We kunnen weer!

iBestuur nieuwsbrief 14 maart 2019

Het dichtstbij gelegen treinstation bevindt zich op een uur rijden van de redactie. Met het klimaat in het achterhoofd gaat een verhuizing naar een NS-knooppunt er vast een keer van komen, maar vooralsnog verplaatst de redactie zich per auto. En dat is niet per se een pretje: vaak gaat het van stroperig naar stilstaan en als je eens een keer door kunt rijden, sta je voor je het weet op de foto. Gelukkig hebben we daar digitale hulpmiddelen voor zoals Flitsmeister en Google Maps. Deze week hielpen die ons heen en weer naar Arnhem. Op de rimpelloze heenweg waarschuwde Flitsmeister op tijd voor trajectcontroles en Maps leidde ons op de terugweg om de file heen.

Moeten we eigenlijk wel zo blij zijn met die digitale anarchie? Tuurlijk, het is tof dat je door even in te houden een boete voorkomt. Maar Flitsmeister zorgt er ook voor dat er buiten de controletrajecten en voorbij de flitspalen massaal veel te hard gereden wordt: een gewaarschuwd mens rijdt twee keer zo hard, zeg maar. Flitsmeister moedigt dat zelfs aan. Na het passeren van het controletraject geeft het de melding: We kunnen weer!

Op de terugweg zorgde een geschaarde oplegger voor een lange file op de A15. Google Maps leidde de redactie-UP, maar ook een lange sliert vrachtverkeer, om de file heen over een smalle rivierdijk dwars door de bebouwde kom van Boven-Hardinxveld. Daar zitten de bewoners echt niet op te wachten en die sluiproute is vast en zeker niet opgenomen in het gemeentelijk verkeersplan. Zou de burgemeester van de gemeente Hardinxveld-Giessendam bij Google kunnen eisen dat Maps geen sluipverkeer meer door zijn dorp heen stuurt?

Tot volgende week

Peter Lievense


nieuws

Geen revolutie maar evolutie

SVB kiest ‘ouderwets’ COBOL-systeem

door: Fred van der Molen, 14 maart 2019

weggooien, opnieuw opbouwen

In 2014 brak de Sociale Verzekeringsbank een al jaren lopende grootschalige systeemvernieuwing af. Een moedige stap, zeker gezien de miljoeneninvestering die ermee gemoeid was. Soms is het zo gek nog niet om oude schoenen niet zomaar weg te gooien. Zeker niet als die oude schoenen legacysystemen zijn die met wat moderniseringen nog jaren als gegoten zitten.

lees meer
weblogs

Risico van smart cities?

door: Jan-Willem Wesselink, 14 maart 2019

Jan-Willem Wesselink

Wie echt een smart city wil worden, moet beginnen bij het nadenken over kaders, principes en processen die veranderen.

lees meer


Digitalisering sturen

door: Arjan Widlak, 13 maart 2019

Arjan Widlak

Onze zienswijze op digitalisering lijkt minder eenzijdig, maar dat maakt de impact ervan op ons leven niet minder.

lees meer
partners

2e FG Café, dinsdag 16 april. Meld je aan!

14 maart 2019

Hoe vult een FG van een grote organisatie zijn functie in? Gaat de FG ten onder in het moeras der convenanten? De FG als pionier in de digitale stormvloed. Op 1 november 2018 organiseerde CIP het eerste FG Café, in het Spant! in Bussum. Van de ruim 200 aanwezigen waren velen enthousiast en gaven aan uit te zien naar een vervolg. Daarom nodigen wij je graag uit voor het 2e FG Café, op dinsdag 16 april.

partnerpagina cip

lees meer
magazine

Nieuw als ziekte

door: Chris Verhoef, 12 maart 2019

Prof. Chris Verhoef

De overheid grijpt vaak naar nieuw. Nieuwe methoden, technieken, tools, programmeertalen, gadgets, enzovoort. Het moet modern, van deze tijd, realtime, online, via de app, digitale transformatie, AI. Dat is een ziekte, en het heet: neomanie. Prachtig omschreven door Rolf Dolbelli in ‘De kunst van het verstandige doen’. Hij vat onder andere filosoof Nassim Nicholas Taleb samen door te stellen dat nieuwe technologieën net diersoorten zijn. Wat snel komt, gaat ook snel, maar technologie die al 50 jaar bestaat, zal nog wel 50 jaar bestaan.

lees meer
weblogs

Wij bakken er echt niets van

door: Seger de Laaf, 12 maart 2019

De crux van iedere succesvolle digitale staat, zit hem in vier simpele oplossingen. Hoe makkelijk wil je het hebben?

lees meer


Werken waar het werk is

door: Jan Willem Boissevain , 11 maart 2019
reacties: 2

Jan Willem Boissevain

Medewerkers bij uitvoerders moeten dagelijks meer dan 1100 (!) keer schakelen tussen 35 kritische bedrijfsapplicaties.

lees meer


Veters strikken tijdens de race

door: Wim Stolk, 8 maart 2019

Wim Stolk

Als gegevens het nieuwe goud zijn, waarom hebben we dan geen grip op die gegevens? Dat is paradoxaal.

lees meer

podium

Opheffen BIT is risico én kans voor Rijks IT

door: Frank Vogelezang en Sytse van der Schaaf, 11 maart 2019

Den Haag

Er komt vooralsnog geen verlenging voor het Bureau ICT-Toetsing (BIT), die in opdracht van de Tweede Kamer, grote rijksbrede IT-projecten vooraf en tijdens de looptijd controleert. De kennis en ervaring wordt de komende twee jaar overgebracht naar de CIO Offices van ministeries zelf. Deze vrijblijvende verplaatsing van de controlefunctie lijkt op het eerste gezicht desastreus. Tegelijkertijd biedt het ook tal van nieuwe kansen voor versteviging van grootschalige IT-programma’s bij de Rijksoverheid.

lees meer
praktijk

Principes voor de digitale stad

door: Marieke Vos, 11 maart 2019

smart city

Een veilige en leefbare openbare ruimte: daar neemt de overheid de verantwoordelijkheid voor. Maar hoe zit het met een toegankelijke en veilige digitale openbare ruimte? Gemeenten, VNG en hun partners ontwikkelen principes voor de digitale stad.

lees meer
Sneak preview

Binnenkort op de website van iBestuur:

  • Blogs van onder anderen Pascale Georgopoulou, Rob van den Hoven van Genderen, Evert-Jan Mulder en Henk Bos.
  • De rubriek Podium biedt plaats voor artikelen, visie en opinie van auteurs uit de publieke sector dan wel van auteurs op persoonlijke titel.
  • De rubriek Praktijk biedt plaats voor casuïstiek en verhalen uit de praktijk van (co-) auteurs uit de publieke sector.
  • Aanmelden voor de nieuwsbrief of recente edities teruglezen?partners

Samen kijken naar de toekomst

11 maart 2019

Pink-bijeenkomst

Op 7 februari organiseerden de OWO-gemeenten; Ooststellingwerf, Weststellingwerf en Opsterland samen met PinkRoccade Local Government een strategische sessie. In deze strategische sessie raakten we allerlei producten en vele facetten van de dienstverlening. Vandaar dat vertegenwoordigers van alle domeinen van de OWO-gemeenten en alle vertegenwoordigers van de businessunits van PinkRoccade aanwezig waren. Het resultaat? Samen met de OWO-gemeenten de gezamenlijke toekomstdroom schetsen.

partnerpagina pinkroccade

lees meer


Uitzicht op inzicht

door: Sanne van der Zanden | 8 maart 2019

Sanne van der Zanden

Niets werkt zo bemoedigend als een nieuwe start. Een fris begin met een zee aan mogelijkheden en kansen die je graag wilt benutten. Natuurlijk hadden we al ideeën bij het ontstaan van Team Care. Ideeën die we nu werkelijk ten uitvoer (willen) brengen. En tegelijkertijd wilden we zo blanco mogelijk beginnen om open te staan voor wat er op ons pad komt. Om steeds opnieuw te kunnen kiezen hoe we daar op dat moment mee omgaan. Wel steeds met datzelfde doel voor ogen: klantgericht ontwikkelen.

partnerpagina pinkroccade

lees meer
laatste reacties