iBestuur nieuwsbrief 12 juni 2020

iBestuur Thuisdebat #5:
‘Het stellen van eisen is niet het einde van elk gesprek’

screenshot thuisdebat Welke eisen mag je stellen aan de digitale veiligheid van leveranciers? En zijn die eisen realistisch en uitvoerbaar, of zijn ze zodanig opgesteld dat alsnog een groot aantal (met name kleinere) leveranciers niet op het speelveld van de overheid terechtkomt? Deze en andere vragen kwamen aan de orde tijdens het vijfde iBestuur Thuisdebat, dat gehouden werd op donderdag 11 juni.

(Het zesde en voorlopig laatste iBestuur Thuisdebat wordt gehouden op donderdag 25 juni; informatie volgt spoedig)

lees meer


Podium

Hein Corstens – Op weg naar een omgevingsgegevensmodel

Amsterdam Gegevensmodellering is van wezenlijk belang voor het adequaat omgaan met gegevens, bijvoorbeeld als het gaat om de Omgevingswet. Hein Corstens introduceert het omgevingsgegevensmodel. Hij vindt dat het model (standaard) thuishoort in Common Ground, maar ook in een Gemeentelijk Gegevensmodel (GGM) én als onderdeel van de referentiearchitectuur NORA. Maar wie pakt die handschoen op?

lees meer

Frank-Jan van Lunteren – Hoe AI een hele arbeidersklasse onzichtbaar maakte

De ‘dirty little secret’ van artificiële intelligentie (AI) vraagt om een nieuw gesprek over de toekomst van werk en hoe mens en machine daarin samenwerken. Met de installatie Guest Worker maken we tastbaar wat er op het spel staat.

lees meer


iBestuur webinar ‘Safety by design & by default’ terugkijken

iBestuur webinar ‘Safety by design & by default’ Dinsdag 9 juni deelden Brenno de Winter en Gerrit Berkouwer hun kennis en ervaringen over de risico’s van de digitale jungle en wat we eraan kunnen doen om problemen te voorkomen. Moderator van het webinar was Larissa Zegveld, voorzitter van Forum voor Standaardisatie. “Pas ‘veiligheid by design & by default’ toe als het gaat om de inrichting van websites en e-mail”, aldus Berkouwer.

lees meer


iBestuur College ‘Futureproof informatiehuishouding’

Het iBestuur College ‘Futureproof informatiehuishouding’ is een online video van 60 minuten waarin Matthijs van Dijk, Jacqueline Rutjens en Femke de Boer dieper ingaan op een nieuw denk- en werkmodel met betrekking tot de informatiehuishouding bij het Rijk. De online video is alleen te bekijken voor degene die zich aanmeldt/heeft aangemeld.

Op vrijdag 26 juni is voor de deelnemers aan het college een Q&A-sessie georganiseerd met de sprekers.

lees meer


Weblogs

  • Menno Weij – Spieken tegen spieken – Mag je een digitale tool inzetten om te zien of studenten spieken bij examens? ‘Nee’, zeggen studenten. ‘Ja’, zegt de rechter. lees meer
  • Indra Henneman – Responsible Innovation – In hoeverre is het belangrijk om bij technische innovaties sociale waarden mee te wegen in het ontwerpproces ervan? lees meer
  • Seger de Laaf – Zonder Google geen overheid – Hoe vaak schieten we niet met een mug op een olifant bij het zoeken naar overheidsinformatie? Gelukkig is er Google. lees meer
  • Nitesh Bharosa – De opkomst van GovTech – Wie digitalisering in de publieke sector observeert, ziet de opkomst van GovTech. Maar dat gaat niet zonder slag of stoot. lees meer
  • Larissa Zegveld – Cybercrime in coronatijden – Veiligheid is nooit af, het is een continu proces. Het is een soort wapenwedloop met steeds inventievere cybercriminelen. lees meer


Binnenkort op de website van iBestuur:

  • Blogs van: Jan Willem Boissevain, Walter van Holst, Hugo Aalders, Marc van Opijnen, Marlène Geskes, Armine Stepanyan, Open State Foundation en Willem Bantema.
  • Podium-artikelen van: Maaike Harbers (Hogeschool Rotterdam) en Rudy van Belkom (Stichting Toekomstbeeld der Techniek)


Partners

Blueriq – Blog: ‘We kunnen het coronavirus een stap voor zijn’

coronavirus Een gevoel van onzekerheid en zelfs een beetje schrik. Ik ben in contact geweest met iemand die nu besmet blijkt te zijn met het coronavirus. Gelukkig maakt ze het goed. Toen ze het me vertelde, kreeg ik meteen een heleboel vragen. Hoeveel risico loop ik nu? En de mensen met wie ik sindsdien in contact ben geweest? Moet ik me laten testen? En mijn man en dochter?

lees meer

PinkRoccade Local Government – Blog: Succesvol en toekomstvast innoveren begint en eindigt met samenwerken

Tjerk Venrooij In mijn blog van maart sprak ik al over de beweging die is ingezet: de Common Ground beweging. De Common Ground visie heeft in korte tijd veel draagvlak en naamsbekendheid gekregen bij o.a. gemeenten, andere overheidsorganisaties en marktpartijen. De visie van het Publiekszaken team op het Common Ground gedachtegoed bespreek ik graag met je. Want op basis van de klantvraag keuzes maken en samen de ontwikkelingen in gang zetten – op een agile – manier, is wat mij betreft de sleutel tot succes. Ik hoor ook graag jouw visie daarop.

lees meer

IBM – Nieuws: Bereid u voor op het andere normaal. 12 juni: Think Digital Summit Benelux

Think Digital Summer Evenals vorig jaar organiseert IBM naast het wereldwijde Think-evenement ook een lokale conferentie. De conferentie is volledig aangepast aan de huidige situatie, namelijk volledig online. Ik nodig u graag uit deel te nemen aan de Think Digital Summit Benelux op vrijdag 12 juni aaanstaande.

lees meer


meest recente reacties