Bureau ICT-Toetsing

iBestuur nieuwsbrief 14 februari 2019

Een artikel op de website van Computable met de kop ’BZK vindt verlenging BIT niet nodig’ zorgde in ieder geval nog voor enig gevoel van urgentie. Verder was de hoorzitting van de vaste Kamercommissie voor BZK over ‘Het voorkomen van mislukte ICT-projecten bij de overheid’ vooral een tamelijk warrig déjà vu. Natuurlijk heeft de Tweede Kamer een hoog Korsakov-gehalte – inherent aan de vierjaarlijkse stoelendans – maar er viel niet zo heel veel te vernemen dat niet ook vijf jaar eerder aan de commissie Elias was meegegeven. Niet voor niets dat bijna alle draadjes dan ook uitkwamen bij wat de meest concrete aanbeveling van Elias was: het Bureau ICT-Toetsing.

Het BIT heeft een aarzelende start gekend maar sindsdien gaat met enige regelmaat de knoet er over. Inmiddels werd 45 IT-projecten de maat genomen. En plein public! Dat zorgt bovendien voor transparantie waarmee ook de Kamer zijn voordeel kan doen. Het BIT als tegellichter.

Daar wordt vast niet iedereen vrolijk van, maar als het aan de gehoorde experts en oud-topambtenaren ligt gaat het BIT zeker niet verdwijnen, integendeel. Samengevat moet het BIT zich met nog veel meer zaken bemoeien, wordt het op afstand geplaatst – vergelijk de Onderzoeksraad voor Veiligheid – en krijgt het een heuse kill-switch. De Computable-soep wordt niet zo heet gegeten als de kop werd opgediend. In de geactualiseerde Strategische I-agenda waar het artikel naar verwees, staat niets dat niet ook al in het instellingsbesluit van het BIT stond. Namelijk dat het BIT ‘tijdelijk’ is: tot 2020 met een eventuele verlenging van twee jaar.

Uiteindelijk is het aan de Kamer om een beslissing te nemen over het BIT. En die Kamer, zo leerde de hoorzitting, is van links naar rechts voor méér BIT.

Tot volgende week

Peter Lievense


nieuws

'We bouwen dit voor 17 miljoen Nederlanders'

MijnApp Eindhoven

door: Peter Olsthoorn, 14 februari 2019

MijnApp

Met MijnApp werkt de gemeente Eindhoven, samen met gemeenten, VNG en BZK aan een instrument om burgers digitale dienstverlening te bieden met toegang tot alle informatie en transacties van overheden en andere partijen, met regie over ‘mijn eigen gegevens’. Een ambitieus doel. Hoe bereik je dat?

lees meer
weblogs

'Koester het BSN'

door: Mariette Lokin, 14 februari 2019

Mariette Lokin Het BSN verdient een nieuwe voedingsbodem, zodat het tot bloei kan komen in de tuin van de digitale overheid.

lees meer


Digitale toegankelijkheid

door: Arjan Widlak, 13 februari 2019

Arjan Widlak

Overheden praten al jaren over het onderwerp digitale toegankelijkheid, maar toch schiet het nog niet echt op.

lees meer


ICT als wapentuig

door: Henk Bos, 11 februari 2019

Henk Bos

We gaan de komende twee jaar veel van de Amerikaanse politiek leren. Waarschijnlijk vooral hoe het NIET moet.

lees meer
magazine

Cassandra vs Zuckerberg

door: Sophie in 't Veld, 11 februari 2019

Sophie in 't Veld

Het is nog niet zo lang geleden dat zorgen over privacy werden weggewoven. Wie waarschuwde voor privacyrisico’s was als Cassandra uit de Griekse mythologie: de zieneres wier voorspellingen door een godenvloek nooit werden geloofd. Ze waarschuwde voor de inname van Troje, maar werd genegeerd. De Trojanen moesten hun ongeloof duur bekopen.

lees meer
bijeenkomsten

Nieuwspoort Rondetafeldiscussie

Nieuwe datum: 18 februari!

Rondetafeldiscussie ‘Armchair auditing’ – maandag 18 februari 2019, Nieuwspoort, Den Haag. Van 15.00 uur tot 17.30 uur. Borrel en netwerken na!

U komt van ver? Geen nood, voor een maaltijd wordt gezorgd! Deelname is kosteloos, maar uitsluitend voor de vermelde doelgroep.

Gemeentefinanciën zijn te belangrijk om exclusief aan de specialisten over te laten. Daarom onderzoeken we tijdens deze rondetafel in Nieuwspoort ‘armchair auditing’: de burger inzage geven in de uitgaven van de overheid ‘vanuit zijn leunstoel’. Hoe werkt dat? Helpt dit de lokale democratie? En kunnen we deze methodiek opschalen naar de centrale overheid? Capelle aan den IJssel probeert het uit in een pilot. Schuift u aan bij de discussie?

Aan tafel: • Egbert Jongsma, Algemene Rekenkamer • Anne de Baat, gemeentesecretaris Capelle aan den IJssel • Hein Albeda, adviseur met een missie: Een betere overheid met sterkere burgers
Moderatie: Marcel Thaens, CIO provincie Noord-Brabant

Bent u gemeentebestuurder of wellicht raadslid? Of verantwoordelijk voor het ontsluiten van overheidsdata? Of misschien lid van de gemeentelijke rekenkamer, of ‘gewoon’ burger actief in lokale politiek. Doet u mee?

Meer informatie vindt u op ibestuur.nl


praktijk

Trouwen wordt nu écht een feestje

Nieuw product maakt voorbereiding huwelijk eenvoudiger

door: Frits de Jong, 12 februari 2019

trouwringen

Met de Common Ground-filosofie in het achterhoofd, hebben tien gemeenten een convenant gesloten, waarin afspraken zijn gemaakt over een nieuw trouwproduct. Het moet ertoe leiden dat het regelen van de meeste zaken rondom een huwelijk, gedaan kan worden vanuit de luie stoel.

lees meer
Sneak preview

Binnenkort op de website van iBestuur:

  • Blogs van onder anderen Ad Gerrits, Willem Pieterson, Kristel Lammers, Henk Bos en Menno Weij.
  • De rubriek Podium biedt plaats voor artikelen, visie en opinie van auteurs uit de publieke sector dan wel van auteurs op persoonlijke titel.
  • De rubriek Praktijk biedt plaats voor casuïstiek en verhalen uit de praktijk van (co-) auteurs uit de publieke sector.
  • Aanmelden voor de nieuwsbrief of recente edities teruglezen?partners

Steffie verbetert de toegang tot het sociaal domein

14 februari 2019

Steffie

Misschien heb je het al voorbij zien komen. Toezicht Sociaal Domein biedt hulp om kwetsbare groepen in de samenleving meer zelfredzaam te maken. Dit met de hulp van Steffie. Steffie is ontworpen door Leer Zelf Online. Steffie is uniek, omdat zij iedereen de mogelijkheid geeft zelfstandig online te leren. Dit in de vorm van een vriendelijke animatie. Steffie is een tool om jouw gemeente te ondersteunen en is gratis beschikbaar.

partnerpagina pinkroccade

lees meer


‘Hallo? Ik heb dorst. Geef me water!’

door: Jet van Eeghen | 13 februari 2019

KPN

Je printer produceert draadloos documenten, je auto staat in online verbinding met de garage en je huis is realtime beveiligd tegen inbraak. Maar nu ook de bomen in je straat? Connected trees bestaan en laten het groenverzorgers weten als ze een extra plens water nodig hebben.

partnerpagina kpn

lees meer


Blockchain in de vijfde versnelling

12 februari 2019

IBM

Is blockchaintechnologie een oplossing op zoek naar een probleem? Ingewijden weten wel beter, maar dat ontslaat ze nog niet van de plicht om dan ook met goede voorbeelden te komen. Die zijn ondertussen talrijk, waarbij het beter functioneren van logistieke ketens, of het volgen van productinformatie ‘van cradle to grave’ aansprekende voorbeelden zijn. In dit artikel belichten we een ander voorbeeld, dat ons allemaal zou kunnen raken.

partnerpagina ibm

lees meer


Alles wat aandacht krijgt, groeit!

door: Sanne van der Zanden | 11 februari 2019

Sanne van der Zanden

Ken je de wet van de aandacht? Dit houdt in dat datgene waar je je op richt, waar je energie en aandacht aan geeft, groter wordt. Hoofdpijn die aandacht krijgt wordt erger. Angst die aandacht krijgt wordt groter. Jengelende kinderen die aandacht krijgen gaan harder jengelen.

partnerpagina pinkroccade

lees meer


RIC: Rijksbreed verbinden van innovatie

door: Marlies Ruijter | 8 februari 2019
reacties: 1

Rijks Innovatie Community

Binnen de gelederen van de Rijksoverheid wordt volop geïnnoveerd. Dat is een goede ontwikkeling. Maar als iedereen ‘op zijn eigen eiland gaat innoveren’, worden er kansen gemist. De onlangs in het leven geroepen Rijks Innovatie Community (RIC) heeft de ambitie om ervoor te zorgen dat er op dit gebied meer samengewerkt gaat worden. Verbinden en versterken is het devies!

partnerpagina rijks innovatie community

lees meer
laatste reacties