Kenniswoestijn

iBestuur nieuwsbrief 15 maart 2018

De Tweede Kamer als kenniswoestijn. Louise Fresco, bestuursvoorzitter van de Wageningen University, vindt dat de overheid veel meer moet investeren in R&D, maar helaas lukt het niet de Kamer daarvoor warm te laten lopen. ‘Ze hebben daar geen kennis van zaken!’ Dat hebben we eerder gehoord: ook van ICT hebben ze op het Binnenhof geen kaas gegeten, toch? Maar de Kamer strikes back! Het kabinét heeft er geen verstand van, zegt GroenLinks-fractielid Tom van der Lee. Waar gaat dat over?

In de chipsindustrie spelen ze matroesjka: Broadcom koopt Qualcomm koopt NXP koopt Freescale. En dat is geen kattepis. NXP moet 43 miljard opleveren en Qualcomm meer dan 100 miljard. Nu heeft Trump een streep gehaald door de overname van het Amerikaanse Qualcomm door Broadcom uit Singapore omdat de staatsveiligheid in het geding zou zijn. Van der Lee wil dat onze regering NXP als vitaal bedrijf aanmerkt dat niet in buitenlandse handen mag vallen. Nu gaat ‘m dat niet worden, maar voor een wat meer trendgevoelige industriestrategie valt wat te zeggen. NXP is marktleider in essentiële technologie voor slimme auto’s, Internet of Things. En het grootste deel van de R&D zit nu nog in Eindhoven. Die kennis vliegt straks zo het land uit. Remember Organon, zeg maar. Maar ik vrees dat Van der Lee een roepende in de kenniswoestijn zal blijken te zijn.

Tot volgende week

Peter Lievense

- - - - -

- - - - -

weblogs

Dutch legislation?

door: Marc van Opijnen, 15 maart 2018

Marc van Opijnen

Nederland heeft een strategische positie op de internationale juridische markt. De oprichting van het Netherlands Commercial Court bewijst dat. Maar zíjn we wel zo internationaal?

lees meer

- - -

 

- - - - -

podium

Beleid hacken met aardbeien

door: Ivonne Jansen-Dings, 15 maart 2018

Luchtkwaliteit

Burgerbetrokkenheid, bijvoorbeeld als het gaat om het meten van de luchtkwaliteit, en e-particpatietools hebben in veel gevallen een onbedoeld neveneffect. Het dwingt overheden zich op een nieuwe manier tot onderwerpen te verhouden. Daarmee draagt het bij aan een radicaal veranderingsproces: het hacken van beleid.

lees meer

- - -

Tegen de Wiv 2017: maar waartegen eigenlijk?

door: Eleni Braat, 12 maart 2018

Eleni Braat - Universiteit Utrecht

Op 21 maart is het referendum over de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv 2017). Eleni Braat vindt de ophef over de Wiv 2017 verwonderlijk. Zo worden de bevoegdheden van de AIVD en MIVD nauwelijks groter dan ze sinds 2002 waren en ook het ‘sleepnet’ bestaat al sinds 2002. “Waartegen stemmen tegenstanders dan precies?”

lees meer

- - -

 

- - - - -

nieuws

EZ maakt waar

Een tandje erbij met de I-strategie

door: Marie Louise Borsje, 14 maart 2018

EZ

De overheid blijft achter, zegt het rapport ‘Maak waar!’. Als we in het huidige tempo doorgaan met digitalisering, verliest de overheid haar voorhoederol en de aansluiting bij de maatschappij. Overheden moeten flink aan de slag. Hoe pakt het ministerie van Economische Zaken en Klimaat dit aan?

lees meer

- - -

 

- - - - -

weblogs

Vlees op de botten

door: Wouter Welling, 14 maart 2018

Wouter Welling

Komt echte innovatie in de IT-services van de overheid voort uit schaarste? Hebben we voor de digitale transformatie bij de Rijksoverheid misschien te veel vet op de botten?

lees meer

- - -

Uber easy

door: Seger de Laaf , 13 maart 2018

Altijd wordt de schuld neergelegd bij de ontvanger. Zelden kijken zenders, ambtenaren in het bijzonder, naar hun eigen gedrag voor ze die anderen proberen op te leggen. Voor hoelang nog?

lees meer

- - -

Zeg nee tegen de sleepwet!

door: Bas Filippini, 13 maart 2018

Bas Filippini

De opzet van de sleepwet deugt niet en moet grondig worden herzien. Gebeurt dat niet, dan moet het bij de rechter worden afgedwongen. “In het belang van ons en onze kinderen!”

lees meer

- - -

Schuursponsje

door: Larissa Zegveld, 12 maart 2018

Bij het omzetten van intenties tot samenwerking in concrete resultaten, helpt het om de metafoor van een schuursponsje te gebruiken. Ga je voor schuren of glanzen?

lees meer

- - -

De strijd tegen nepnieuws - 3

door: Maurits Kreijveld, 9 maart 2018

Maurits Kreijveld

In de strijd tegen nepnieuws zetten Facebook, Google en Twitter onder meer kunstmatige intelligentie en algoritmes in. Maar het is nog niet de door velen gehoopte oplossing.

lees meer

- - -

 

- - - - -

Sneak preview

Volgende week op de website van iBestuur onder meer:

  • Blogs van Ben Kokkeler (lector Digitalisering en Veiligheid aan de Avans Hogeschool), Ruben Boyd (wetenschapsjournalist) en Youri Lammerts van Bueren (CISO voor de werkorganisatie BUCH).
  • Podiumbijdragen van Jan Smits (Hoogleraar Recht en Techniek aan de Technische Universiteit Eindhoven – TU/e) over de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten 2017 en Ira van Keulen (Rathenau Instituut) over de geleerde lessen naar aanleiding van een Europees onderzoek naar digitale burgerparticipatie.
  • De rubriek Podium biedt plaats voor achtergrondartikelen, praktijkverhalen en opinie van (co-)auteurs uit de publieke sector.
  • Aanmelden voor de nieuwsbrief of recente edities teruglezen?


- - - - -

partners

Verander de stad en begin met een tool!

door: Quita Hendrison, 14 maart 2018

TransformCity

Van uitstel komt in het geval van de Omgevingswet zeker geen afstel. En al lijkt de ingangsdatum van 2021 de gemeenten nog genoeg tijd te geven, de operatie is zo omvangrijk dat alle tijd en middelen nodig zijn om tot een goede in- en uitvoering van de wet te komen. Slimme digitale tools maken dat eenvoudiger en leuker.

partnerpagina vng realisatie

lees meer

- - -

 

- - - - -

laatste reacties

- - - - -

meest gelezen

Iedere dag een open data dag

door: Marieke Schenk en Paul Suijkerbuijk, 2 maart 2018 podium

Overbelaste politiemensen gaan in ICT

door: Peter Mom, 9 maart 2018 nieuws
reacties: 1

Ontslag op staande voet?

door: Menno Weij, 7 maart 2018 weblog
reacties: 1

Technologie als kans voor vernieuwing

door: Willem Pieterson, 8 maart 2018 weblog
reacties: 1

Den Haag wacht af, de toekomst niet

door: Cyriel van Rossum, 7 maart 2018 nieuws
reacties: 1

Zeg nee tegen de sleepwet!

door: Bas Filippini, 13 maart 2018 weblog

- - - - -