iBestuur tegen versnippering

iBestuur nieuwsbrief 13 juni 2019

Goed dat er weer een iBestuur Congres komt! De enige bijeenkomst waar bestuurders van alle overheden, en de ICT-sector, samen ontdekken wat er op ons af komt in de i-overheid, wat er speelt in de digitaliserende samenleving, en hoe je daarmee aan de slag moet.

Het lijkt een beetje op wat de Tweede Kamer beoogt met het aangekondigde parlementaire onderzoek naar digitalisering. De IT-woordvoerders realiseren zich dat ze achter de feiten aanlopen als het gaat over digitalisering. En dat fundamentele debatten over ontwrichtende ontwikkelingen als de platform-economie, de privatisering van de publieke ruimte of het eigenaarschap van data in de politiek niet gevoerd worden. Dat heeft alles te maken met versnippering en verkokering. Een serieus debat over, noem eens een dwarsstraat: Huawei en 5G, wordt gefragmenteerd gevoerd in de vaste Kamer-commissies van Buitenlandse Zaken en Economische Zaken, maar ook bij het algemeen overleg met Justitie.

Wij van iBestuur, adviseren iBestuur als middel tegen versnippering en verkokering. Daarom hebben we het op het iBestuur Congres 2019 over zoveel uiteenlopende onderwerpen als de veranderende relatie tussen gemeenten en hun IT-leveranciers, gegevensuitwisseling in de zorg, robots, 5G en de cloud. Omdat alles met elkaar samenhangt en u daar inzicht in wilt hebben. De samenleving digitaliseert en de overheid transformeert, en u daar sturing aan geeft! Daarom doet u ook mee aan het iBestuur Congres 2019. Daarom, maar niet alleen daarom. Ook omdat een geweldig leuke, gekke en spannende dag gaat worden!

Tot volgende week

Peter Lievense

nieuws

Bestuurders opgelet, u betreedt Common Ground

door: Cyriel van Rossum, 13 juni 2019

Henri Lenferink

Het is geen nieuw idee, maar nieuw is wel dat alle gemeenten meedoen: Common Ground, een groot project van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) om de informatievoorziening te moderniseren en veiliger te maken. Veel bestuurders willen weinig weten van ICT en dat is erg riskant, vindt de Leidse burgemeester Henri Lenferink.

lees meer


weblogs

Van opruimen naar inrichten

door: Jos Dolstra, 13 juni 2019

Jos Dolstra

Het opruimen en opnieuw inrichten van een zolder lijkt in zeker zin op het ontwerpen van een omgevingsplan.

lees meer


Unieke identificatie

door: Arjan Widlak, 12 juni 2019

Arjan Widlak

Een notaris stelt het BSN van een huizenkoper vast, maar speelt het vervolgens niet door aan het Kadaster. Is dat niet raar?

lees meer


Beleidsvakantie

door: Jan Willem Boissevain , 11 juni 2019

Jan Willem Boissevain

Om de uitvoering van de kabinetsplannen in goede banen de leiden, moeten beleid en ICT hand in hand gaan.

lees meer


podium

PGB2.0: quick win of lijdensweg?

door: Henk Plessius, 11 juni 2019

Tweede Kamer

Al jaren wordt er gesteggeld om het pgb-systeem eenvoudiger te maken, maar tot nu toe schiet het niet echt op. Wat betreft Henk Plessius is de oplossing relatief simpel. “Laat de één loketgedachte los, richt de aandacht op het aanvraagproces en zorg dat papieren procedures worden gedigitaliseerd.”

lees meer


praktijk

Gemeenten brengen digitale archieven op orde

door: Marieke Vos, 12 juni 2019

archieven op orde

WhatsAppberichten, e-mails… de tijd dat papieren documenten overzichtelijk bij elkaar in één dossier werden opgeborgen, is voorbij. Digitaal werken heeft grote consequenties voor het bewaren van informatie. Drie nieuwe wetten, waaronder de Wet open overheid (Woo), nopen gemeenten tot het toegankelijk maken en houden van hun digitale informatie.

lees meer


Direct goed archiveren voorkomt problemen

7 juni 2019

digitaal archief

Archiveren. Dat doe je toch alleen maar zodat je informatie over dertig of vijftig jaar nog eens kunt raadplegen? Nee, informatie moet ook nu toegankelijk zijn. Erik Saaman, strategisch adviseur bij het Nationaal Archief, vertelt waarom archiveren juist voor de dagelijkse uitvoering van taken belangrijk is. “Niet goed archiveren kan grote gevolgen hebben. Dat moet je als overheid niet willen. Door goede archivering direct bij het ontstaan van informatie, voorkom je problemen op dat gebied.”

lees meer


Sneak preview

Binnenkort op de website van iBestuur:

  • Blogs van onder anderen Larissa Zegveld, Rob van den Hoven van Genderen en Marc van Opijnen.
  • Podium-artikel van Christian Verhagen en Steef de Vries over een datagedreven overheid in relatie tot het bedrijfsleven.
  • De rubriek Praktijk biedt plaats voor casuïstiek en verhalen uit de praktijk van (co-) auteurs uit de publieke sector.
  • Aanmelden voor de nieuwsbrief of recente edities teruglezen?


partners

Ieder zijn rol én wees een team!

door: Tjerk Venrooy | 11 juni 2019

Tjerk Venrooij

Gescheiden verantwoordelijkheden aangevuld door samenwerking binnen het team, daar zou ik voor willen pleiten in het kader van Common Ground en Samen Organiseren.

partnerpagina pinkroccade

lees meer

persberichten

Pegasystems beloont ‘digital heroes’, partners en klanten

12 juni 2019

Tijdens het jaarlijkse PegaWorld heeft Pegasystems Inc., de softwareleverancier van digital transformation toepassingen voor toonaangevende organisaties, niet alleen meerdere Partner Awards en Pega Client Excellence Awards uitgereikt, maar ook tien ‘digitale heroes’ onderscheiden met de Pega DX Hero™ Award.

partnerpagina pegasystems

lees meer

laatste reacties