Principiële discussie

iBestuur nieuwsbrief 12 september 2019

Het heeft even geduurd, maar de maatschappelijke discussie over de wenselijkheid van 5G begint op gang te komen. Boze burgers demonstreren in Den Haag – ‘5G = killing us softly’ – en de politie trekt aan de bel omdat het lokaliseren en aftappen van verdachten sujetten straks flink lastiger wordt.

Bij mij zit de schrik er niet zo in voor die extra straling. Dezelfde commotie was er rond UMTS en ook Wifi is verdacht. Ik schat in dat – ik noem maar wat – een gemiddeld Nederlands dieet veel meer gezondheidsschade oplevert. En als het gaat om het wel en wee van crimineel Nederland: ook zonder een nieuwe generatie mobieltjes is de georganiseerde misdaad er in geslaagd Amsterdam over te nemen. Bovendien vindt de politie vast wel een manier om 5G te kraken: er is al een een ambtelijke werkgroep ’5G en opsporing’ geformeerd.

De discussie die éigenlijk gevoerd moet worden, is of we überhaupt een nog sneller, geavanceerder, alles verbindend en totaaldekkend mobiel datanetwerk over onze samenleving moeten uitrollen. Dat gebeurt elke ‘G’ weer met een evolutionaire vanzelfsprekendheid, maar niet alles wat kan, moet.

In slechts twaalf jaar – de eerste iPhone kwam in 2007 op de markt – heeft de smartphone onze wereld flink op zijn kop gezet. Er is een hele digitale werkelijkheid over de wereld en onze levens gegroeid. Het verbaast mij nog steeds hoe snel en massaal de totale adaptatie plaatsvond. Natuurlijk, we kunnen ons geen leven meer voorstellen zonder het gemak en plezier van ons mobieltje. Maar er is ook een keerzijde: we worden gevolgd, in de gaten gehouden, gemanipuleerd, verslaafd gemaakt en we zien onze buur niet meer staan omdat we voortdurend met verre vrienden aan het appen en chatten zijn.

De combinatie van 5G en internet of things gaat onze werkelijkheid nog veel verder digitaliseren: er zullen nieuwe toepassingen ontstaan die we nu nog niet eens kunnen verzinnen. En de impact op onze levens zal enorm zijn. Daar mogen we best een keer een principiële discussie over voeren.

Wie trapt er af?

Tot volgende week

Peter Lievense

nieuws

Frictieloze technologie is niet je beste vriend

door: Siri Beerends, 12 september 2019

frictieloosheid

Spraakassistenten die ongemakkelijke gesprekken overnemen, robots die ons nooit tegenspreken en apps waarmee we sociale confrontaties uit de weg gaan: hoeveel frictie willen we uitbesteden aan technologie en wat raken we daarmee kwijt?

lees meer


advertentie

weblogs

Mammoettankers

door: Hugo Aalders, 12 september 2019

Hugo Aalders - VNG Realisatie

Grote uitvoeringsorganisaties zijn net mammoettankers. Niet echt ontworpen voor snelheid en wendbaarheid.

lees meer


CBR en computerproblemen

door: Arjan Widlak, 11 september 2019

Arjan Widlak

Als de mens niets doet en de computer werkt door, trek je dan nog wel de juiste conclusie?

lees meer


AI, reguleren of stimuleren?

door: Christian Verhagen, 10 september 2019

Christian Verhagen

Moet artificial intelligenceI gereguleerd of gestimuleerd worden? Bijvoorbeeld als het gaat over militaire toepassingen.

lees meer


Veilig wifi voor iedereen

door: Larissa Zegveld, 9 september 2019
reacties: 1

Larissa Zegveld

Het is een raadsel waarom het zo lang duurt voordat iedereen in de publieke ruimte veilig en gemakkelijk online kan.

lees meer


nieuws

Het soortelijk gewicht van de digitale kluis

door: Marjan Arenoe, 9 september 2019
reacties: 2

Jan Middendorp

Jan Middendorp (VVD) en Kees Verhoeven (D66) willen dat elke burger een digitale identiteit krijgt voor contact met de overheid. Arjan Widlak (Kafkabrigade) heeft zo zijn twijfels.

lees meer


magazine

Spreadsheet

door: Sander Klous, 10 september 2019

Sander Klous

Acht jaar lang schreef David Pogue een veelgelezen column in Scientific American over technologie. Bij zijn afscheid formuleerde hij wat algemene inzichten. Een daarvan: ‘Frictionless always wins.’

lees meer


Sneak preview

Binnenkort op de website van iBestuur:

  • Blogs van onder anderen Kristel Lammers, Marlène Geskes, Menno Weij, Jan van Ginkel, Jan-Willem Wesselink, Pascale Georgopoulou, Marc van Opijnen en Peter Rijken.
  • De rubriek Podium biedt plaats voor artikelen, visie en opinie van auteurs uit de publieke sector dan wel van auteurs op persoonlijke titel.
  • De rubriek Praktijk biedt plaats voor casuïstiek en verhalen uit de praktijk van (co-) auteurs uit de publieke sector.
  • Aanmelden voor de nieuwsbrief of recente edities teruglezen?


persberichten

Onderzoek van Pegasystems toont aan: RPA is geen wondermiddel voor digitale transformatie

11 september 2019

Pegasystems Inc. (NASDAQ: PEGA), de softwareleverancier van digital transformation toepassingen, heeft een wereldwijd onderzoek uitgevoerd waaruit blijkt dat robotic process automation (RPA) en robotic desktop automation (RDA) zeer effectief zijn bij het stroomlijnen van werk. Echter, het realiseren en behouden van die resultaten is niet zo eenvoudig als het lijkt.

partnerpagina pegasystems

lees meer

laatste reacties