iPhone 20

iBestuur nieuwsbrief 13 september 2018

Mobieltjes en vliegtuigen hebben een hoop gemeen: massaal in gebruik en qua innovatie de dood in de pot. Neem de jumbo-jet: al vijftig jaar de grootste en er is nauwelijks iets aan geëvolueerd. Gisteravond met veel tromgeroffel de presentatie van de nieuwste generatie iPhones: het enige dat zich spectaculair ontwikkelt is de prijs. Een compleet uitgerust toestelletje doet nu ruim 1500 euro.

Ik ben zelf na nummer 7 afgehaakt: er moest meer zijn in het leven dan een iPhone. Ik ben aan het worstelen geweest met een Fairphone met Ubuntu Touch, ik schreef er eerder over: moeizaam, moeizaam.. Nu heb ik gecrowdfund in een Librem 5, een privacy-mobieltje op Pure OS, een andere Linux-distributie. Wordt in april uitgeleverd. Eerlijk is eerlijk: ik heb een back up bij deze experimenten. De iPhone 7 ligt als reserve met een duo-simmetje aan de lader. Als journalist moet je natuurlijk wel bereikbaar zijn.

Het alternatief is dat je over tien jaar met een iPhone 20 in je zak loopt en onderweg nog eens twintigduizend euro aan Apple hebt gelapt.

Tot volgende week,

Peter Lievense

- - - - -

nieuws

'Kunstmatige intelligentie hoort in de wet'

door: Bas Linders, 13 september 2018

Marietje Schaake

Het is tijd voor een in de wet verankerd stelsel van regels en afspraken over het gebruik kunstmatige intelligentie. “De transparantie van algoritmen moet je kunnen afdwingen”. D66-Europarlementariër Marietje Schaake keert niet terug na de verkiezingen van mei volgend jaar. Voor haar vertrek wil ze de ethiek van de inzet van AI op de politieke agenda zetten.

lees meer

- - -

 

- - - - -

podium

‘Common Ground als Uber van de overheid’

door: Frits de Jong, 13 september 2018
reacties: 1

Estland

Common Ground. De term staat voor een beweging waarbij gemeenten en leveranciers gezamenlijk werken aan een stapsgewijze modernisering van de ICT-infrastructuur. Dat roept enigszins de vergelijking op met Estland, een land waar de digitalisering lijkt uitgevonden. Maar hoe eerlijk is die vergelijking? Hoogleraar Marijn Janssen (TU Delft) over verschillen en overeenkomsten tussen Common Ground en de situatie in Estland. “Esten nemen meer risico in hun ICT-projecten, maar dat zit niet in onze cultuur. Wij zijn vooral behoudend.”

lees meer

- - -

Samenwerken met burgers via sociale media

door: Enzo Falco en Reinout Kleinhans, 10 september 2018

social media

In toenemende mate zoeken gemeenten de samenwerking met burgers op bij het formuleren van beleid, oplossen van problemen en het in standhouden van publieke voorzieningen. Naast reguliere ‘offline’ kanalen beschikken gemeenten over een krachtig communicatiemiddel: sociale media. In de praktijk is effectieve inzet van sociale media bij samenwerking met burgers behoorlijk ingewikkeld. Enzo Falco en Reinout Kleinhans doen een aantal aanbevelingen om dit beter te organiseren.

lees meer

- - -

 

- - - - -

- - - - -

weblogs

Nog één keer over Google en de overheid

door: Michiel Phaff, 13 september 2018

Michiel Phaff

Kan de overheid net zo worden als Google of andere techbedrijven? Ja, mits zij denken vanuit de gebruiker en denken in kleine oplossingen voor het grotere probleem.

lees meer

- - -

Van kluis naar prikbord

door: Paul Ruijgrok, 12 september 2018

Paul Ruijgrok

Er zijn tal van initiatieven die allemaal proberen het ideaal beeld van burgers, die grip hebben op hun eigen informatie, te versterken. Maar welke waarheid hanteren ze?

lees meer

- - -

Een wendbare én kenbare digitale overheid

door: Mariette Lokin, 11 september 2018
reacties: 1

Mariette Lokin

Het advies van de Raad van State is een goede gelegenheid om van modernisering van het wetgevingsproces écht werk te maken. Bijvoorbeeld aan de hand van de LegOps-benadering.

lees meer

- - -

Verwondering

door: Rob van de Velde, 10 september 2018

Rob van de Velde

Het zijn allemaal mooie initiatieven om data open te hebben en te houden, maar wat te doen met algoritmen? Van wie zijn die algoritmen en wie controleert ze?

lees meer

- - -

Consensussoftware

door: Ben van Lier, 7 september 2018

iBestuur academie, mastercourse smart cities - Ben van Lier

Gedistribueerde softwarenodes vragen na te denken over de software zelf, maar ook over de ethische aspecten die aan deze processen van besluitvorming verbonden zijn.

lees meer

- - -

 

- - - - -

advertentie

- - - - -

Sneak preview

Binnenkort op de website van iBestuur:

  • Blogs van onder anderen Jan Willem Boissevain, Hugo Aalders, Henk Bos, Menno Weij, Mark Elstgeest en Larissa Zegveld.
  • Podiumbijdragen van onder anderen Arjan Widlak, Ben Kokkeler, Britt van der Wal en Gijs van Maanen.
  • De rubriek Podium biedt plaats voor achtergrondartikelen, praktijkverhalen en opinie van (co-)auteurs uit de publieke sector.
  • Aanmelden voor de nieuwsbrief of recente edities teruglezen?


- - - - -

advertentie

- - - - -

partners

Reik naar de sterren

door: Sanne van der Zanden, 10 september 2018

Sanne van der Zanden

Stel je doelen altijd op het hoogste niveau. Doe nooit concessies aan het doel. Ga voor het beste. En houd je niet bezig met de laatste stap. Dit is de 2e tip die ik wil delen uit het boek ’t is groen en groener wordt het niet van Leen Zevenbergen. En deze tip licht ik toe aan de hand van een praktijksituatie waarin we met 9 kwartiermakergemeenten zijn gestart met #LSG18.

partnerpagina pinkroccade

lees meer

- - -

 

- - - - -

laatste reacties

- - - - -