Bezopen bestuurders

iBestuur nieuwsbrief 11 januari 2018

Het mag eigenlijk niet na Driekoningen, maar daar trekken wij ons als overtuigd republikeinen niks van aan: de beste wensen voor 2018! Dat helder inzicht en mededogen uw digitale pad mogen verlichten. Dat wensen wij ook de publieke omroep, ooit een instrument van het verheffingsideaal.

De commerciële omroepen vormen een gevaar voor de geestelijke volksgezondheid. Overdreven? Een willekeurige dag. RTL8: vier afleveringen van ‘CSI: Miami’ achter elkaar – dat wil zeggen non-stop van 20.00 uur tot 00.00 uur! RTL7 achtereenvolgens vanaf 18.30 uur: ‘Bezopen bestuurders’, ‘Idioten Op De Weg’, ‘Stop, Politie!’. En Veronica vult de avond met zes afleveringen van de dolkomische serie ‘The Big Bang Theory’.

Wat een zegen dat er nog een publieke omroep is die niet alleen maar reclame-dragers uitzendt. Dat cultuur en documentaires steeds meer naar de randen van de zendtijd opschuiven ten faveure van spelletjes en vertier, nou vooruit: de publieke omroep heeft een brede doelgroep.
Op internet echter verliest NPO steeds meer haar publieke karakter. Er moest al worden betaald om programma’s in een accepptabele beeldkwaliteit te kunnen terugkijken op uitzendinggemist. De nieuwe app NPO Start – de enige manier om fatsoenlijk programma’s op tablet of mobiel te bekijken – werkt zelfs alleen als de gebruiker toestaat dat zijn kijk- en internetgedrag wordt doorverkocht aan een lange lijst met advertentiebedrijven.

Zoals gezegd: wij wensen NPO een helder inzicht en mededogen op haar digitale pad.

Tot volgende week

Peter Lievense

- - - - -

weblogs

Digitale dienstverlening: een vak (apart)!

door: Carolien Nicolai, 11 januari 2018
reacties: 1

Carolien Nicolai

Wie is verantwoordelijk bij gemeenten over de website als het gaat om (digitale) dienstverlening? Vaak is dat communicatie of een webredacteur, maar het is niet iets wat je er even bij doet.

lees meer

- - -

 

- - - - -

magazine

America First of America Out?

door: Sophie in 't Veld, 11 januari 2018

Sophie in 't Veld

Het zou de titel kunnen zijn van een Agatha Christie roman: ‘In the Matter of a Warrant to Search a Certain E‐Mail Account Controlled and Maintained by Microsoft Corporation’. Maar het is de officiële titel van een rechtszaak die nu speelt voor het Amerikaanse Supreme Court, de hoogste gerechtelijke instantie in de VS. Hoewel de meeste mensen in de EU waarschijnlijk nog nooit van deze zaak gehoord hebben, kan hij ingrijpende gevolgen hebben voor ons dagelijks leven.

lees meer

- - -

 

- - - - -

weblogs

Waar is de broncode?

door: Jos van den Oever, 10 januari 2018

Jos van den Oever

Digitale publieke dienstverlening zonder open broncode is verdacht. Wat staat er in die broncode dat geheim moet blijven? Gooi toch open die boel! Dat past ook beter in het straatje van het kabinet.

lees meer

- - -

Proactieve regulering AI?

door: Matthias Dobbelaere-Welvaert, 8 januari 2018

Matthias Dobbelaere-Welvaert

De ontwikkeling van artificiële intelligentie (AI) is onvermijdelijk, maar wat weten wij eigenlijk écht over de impact ervan? Om daar grip op te houden, is proactieve regulering noodzakelijk.

lees meer

- - -

2018: maak werk van netwerkleiderschap!

door: Dirk-Jan de Bruijn, 3 januari 2018
reacties: 1

De combinatie van sturen én verbinden heeft zich als geen ander bewezen. Het is dan ook een mooi voornemen om dit in dit nieuwe jaar breedschalig te gaan toepassen.

lees meer

- - -

 

- - - - -

Sneak preview

Volgende week op iBestuur onder meer:

  • Nieuwe blogs van onder anderen Sandra van Heukelom-Verhage (over blockchain), Ruben Boyd (over kunstmatige intelligentie) en Bernard van Dam (over Gegevensknooppunt Groningen).
  • Albert Meijer, hoogleraar Publieke Innovatie aan de Universiteit Utrecht: “Mensen beseffen vaker dat een smart city niet alleen een stad is die zorgt voor slim gebruik van data bij het aanpakken van problemen, maar ook rekening houdt met ethische aspecten van zo’n stad en het bespreekbaar maken daarvan.”
  • Aanmelden voor de nieuwsbrief of recente edities teruglezen?


- - - - -

podium

‘Versterken cybersecurity is noodzaak’

door: Frits de Jong, 9 januari 2018

Herna Verhagen - PostNL

Digitalisering brengt grote economische en maatschappelijke kansen met zich mee, maar ook risico’s. Bijvoorbeeld de toenemende kans op een cyberaanval. Blijvend investeren in cybersecurity is dan ook bittere noodzaak, aldus Herna Verhagen (PostNL). In dat kader pleit zij voor een coördinator, die voldoende budget, bevoegdheden én zeggingskracht krijgt.

lees meer

- - -

‘CPB gooit in platformrapport te veel op één hoop’

door: Floris Kreiken, 8 januari 2018

fake news

Het Centraal Planbureau (CPB) wil dat de overheid beleid ontwikkelt om te voorkomen dat misleidende informatie op platforms wordt verspreid. Of is het schadelijke informatie? Of nepnieuws? Hoewel het goed is om de discussie over de rol en verantwoordelijkheid van tussenpersonen te voeren (en die wordt al twintig jaar gevoerd), gooit het CPB te veel verschillende problemen, beleidskaders en oplossingen op één hoop.

lees meer

- - -

 

- - - - -

advertentie

- - - - -

partners

Partnership op basis van gelijkwaardigheid

8 januari 2018

PinkRoccade Publiekszaken - #LSG17

Gemeente Utrechtse Heuvelrug is benoemd tot uitblinker in de categorie ‘Geboorte’ binnen de Landelijke Selfservicecompetitie voor Gemeenten (#LSG17). Dat werd mogelijk door het partnership tussen de gemeente en haar ICT leverancier wat 1,5 jaar geleden werd aangegaan.

partnerpagina pinkroccade

lees meer

- - -

Regel het goed, voor elkaar

door: Sanne van der Zanden, 4 januari 2018

Betere dienstverlening en minder papierwerk: steeds meer uitvaartverzorgers doen digitaal aangifte van overlijden. Dat is op papier voordelig voor de gemeente én de uitvaartverzorger. Het afgelopen jaar heb ik hier met veel klanten geanimeerde gesprekken over gevoerd. Opvallend is het grote verschil per regio. Zo behalen gemeenten in Zeeland erg hoge selfservicepercentages, terwijl deze nieuwe werkwijze in Groningen nog altijd niet echt wordt omarmd door de uitvaartverzorgers. Hoe komt dat?

partnerpagina pinkroccade

lees meer

- - -

Overheid en het bedrijfsleven met elkaar in gesprek

door: Ingrid van Wifferen, 27 december 2017

iDiner - PBLQ

Op 9 november organiseerde PBLQ een eerste ‘iDiner’, waar in een ontspannen, inspirerende setting en in een unieke samenstelling perspectieven van overheid en bedrijfsleven met elkaar werden gedeeld, nieuwe inzichten ontstonden en kansen werden besproken.

partnerpagina pblq

lees meer

- - -

 

- - - - -

laatste reacties

- - - - -

meest gelezen

2018: maak werk van netwerkleiderschap!

door: Dirk-Jan de Bruijn, 3 januari 2018 weblog
reacties: 1

‘CPB gooit in platformrapport te veel op één hoop’

door: Floris Kreiken, 8 januari 2018 podium

Proactieve regulering AI?

door: Matthias Dobbelaere-Welvaert, 8 januari 2018 weblog

Waar is de broncode?

door: Jos van den Oever, 10 januari 2018 weblog

Samenwerken doorbreekt vendor lock-in!

door: Edo Plantinga, 12 december 2017 weblog
reacties: 6

Op zoek naar de waarde van geo-informatie

door: Frits de Jong , 18 september 2017 podium
reacties: 1

- - - - -