iBestuur nieuwsbrief 13 november 2020

iBestuur Thuisdebat #8

‘Wat is er met open source software te winnen?’

Screenshot Thuisdebat #8 In een recente Kamerbrief liet staatssecretaris Knops (BZK) weten dat ‘software die met publieke middelen is ontwikkeld, zoveel mogelijk aan de samenleving moet worden teruggegeven’. Maar wat betekent die oproep, wat is er met open source software te winnen? En wat moet er gebeuren wil overheidssoftware publieke software kunnen zijn? Over deze en andere vragen ging het tijdens het iBestuur Thuisdebat #8 van 12 november. Met Tamas Erkelens, John van Dijk, Ivonne Jansen-Dings en Arjan Widlak.

lees meer


Podium

Christiaan van den Berg – Overheid: ‘focus op technologie!’

Technologie De overheid moet zich zo organiseren, dat ze structureel aansluit op technologische ontwikkelingen. Technologische ontwikkelingen volgen elkaar immers razendsnel op. Dat geldt voor technologieën die onder de noemer van ‘digitalisering’ vallen, maar ook voor zaken als DNA-modificatie en quantumtechnologie. Christiaan van den Berg zoomt in op het ‘hoe’: de wijze waarop de overheid kan aansluiten op die ontwikkelingen.

lees meer


iBestuur webinar

‘Samenwerken op afstand’

Tekst bij webinar IBM Dinsdag 1 december (15.00 – 16.00 uur) organiseert iBestuur, in samenwerking met IBM, het webinar ‘Samenwerken op afstand’. Hybride werken heeft de toekomst, maar hoe zorg je ervoor dat je blijft innoveren, terwijl je elkaar niet fysiek kunt ontmoeten? Hoe draag je hier zelf aan bij? En hoe motiveer je anderen? In dit webinar introduceert IBM de ‘Garagemethode’. Sprekers zijn Menno Bouma en Vincent Vijn (beiden IBM).

AANMELDEN

lees meer


Weblogs

  • Nitesh Bharosa – Proactieve publieke diensten – Proactieve dienstverlening: een overheid die niet afwacht, maar actief op zoek gaat naar vragen en oplossingen. Gaaf, toch? lees meer
  • Nathan Ducastel – Digitalisering is politiek – Om de uitvoering te verbeteren, moeten we erkennen dat IT een randvoorwaarde is voor beleid. Net zoals geld en mensen. lees meer


Magazine

Column Marens Engelhard: Stille revolutie

Marens Engelhard Het fenomeen Informatiehuishouding van de overheid is niet van vandaag of gisteren. Duurzame toegankelijkheid (DUTO) is al jaren het sleutelwoord voor het waarborgen van publieke archieven in een digitale overheid. Dat gaat over digital born archief. Minder bekend is dat ook een stille revolutie gaande is in digitaal gemaakte, digitized, historische archieven. Waar vroeger alleen ervaren paleografen toegang hadden tot handgeschreven documenten van voor de negentiende eeuw, komen die nu binnen het bereik van alle geïnteresseerden.

lees meer


iBestuur Thuisdebat Special

‘Do’s and don’ts van Shared Services’

Beeld tBestuur Thuisdebat Special Hoe succesvol zijn shared service diensten? Wat zijn de ‘do’s and dont’s’? Wat kunnen we leren van de ontwikkelingen in Engeland? Daarover ging de (Engelstalige) iBestuur Thuisdebat Special, dat op woensdag 11 november werd gehouden en georganiseerd was in samenwerking met Pegasystems. Duidelijk werd onder meer dat de aanpak en de focus in Engeland verschilt met die in Nederland.

lees meer


Binnenkort op de website van iBestuur:

  • Blogs van onder anderen Indra Henneman, Serv Wiemers, Jan Willem Boissevain, Eveline Bakker en Larissa Zegveld.
  • Podium-artikelen van onder anderen Piek Visser-Knijff, Willem Bantema en Maurits Kreijveld.


ECP Jaarfestival 2020

ECP Jaarfestival 2020 Op dinsdag 17, woensdag 18 en donderdag 19 november wordt het ECP Jaarfestival 2020 gehouden. Een van de onderdelen van het Jaarfestival is het Politiek Café: de digitale samenleving in stroomversnelling, dat op dinsdag 17 november plaatsvindt (15.30-17.00 uur). Sprekers zijn onder anderen Corien Prins, Chris van Dam en Maxime Eljon. Daaraan voorafgaand is er een Jongerendebat (14.00 – 15.00 uur), met onder anderen Léonie Janssen en Hilde Wendel.

lees meer over het ECP Jaarfestival 2020


Partners

M&I/Partners – Nieuws: Online lunchsessie: Common Ground

Spoorbaan Graag nodigen wij u uit voor de online lunchsessie ‘Common Ground’ op donderdag 19 november. Tijdens deze sessie gaan wij onder andere met Centric, de VNG, de gemeente Utrecht en u het gesprek aan over Common Ground. Sluit donderdag 19 november van 12:00 – 13:00 uur aan bij de online lunchsessie: Common Ground. Common Ground is in de wereld van de lokale overheid inmiddels een geveugeld begrip. Maar waar gaat het precies om? Wat is Common Ground?

lees meer

VNG Realisatie – Artikel: De impact van corona in cijfers

Beeld bij verhaal Waarstaatjegemeente Het gemeentelijk dataplatform Waarstaatjegemeente, een product van VNG Realisatie,    publiceert sinds april dit jaar een uitgebreid dashboard over de impact van COVID-19 op gemeenten. Niet alleen over het virus zelf, maar ook over de gevolgen voor bijvoorbeeld economie, werkgelegenheid, openbare orde en gemeentefinanciën. Saillant detail: hoe vollediger de data zijn die gemeenten zelf aanleveren, hoe nuttiger het platform voor hen wordt.

lees meer

CIP – Nieuws: ‘FG Café – Week van de Privacy’

Privacy De tweede week van december staat dit jaar bij CIP in het teken van de privacy. Er staan vijf webinars gepland, voor iedere dag van de week één. Vóór de Corona-maatregelen organiseerde CIP bijeenkomsten voor haar community van Functionarissen Gegevensbescherming (FG’s) binnen de publieke sector: FG Café’s. Daarom heeft deze week de titel: ‘FG Café – Week van de Privacy ‘.

lees meer

Pegasystems – Artikel: RVO zet RijksZaak in voor schademeldingen

Pegasystems Ondernemers en particulieren kunnen sinds 1 juli ook buiten het Groningse aardbevingsgebied op één plek schades van mijnbouwactiviteiten aanmelden. De op RijksZaak gebaseerd applicatie werd in drie en een halve maand, volledig in de lockdownperiode gerealiseerd door DICTU en RVO, inclusief koppelingen met de BRP en het Kadaster. “Je bouwt in RijksZaak een hele organisatiestructuur op rond de zaakgegevens, proces, dossier en interactie.”

lees meer


meest recente reacties