Nepnieuws

iBestuur nieuwsbrief 13 december 2018

Het kabinet begint een campagne om burgers bewust te maken van nepnieuws. Nederlanders moeten betrouwbare berichtgeving van desinformatie leren onderscheiden in de aanloop naar de verkiezingen voor de Provinciale Staten en het Europees Parlement. Een goed streven, want democratie is kwetsbaar en staat digitaal onder druk.

Ben wel erg benieuwd naar de vorm van de campagne: sommige overheidscampagnes hebben een soort etherische kwaliteit die mij boven de pet gaat. Zoals de mysterieuze kreet ‘mono’ die sinds enige tijd overal langs de snelweg opduikt, of de melding op de verkeersinformatiesystemen boven de snelweg: ’Vragen over de snelweg? Bel..’.
(Wat zou je dan zoal kunnen vragen: ‘hoeveel strekkende kilometer snelweg ligt er in ons land?’)

Een ander ding is natuurlijk dat nu juist de overheid zelf veelal onderwerp is van het nepnieuws: ‘De bevolking wordt permanent voorgelogen!’ Dat wordt dan een gevalletje: ‘hoor wie het zegt’.

Overigens meent de minister dat het met de ontvankelijkheid voor nepnieuws hier niet zo een vaart zal lopen als in de VS en UK dankzij ‘een sterk mediabestel, pluriforme nieuwsconsumptie en een hoog vertrouwen in de media’. Ligt er aan wie je het vraagt: gisteren hoorde ik nota bene over actieve leden van een landelijke partij die zich alleen nog maar laten informeren over het wereldnieuws via Facebook en Twitter.
Er is natuurlijk nog een reden waarom de desinformatiecampagne zich niet alleen op de burger zou moeten richten, maar ook op de politieke partijen. Verkiezingsprogramma’s staan tenslotte ook vol met onhaalbare doelstellingen, loze beloften en hyperbolen.

Tot volgende week

Peter Lievense

- - - - -

nieuws

Iedereen centraal op het digitaal ontmoetingsplein

'De burger is er niet mee gediend als iedereen in zijn eigen koker blijft zitten'

door: Peter Mom, 13 december 2018

cellen

Na jarenlange lippendienst aan ‘de burger centraal’ ontstaan hier en daar initiatieven om daarvan nu echt werk te maken. In het sociaal domein bijvoorbeeld. De vier grote steden in Wigo4it, maar ook vier kleinere, werken aan digitale platformen, waar burgers zelf zaken kunnen regelen en gemakkelijk kunnen communiceren met publieke dienstverleners. Stapjes op weg naar een digitaal ontmoetingsplein?

lees meer

- - -

 

- - - - -

weblogs

Standaardiseren is geen vies woord

door: Hugo Aalders, 13 december 2018

Hugo Aalders - VNG Realisatie

Sommigen denken dat standaardiseren de eigenheid aantast, dat er geen ruimte meer is voor lokale verschillen als er wordt gestandaardiseerd. Het tegenovergestelde is waar.

lees meer

- - -

Feedback button

door: Larissa Zegveld, 12 december 2018

Op elke overheidswebsite zou een feedback button moeten komen zodat gebruikers zonder veel omhaal kunnen reageren op de hun aangeboden dienstverlening. Nu alleen nog doen!

lees meer

- - -

Blockchain technology and ethics

door: Ben van Lier, 11 december 2018

iBestuur academie, mastercourse smart cities - Ben van Lier

De mogelijkheden voor toepassing van consensusalgoritmes en software zijn op dit moment zeker nog niet duidelijk, maar zullen zeker groter zijn dan alleen in de vorm van crypto currencies.

lees meer

- - -

Logica en open source vs. Wmo

door: Astrid Oosenbrug, 10 december 2018

Astrid Oosenbrug

In het Gartner-onderzoek wordt gesteld dat de overheid geen open source software zou mogen ontwikkelen omdat het in strijd zou zijn met de Wet Markt en Overheid. “Onzin”, zegt OS&O.

lees meer

- - -

Floep weg!

door: Arjan Widlak, 7 december 2018

Arjan Widlak

Informatie die niet in het formulier past, past ook niet in de rest van het systeem. Aanpassingen vragen niet alleen een wijziging in een formulier, maar ook in achterliggende systemen.

lees meer

- - -

 

- - - - -

armchair auditing

Rondetafeldiscussie ‘Armchair auditing’ – maandag 4 februari 2019, Nieuwspoort, Den Haag. Vanaf 15.00 uur. Borrel en netwerken na!

Gemeentefinanciën zijn te belangrijk om exclusief aan de specialisten over te laten. Daarom onderzoekt iBestuur ‘armchair auditing’: de overheid monitoren vanuit je leunstoel via internet. Wat kan armchair auditing betekenen voor de lokale democratie? En kunnen we deze methodiek opschalen naar de centrale overheid?

Met de Algemene Rekenkamer, VNG, Geonovum en Imagem onderzoekt iBestuur al langer de mogelijkheden van armchair auditing: de overheid monitoren vanuit je leunstoel via een online kaart waarop idealiter tot op postcodeniveau de gemeentelijke uitgaven kunnen worden getoond. Met de gemeente Capelle aan den IJssel zijn in een pilot de eerste voorzichtige stappen gezet.

Aan tafel: • Egbert Jongsma, Algemene Rekenkamer • Anne de Baat, gemeentesecretaris Capelle aan den IJssel • Hein Albeda, adviseur met een missie: Een betere overheid met sterkere burgers
Moderatie: Marcel Thaens, CIO provincie Noord-Brabant

Daar omheen zes tafels voor elk zes deelnemers.

Bent u gemeentebestuurder of wellicht raadslid? Of verantwoordelijk voor het ontsluiten van overheidsdata? Of misschien lid van de gemeentelijke rekenkamer, of ‘gewoon’ burger actief in lokale politiek. Neemt u plaats?

Meer informatie vindt u op ibestuur.nl

- - - - -

podium

‘Laten we leren van het BAG-succes’

door: Frits de Jong, 10 december 2018

Huizen in Amsterdam

Circa 5 miljard bevragingen (direct en indirect) per jaar. Over belangstelling heeft de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG) niet echt te klagen. Het is dan ook niet vreemd dat juist de BAG onderdeel uitmaakt van een nieuw programma, waarin meerdere basisregistraties worden doorontwikkeld tot één samenhangend geheel.

lees meer

- - -

 

- - - - -

Sneak preview

Binnenkort op de website van iBestuur:

  • Blogs van onder anderen Laurens Nijs, André Huykman, Arjan Widlak (wekelijks), Dirk-Jan de Bruijn, Carolien Nicolai, Menno Weij en Kristel Lammers.
  • Podiumbijdrage van onder anderen Wim de Jong.
  • De rubriek Podium biedt plaats voor achtergrondartikelen, praktijkverhalen en opinie van (co-)auteurs uit de publieke sector.
  • Aanmelden voor de nieuwsbrief of recente edities teruglezen?


- - - - -

partners

App Melden Vuurwerkoverlast

11 december 2018

Het is weer bijna Oud en Nieuw. Het feest waarbij we traditioneel het nieuwe jaar in knallen. Voor velen het hoogtepunt van het jaar, voor veel anderen ook een tijd waarin overlast wordt ervaren door het afsteken van vuurwerk. IMAGEM heeft hiervoor de ‘App Melden Vuurwerkoverlast’. Melden kan anoniem en is conform de privacywet (AVG). Na het openen van de app is een melding binnen 4 klikken gedaan.

partnerpagina imagem

lees meer

- - -

ESA, VSL en CGI werken aan uiterst nauwkeurige tijdwaarneming

7 december 2018

Klok - CGI

Tot op enkele nanoseconden weten hoe laat het is. Een nog nauwkeurigere bepaling van de tijd is straks wellicht mogelijk, mede dankzij de atoomklokken van het navigatie laboratorium van de European Space Agency (ESA).

partnerpagina cgi

lees meer

- - -

 

- - - - -

laatste reacties

- - - - -