Troost

iBestuur nieuwsbrief 11 oktober 2018

Dit voorwoordje dient in de eerste plaats als troost. Het zal je tenslotte maar gebeuren als ministerie van Defensie, dat je twee jaar toe werkt naar een grootschalige NAVO-oefening in het barre noorden van Noorwegen. En dat je er dan pas vier weken voor vertrek achterkomt dat de duizend militairen ook warm ondergoed, wanten en mutsen nodig hebben. En dat je er dan ook niet in slaagt om die in de maand die rest nog te bestellen en te laten leveren. Dus geef je de manschappen elk duizend euro zodat ze hun winteruitrusting zelf in de buitensportwinkel kunnen aanschaffen. Staat daar straks bataljon Bever Buitensport in het internationaal gelid op de fjelden.

Het is vooral vervelend als je bedenkt dat Defensie tussen 2004 en 2015 een kleine miljard euro heeft gespendeerd aan SPEER, dat stond voor Strategic Process and Enterprise Resource Planning Enabled Reengineering. Een ERP-systeem voor de materieel-logistieke planning, ofwel het inkopen van materieel en het bijhouden van voorraden voor de voorbereiding van militaire missies. Drie jaar geleden ging de stekker uit SPEER en Defensie ging op zoek naar IT die dergelijke complexe analyses wel kon uitvoeren. Dat is dus blijkbaar nog niet gelukt. Maar eerlijk gezegd heb je volgens mij geen kunstmatige intelligentie nodig om te bedenken dat onze jongens – en meisjes – voor een oefening op de noordpool winterkleding nodig hebben. Dat is een kwestie van gezond verstand.

Maar nu de troost, zoals beloofd, want daartoe dient dit stukje.
De overheid is dan wel altijd de kop van Jut als het gaat om IT-falen, maar dat is niet altijd terecht. Ook in het bedrijfsleven gaat het nodige grootschalig mis. Als we het hebben over ERP: de Duitse supermarktketen Lidl worstelde zeven Bijbelse jaren met een Saft-implementatie maar moest onlangs de handdoek in de ring werpen. Een half miljard door het putje.

Tot volgende week

Peter Lievense

- - - - -

podium

Grip op data in de digitale stad

door: Erik Bouwer, 11 oktober 2018

Deelfietsen

De digitale transformatie gaat meestal over de noodzaak om organisaties ‘intern’ te veranderen zodat ze beter op ‘extern’ kunnen inspelen: op verandering, versnelling, concurrentie, disruptie. Een heel ander aspect is de belofte van de digitale transformatie: data zijn de nieuwe olie, nodig voor nieuwe verdienmodellen. Voor de overheid zijn data een sturingsmiddel; gebrek aan data maakt een overheid machteloos. Over de digitale visie van Amsterdam, Airbnb en een deelfietsenplan.

lees meer

- - -

De (onbenutte) potentie van WhatsApp

door: Britt van der Wal, 8 oktober 2018
reacties: 1

WhatsApp

Als overheden WhatsApp succesvol willen inzetten als servicekanaal, moeten ze eerst weten hoe burgers met dit kanaal omgaan. Als overheden het online kanaal inzetten op een manier die niet aansluit bij wat burgers doen, willen of aankunnen, dreigt desinvestering. Britt van der Wal voerde een kleinschalig enquêteonderzoek uit en constateerde dat veel burgers niet weten dat hun gemeente bereikbaar is via WhatsApp.

lees meer

- - -

 

- - - - -

weblogs

Privacy bestaat niet

door: Seger de Laaf, 11 oktober 2018

Geen hond kan bijhouden door welke wifitrackers, slimme meters, zendmasten of beveiligscamera’s hij allemaal gevolgd wordt; dat punt zijn we allang voorbij.

lees meer

- - -

AVG in de praktijk

door: Jan Willem Boissevain, 10 oktober 2018

Jan Willem Boissevain  directeur Public  Pegasystems

De AVG mag dan nu wel van kracht zijn, maar het lijkt er op dat veel organisaties die AVG als een bedreiging zien die met een beschermingswal op afstand moet worden gehouden.

lees meer

- - -

Ongevraagd advies over digitalisering

door: Sandra van Heukelom-Verhage, 9 oktober 2018

Sandra van Heukelom

Het recente advies van de Afdeling advisering van de Raad van State past in een tendens waarin kritisch naar de juridische implicaties van digitalisering wordt gekeken.

lees meer

- - -

Flow transport centraal, what else?

door: Dirk-Jan de Bruijn, 8 oktober 2018

Een experiment met vrachtwagentreintjes en slimme verkeerslichten. Het is niet alleen goedkoper en duurzamer, maar het levert ook razend enthouasiste chauffeurs op.

lees meer

- - -

 

- - - - -

nieuws

Nieuwe tijden, nieuwe rechten?

door: Ruben Boyd, 9 oktober 2018

robotrechter

Een bordeelhoudster die een kort geding aanspant tegen haar seksrobot voor het verspreiden van persoonlijke data van een misbruikende klant op social media. Het klinkt absurd, maar dat kort geding is precies wat er op 4 oktober plaatsvond. Het ludieke evenement stond in het teken van de expositie ‘Robot Love’ en diende gelijk als startschot van de Nederlandse Vereniging voor AI- en Robotrecht (NVAIR).

lees meer

- - -

 

- - - - -

Sneak preview

Binnenkort op de website van iBestuur:

  • Blogs van onder anderen Rejo Zenger, Hugo Aalders, Tom Kunzler, Evert-Jan Mulder, André Plat en Jos Dolstra.
  • Podiumbijdragen van onder anderen Sebastiaan ter Burg, Rob van den Hoven van Genderen, Caroline Raat en Laurens Naudts.
  • De rubriek Podium biedt plaats voor achtergrondartikelen, praktijkverhalen en opinie van (co-)auteurs uit de publieke sector.
  • Aanmelden voor de nieuwsbrief of recente edities teruglezen?


- - - - -

partners

Data voor verrijking en duiding

door: Frits de Jong, 10 oktober 2018

Eindhoven

Bedrijf opstarten zonder benodigde milieuvergunning of melding, of verzuimen energiebesparende maatregelen te nemen? Grote kans dat je er binnen de gemeente Eindhoven als bedrijf niet mee wegkomt. Om te voldoen aan bestaande wetgeving wordt er gebruikgemaakt van apps, die niet alleen zorgen voor een stuk verlichting van de werkzaamheden, maar ook voor een verrijking en duiding van de data.

partnerpagina vng realisatie

lees meer

- - -

2 sprekers, 2 gedachten

door: Annemarie Thomasse, 8 oktober 2018

Annemarie Thomasse - PinkRoccade

Als je al even in het sociaal domein werkt dan ben je wel gewend aan verandering! Ook wij zitten niet stil. We zijn een innoverend bedrijf en stellen onszelf vaak de vraag: “zijn we nog met de juiste dingen bezig?”. De discussie “moeten we nu weer het roer omgooien?” hoor je bij de koffieautomaat. Ik werd getriggerd door de “veranderingsbubbel”.

partnerpagina pinkroccade

lees meer

- - -

 

- - - - -

laatste reacties

- - - - -