Fuik

iBestuur nieuwsbrief 15 februari 2018

Een vloerkledenspecialist laat op de achterpagina van de avondkrant weten dat de 25 procent korting-actie wegens succes tot het eind van de maand is verlengd. Nu zal het met dat succes wel meevallen. Op de middelbare school leerden we immers dat conform de wet van vraag en aanbod de prijs omhoog gaat als de vraag groot is. Als de prijs met een kwart omlaag gaat, raken ze die tapijten blijkbaar aan de straatstenen niet kwijt. Tegenwoordig hebben we het over nepnieuws, reclame was altijd al nep.

Onder het mom van beveiliging adviseert de grootste nepper van allemaal – Facebook – zijn 2 miljard gebruikers dringend Onavo Protect te installeren op de mobiel. Onavo heet een virtual private network, een veilige tunnel die het internetverkeer afschermt van hackers en gluurders. Maar bij Onavo, volledig eigendom van Facebook – die voelde u al aankomen – , hebben ze een wel heel merkwaardige opvatting van wat een VPN is.

Deze VPN is geen tunnel maar een fuik! Onavo is hier zelf de gluurder. Alles wat de klant doet op internet wordt bekeken, opgeslagen en geanalyseerd: NAW-gegevens, telefoonnummers, bezochte websites, webformulieren, locatiegegevens, met wie berichten en e-mail wordt uitgewisseld: you name it! Facebook beloofde recent het privacybeleid aan te passen aan de AVG: hoe kan dat? Simpel, de gebruiker van Onavo stemt zelf in met deze total body scan door Facebook én met het doorverkopen van de data aan derden. Deze toestemming is echter alleen te lezen in de volledige privacyverklaring die is weggestopt achter een link. En daar komt nobody, never. Onavo is inmiddels wereldwijd al 33 miljoen keer gedownload.

Tot volgende week

Peter Lievense

- - - - -

weblogs

Gebruiker Centraal: Natuurlijk #Hoedan?

door: Edo Plantinga, 15 februari 2018

Edo Plantinga

Een gebruiksvriendelijke overheid gaat verder dan het centraal stellen van de burger of van buiten naar binnen werken. Het vereist óók een cultuuromslag en kennisopbouw.

lees meer

- - -

 

- - - - -

podium

Burgerwoordenboeken als participatie-instrument

Digitale schakel tussen systeemwereld professionals en leefwereld burgers

door: Martijn Hartog, Bert Mulder en Erwin Folmer, 14 februari 2018

Boek

Burgers moeten worden toegerust voor een participatiesamenleving en goede informatievoorziening is daarbij een noodzakelijke voorwaarde. Een goede digitale verbinding tussen de systeemwereld van professionals en de leefwereld van burgers is van groot belang en om die te ondersteunen wordt gewerkt aan het concept ‘burgerwoordenboeken’.

lees meer

- - -

'Privacy en veiligheid kunnen wél hand in hand'

door: Splinter Chabot, 13 februari 2018

Splinter Chabot

“Er moeten wél nieuwe handvatten komen voor onze inlichtingen- en veiligheidsdiensten, maar níet in deze vorm. De Wiv (‘sleepwet’) doet te veel inbreuk op de privacy van individuele burgers. Daarom roepen wij op om in maart tegen de sleepwet te stemmen.” Dat zegt Splinter Chabot, landelijk voorzitter van de JOVD, de politiek onafhankelijke jongerenorganisatie van de VVD.

lees meer

- - -

 

- - - - -

nieuws

Meer doen met data

Maar overleg wel even met de privacy officer

door: Marieke Vos, 12 februari 2018

Breda

Gemeenten beschikken over veel data waar ze méér mee zouden kunnen doen. Bijvoorbeeld in de fraudebestrijding. Maar ze zijn huiverig om data ‘buiten de gebaande paden’ te gebruiken, uit angst om de privacyregels te overtreden. Een aantal gemeenten laat zien dat die angst ongegrond is.

lees meer

- - -

 

- - - - -

weblogs

Out of the box

door: Dirk-Jan de Bruijn, 14 februari 2018

Tijd; ecosysteem of omgeving; geografie en grenzen. Het zijn drie parameters die houvast kunnen bieden bij de executie van een dagelijkse portie micromanagement.

lees meer

- - -

Smart contracts in het bestuursrecht

door: Sandra van Heukelom-Verhage, 13 februari 2018
reacties: 1

Sandra van Heukelom

Wat eist de bestuursrechter met betrekking tot smart contracts? In ieder geval dat gemaakte keuzes, gegevens en aannames volledig, tijdig én op ‘passende wijze’ openbaar worden gemaakt.

lees meer

- - -

Een KEI van een opdracht

door: Ruud Leether, 12 februari 2018
reacties: 2

Ruud Leether

Van het project KEI schijnt nog maar 5 procent klaar te zijn. Waarom dan niet gewoon stoppen, het gezichtsverlies nemen en bezien wat op de wederpartij kan worden verhaald?

lees meer

- - -

 

- - - - -

magazine

Waakhond of lokvogel?

door: Peter van Schelven, 12 februari 2018

Peter van Schelven

Toezicht houden is een echt vak. Dat vraagt dus om kunde en wijsheid. Aan een toezichthouder mogen hoge professionele eisen gesteld worden. Dat geldt ook voor de Autoriteit Persoonsgegevens (AP), de instantie die gaat over de nette omgang met persoonsgegevens in Nederland.

lees meer

- - -

 

- - - - -

Sneak preview

Volgende week op de website van iBestuur onder meer:

  • Blogs van Bart Jacobs (over gespetter en gesputter met de AVG, de Algemene Verordening Gegevensbescherming), Marc de Vries (over de evaluatie van de Richtlijn Hergebruik Overheidsinformatie 2013) en Hugo Aalders (over samen innoveren en het lopen van een marathon).
  • Bijdragen van Marlies van Eck, over geautomatiseerde ketenbesluiten & rechtsbescherming en Hein Corstens, over het belang en de voordelen van BIM (bouwwerkinformatiemodel(lering)) voor gemeenten.
  • iBestuur magazine is ook als PDF te downloaden.
  • Aanmelden voor de nieuwsbrief of recente edities teruglezen?


- - - - -

partners

Geen vonnissen poepen, maar vooruit kijken

door: Cyriel van Rossum, 15 februari 2018

JenV

Rechters willen geen vonnissenpoepers zijn, maar betrokkenen toekomstig leed besparen door middel van een beter databeheer. Dit najaar besloot een aantal partijen de kansen voor de bouw van een hub voor toezichtsdata te onderzoeken. “Data zijn niet de spin-off van applicaties maar hebben een eigen waarde.”

partnerpagina minjenv

lees meer

- - -

Blockchainmissie naar Singapore

13 februari 2018

Singapore

Nederlandse blockchainstakeholders binnen de overheid en het bankwezen togen medio november naar het sterk innoverende Singapore. Doel was kennisuitwisseling en samenwerkingsverbanden opzetten. Blockchainpilots.nl organiseerde de missie en ICTU en het ministerie van JenV waren ook van de partij.

partnerpagina ictu

lees meer

- - -

Tom Smits over fysieke beveiliging van informatie

12 februari 2018

Tom Smits - CIP

Tom Smits van Fox-it vertelt aan Elleke Oosterwijk van het CIP welke fysieke maatregelen je in kunt zetten om de technische maatregelen voor informatie beveiliging te ondersteunen.

partnerpagina cip

lees meer

- - -

 

- - - - -

laatste reacties

- - - - -

meest gelezen

'Privacy en veiligheid kunnen wél hand in hand'

door: Splinter Chabot, 13 februari 2018 podium

Problemen in de bureaucratische cloud

door: Arjan Widlak en Rik Peeters, 8 februari 2018 podium

Robotrechters

door: Marc van Opijnen, 8 februari 2018 weblog
reacties: 2

Tijd voor een experimenteerwet

door: Fred Teunissen, 7 februari 2018 nieuws

Smart contracts in het bestuursrecht

door: Sandra van Heukelom-Verhage, 13 februari 2018 weblog
reacties: 1

Data-analyse en overheidstoezicht

door: Sander Klous, 5 februari 2018 weblog

- - - - -