iBestuur nieuwsbrief 10 december 2020

Podium

Hans IJsselstein : Platformisering als sturende kracht voor een andere overheid

Time fot change In iBestuur online van 27 augustus pleitten Jan van Ginkel en Paul Strijp voor het op de schroothoop gooien van de beleidscyclus en deze te vervangen door een ‘datacyclus’. In deze bijdrage komt organisatie- en IT-adviseur Hans IJsselstein aan het woord. Het uitgangspunt van IJsselstein is dat de organisatie van de overheid wezenlijk moet veranderen door als basis van de overheidsdiensten een netwerk van platformen te ontwikkelen. Binnen enkele overheidsdiensten wordt daar al een begin mee gemaakt.

lees meer

Pascale Georgopoulou: Digitalisering niet als strijd, maar als steun

Vergrootglas De coronacrisis heeft de versnelling van digitalisering ontegenzeggelijk versneld. De vraag is of we er, individueel en collectief, klaar voor zijn. Hoe voorkomen we dat we worden overrompeld door technologie? Hoe zorgen we ervoor dat we, midden in een wereldwijde crisis, digitalisering vooral zien als steun en niet zozeer als een bedreiging. Terugkijkend op 2020 is Pascale Georgopoulou ervan overtuigd dat de coronacrisis júist het moment is om een digitale lijn voor de toekomst uit te stippelen. “Het móet!”

lees meer

Jaring Hiemstra: Drie ideeën bij een transformatieve bezuinigingsaanpak

De komende jaren zullen gemeenten genoodzaakt zijn om te bezuinigen. Voorheen lukte het om met een cocktail van lastenverzwaring, kaasschaven en een beetje innoveren de begroting sluitend te krijgen. Maar de situatie is nu anders. De financiële opgaven moeten de komende jaren gecombineerd worden met maatschappelijke opgaven zoals de energietransitie en het accommoderen van de stevige bevolkingsgroei. Dit vraagt een meer transformatie aanpak van innovatie en bezuinigen waar digitalisering een belangrijke rol in vervult.

lees meer


Dag van de Actieve Openbaarmaking: Goed Bewaard Escape Room

deuren Op vrijdag 11 december, de Dag van de Actieve Openbaarmaking, hebben we een extraatje voor een beperkt aantal deelnemers: de Goed Bewaard Escape Room. Zo’n escaperoom kan natuurlijk ook online gespeeld worden én op maat gemaakt worden voor een bepaald doel. Bijvoorbeeld voor het navigeren door het doolhof van informatie in een overheidsorganisatie.

We hebben nog een aantal plekken over. Durft u de uitdaging aan? Meld u dan aan via: redactie@ibestuur.nl

Heeft u zich al aangemeld voor de Dag van de Actieve Openbaarmaking op 11 december? Doe dat hier

lees meer


Video – Webinar ‘Samenwerken op afstand’

Webinar IBM - Samenwerken op afstand Hoe zorg je ervoor dat je blijft innoveren, terwijl je elkaar niet fysiek kunt ontmoeten? Hoe draag je hier zelf aan bij? Bij IBM hebben ze hier de nodige ervaring mee bij onder andere het ministerie van Buitenlandse Zaken in België, Royal BAM, RWS en Tennet. In het webinar van 1 december introduceerden ze de ‘Garagemethode’. Deelnemers aan het webinar waren: Ellen Claessens, Menno Bouma, Vincent Vijn en Marlieke Kerremans.

lees meer


Praktijk

Werkwijze City Deal Zicht op Ondermijning ‘staat als een huis’

Geld Verbreding van het aantal deelnemers, van ontsloten data, van dwarsverbanden tussen die data en van waardevolle inzichten. Dat is de voortgang die de City Deal Zicht op Ondermijning het afgelopen jaar heeft geboekt. Het project duurt tot en met juni 2021, maar de kans op een vervolg is ‘bijzonder groot’. “Het ministerie van BZK vindt het een belangrijk project. Het toont aan dat je beleid kunt finetunen door gericht data in te zetten.”

lees meer


Weblogs

  • Christian Verhagen – Een positief geluid – Binnen de overheid lijkt een tweedeling te ontstaan tussen dataliefhebbers en datasceptici. Wat is er aan de hand? lees meer
  • Jan Willem Boissevain – Wil je klant of product zijn? – In hoeverre ben je bereid 1 euro per maand te betalen voor een privacyvriendelijke en reclamevrije sociale media app? lees meer


Binnenkort op de website van iBestuur:

  • Blogs van onder anderen Eveline Bakker, Annemieke van Brunschot en Larissa Zegveld.
  • Bijdragen van André Huykman en Bart Jacobs.
  • Podium-artikelen van onder anderen Willem Bantema.


Partners

Conxillium – Artikel: Betrouwbare opkomstcijfers binnen een paar minuten

logo gemeente Eemsdelta Met ingang van 1 januari 2021 worden de gemeenten Appingedam, Delfzijl en Loppersum samengevoegd tot één nieuwe gemeente: Eemsdelta. De herindelingsverkiezing van de gemeente Eemsdelta krijgt een bijzondere vermelding in de historie van het Nederlands staatsrecht. Het is namelijk de eerste verkiezing die plaatsvindt in coronatijd. Mede dankzij de MijnStembureau app van Procura verliep alles vlekkeloos.

lees meer

PinkRoccade Local Government – Blog: Verbeteren, Verrijken en Vooruitdenken met de 3 nieuwe iBurgerzakenteams

Sanne van der Zanden We willen en kunnen iBurgerzaken nog elke dag een beetje beter maken. Dit doen we door te blijven Verbeteren, Verrijken én Vooruitdenken. Deze ’3 V’s’ heb je vast al eens voorbij horen/zien komen (bijvoorbeeld in de blogs van Sanne van der Zanden). 3 nieuwe teams gaan hier dagelijks invulling aan geven. Welke teams zijn dat en wat is hun visie? Dat lees je in dit nieuwsitem! Een tipje van de sluier: zij laten zich inspireren door dé grote uitvinders uit onze geschiedenis.

lees meer


meest recente reacties