Tot volgende week

Peter Lievense


nieuws

Goed archief is grondslag voor transparantie

De nieuwe Archiefwet

door: Rineke van Houten, 10 januari 2019

Archiefkasten

Er komt een nieuwe Archiefwet. Dat is voor overheidsorganisaties geen reden tot overhaaste acties om de boel op orde te brengen, maar rustig afwachten is ook niet verstandig. Al was het maar vanwege de voorgenomen halvering van de overbrengingstermijn van twintig naar tien jaar.

lees meer
bijeenkomsten

Inzage in gemeente-uitgaven vanuit je leunstoel thuis

Rondetafeldiscussie 'Armchair auditing' - 4 februari 2019

1 januari 2019

armchair auditing vanuit de leunstoel

Gemeentefinanciën zijn te belangrijk om exclusief aan de specialisten over te laten. Daarom onderzoeken we tijdens deze rondetafel in Nieuwspoort ‘armchair auditing’: de burger inzage geven in de uitgaven van de overheid ‘vanuit zijn leunstoel’. Hoe werkt dat? Helpt dit de lokale democratie? En kunnen we deze methodiek opschalen naar de centrale overheid? Capelle aan den IJssel probeert het uit in een pilot. Schuift u aan bij de discussie?

lees meer
magazine

De Uber-boete: fair play van de AP?

door: Peter van Schelven, 9 januari 2019

Uber

Zes ton geldboete. Die sanctie heeft de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) onlangs Uber in de maag gesplitst wegens een wereldwijd datalek uit het najaar van 2016. De feiten logen er niet om. Persoonsgegevens van ruim 57 miljoen klanten en chauffeurs waren betrokken bij het cybervoorval dat de oorzaak was. De data van zo’n 174.000 Uber-gebruikers in ons land waren bij het incident betrokken.

lees meer

weblogs

Jargonalarm

door: Pascale Georgopoulou, 10 januari 2019

Pascale Georgopoulou

Wie gebruikt in zijn teksten geen jargon? Ambtenaren doen dat zeker, maar het de kop indrukken is een verloren strijd.

lees meer


Stop de vingerafdruk

door: Laurens Nijs, 9 januari 2019

Laurens Nijs

Lang niet iedereen in België is ervan overtuigd dat het opslaan van vingerafdrukken op de eID een goed idee is.

lees meer


Nieuw Register

door: Jan Willem Boissevain , 8 januari 2019

Jan Willem Boissevain  directeur Public  Pegasystems

Wie te maken krijgt met publieke dienstverleners moet zich een weg banen langs overheden met drie letter afkortingen.

lees meer


Updates in de smart city

door: Jan-Willem Wesselink , 7 januari 2019

Jan-Willem Wesselink

De echte vraag bij stedenbouw is niet hoe de stad er uit ziet, maar hoe het stedenbouwkundig ontwerpproces verandert.

lees meer
nieuws

Nieuwe site iBestuur nu ook toegerust voor mobiele toepassingen

door: Redactie , 7 januari 2019

voorpagina iBestuur

Eind vorige week is een nieuwe versie van de iBestuur website opgeleverd. Een versie die responsive is, dat zoveel wil zeggen dat de site nu ook op de meestgebruikte mobiele toepassingen (smartphone, tablet) goed leesbaar is. Ook zijn enkele ‘cosmetische ingrepen’ doorgevoerd.

lees meer
Sneak preview

Binnenkort op de website van iBestuur:

  • Blogs van onder anderen Paul Ruijgrok, Ben Kokkeler, Arjan Widlak (wekelijks), Tom Kunzler, Mark Elstgeest, Carolien Nicolai en Jan van Ginkel.
  • De rubriek Podium biedt plaats voor achtergrondartikelen, praktijkverhalen en opinie van (co-)auteurs uit de publieke sector.
  • Aanmelden voor de nieuwsbrief of recente edities teruglezen?laatste reacties