iBestuur nieuwsbrief 15 mei 2020

Nieuws

Terugblik iBestuur Thuisdebat #3 – Digitale identiteit: overheid mét of tegen de markt?

Screenshot thuisdebat #3 Digitalisering heeft op veel vragen een antwoord gevonden, maar het roept ook weer (veel) vragen op. Wie gaat er bijvoorbeeld over digitale identiteit? Is dat (nog) een taak voor de overheid, of vinden we het goed dat (markt-)partijen dat oppakken? En zo ja, waar ligt dan de grens van wat kan? En hoe staan we tegenover self sovereign identity? Is dát dan misschien de heilige graal of is het de zoveelste hype? Een terugblik op het derde thuisdebat van iBestuur.

lees meer


iBestuur Thuisdebat #4: datadelen

Microfoon Het vierde iBestuur Thuisdebat vindt plaats op donderdag 28 mei (10.30 uur – 11.00 uur). Onderwerp van dat debat is ‘datadelen’. Deelnemers aan het debat worden binnenkort bekendgemaakt en aanmelden (als kijker/luisteraar) voor het online debat kan vanaf 21 mei.


Nieuws

Dienders over uitblijvende ICT-verbetering: ‘Beloftenparadijs’

politie op straat Sinds een aantal jaren is de digitale informatievoorziening van de politie een hoofdpijndossier. Ruim twee jaar na het beëindigen van een speciaal programma om de ICT bij de tijd te brengen, is er voor agent en rechercheur amper iets veranderd. Er heerst berusting op de werkvloer. En de beloofde verbetering? Onbekend wanneer die komt. Eén ding heeft de lange reeks van aankondigingen, die loos bleken, al wel opgeleverd: een bescheiden verrijking van de Nederlandse taal: ‘beloftenparadijs’.

lees meer


Podium

Ontwerp onze digitale identiteit transparant en decentraal

plaatje digitale identiteit bij verhaal Waag Onlangs werd de wet digitale overheid (Wdo) aangenomen door de Tweede Kamer. Deze wet doet eindelijk een voorstel waarmee we ons als burgers ook online op een betrouwbare manier kunnen identificeren en authenticeren. Maar nu de overheid onderzoekt welke partijen deze service kunnen gaan aanbieden, en haar voorwaarden publiek maakt, gaat het behoorlijk mis. “In de wet wordt op het gebied van de bescherming van onze digitale identiteit, een aantal kernvoorwaarden gemist qua transparantie en dataopslag.”

lees meer


Magazine

Eindelijk lucht voor vernieuwing – Bij UWV is ICT geen hoofdpijndossier

Nathalie van Berkel - UWV Hoe eet je een olifant? Antwoord: hapje voor hapje. Hoe moderniseer je de ICT-omgeving van een grote uitvoeringsorganisatie die het resultaat is van meerdere fusies? Op dezelfde manier: stukje bij beetje, maar dan verspreid over jaren. Zoals bij UWV, dat met hun aanpak laat zien dat overheid en ICT wel degelijk een gelukkig huwelijk kan zijn. “Wij kijken vijf jaar vooruit en daarmee zijn we uniek in overheidsland. Wij kennen geen andere vergelijkbare organisatie die het op deze manier doet.”

lees meer

Column Chris Verhoef – Gebeten hond

In Amsterdam is onlangs besloten over de inzet van een algoritme om illegale vakantieverhuur sneller en beter op te sporen. En in de gemeente Den Haag vroeg een bezorgd raadslid zich af waarom het hebben van een hond of koikarper een risicofactor is op fraude. Dit naar aanleiding van berichten in de pers over een big-brothersysteem voor opsporing van bijstandsfraude. Een mooi voorbeeld van algoritme-angst.

lees meer


Weblogs

  • Paul Oude Luttighuis – Linksback – Een afsprakenstelsel blaast leven in een samenspel van standaarden, op de maat, context en bedoeling van het spel. lees meer
  • Henk Plessius – Eén overheid, twee werelden – Als het gaat om digitalisering, waarom nemen we in het sociaal domein dan geen voorbeeld aan de Omgevingswet? lees meer
  • Paul Ruijgrok – Informatierollen voor de raad – In hoeverre zijn (toekomstige) informatierollen van het Rijk ook relevant voor een gemeenteraadslid? lees meer


Binnenkort op de website van iBestuur:

  • Blogs van: Rob van den Hoven van Genderen, Chris Verhoef, Jan-Willem Wesselink, Mark Elstgeest, Pascale Georgopoulou, Mariette Lokin, Lisette Kalshoven en Willem Bantema.
  • Podium-artikelen van: Wouter Nieuwenhuizen (Universiteit Utrecht), Bob Kronenburg (SIDN), Esther Keymolen (Tilburg Institute for Law, Technology, and Society) en Maaike Harbers (Hogeschool Rotterdam).


Partners

Conxillium – Blog: Een chatbot Verhuizen voor alle gemeenten

Sander de Graaf - Conxillium Afgelopen woensdag woonde ik het webinar “Chatbot: virtuele assistent Gem” bij. Suzanne van der Velden en Harvey van der Meer toonde op een leuke manier de voortgang van “chatbot Gem” voor alle gemeenten. Het project is een initiatief van de Innovatiegroep Dienstverlening Chatbots. Het idee voor de chatbot was ontstaan tijdens een eerder Fieldlab Dienstverlening. De gemeente Dongen neemt chatbot Gem binnenkort al in gebruik. Met onze Common Ground BRP API’s is het mogelijk de verhuizing vanuit de chat ook volledig af te handelen.

lees meer

IBM – Nieuws: Vertrouwen tussen mens en machine: ‘Everyday Ethics for Artificial Intelligence’

everyday ethics Technologie rond kunstmatige intelligentie groeit snel in vermogen, impact en invloed. Het is absoluut noodzakelijk voor designers en developers van AI-systemen om de ethische overwegingen van hun werk te begrijpen, aangezien de door hun gemaakte systemen een impact zullen hebben op miljoenen mensen. Om vertrouwen tussen mensen en machines te creëren en te bevorderen, heeft IBM een gids ontwikkeld, die vijf ethische focusgebieden centraal zet.

lees meer

TOPdesk – Nieuws: De # 1 kans die je niet mag missen na COVID-19

plaatje bij verhaal TOPdesk SEE 2020 Onze vaardigheden op het gebied van digitale transformatie zijn in de afgelopen maanden flink getest. Hoe gaat het nu met jou serviceafdelingen – IT, FM en HR? Gaat alles straks ‘back to normal’? Dat zou zonde zijn van alle nieuwe kennis van de afgelopen periode! Laten we deze ervaringen in ons voordeel gebruiken om stappen te maken wat betreft digitale transformatie. Hoe? Die vraag staat op dinsdag 16 juni aanstaande centraal tijdens het online event TOPdesk SEE: ‘Digitale transformation, a multiplayer game’.

lees meer

Pegasystems – Persbericht: Pega vereenvoudigt klantbetrokkenheid met nieuwe Unified Messaging-mogelijkheden

illustratie bij bericht Pegasystems Pegasystems lanceert Pega Customer Service™ Unified Messaging Edition – een nieuwe SaaS-gebaseerde applicatie waarmee klantenserviceteams sneller en efficiënter kunnen reageren op vragen van klanten die binnenkomen via verschillende communicatiekanalen. De nieuwe oplossing kan binnen enkele dagen operationeel zijn en biedt een enkel dashboard waarop medewerkers alle verzoeken inzichtelijk hebben en makkelijker kunnen switchen tussen chat, messaging applicaties, social media en sms.

lees meer

PinkRoccade – Blog: Eerste digitale geboorte aangifte conform nieuwe wetgeving is een feit

Dylan Kusters - PinkRoccade Op 23 april werd in Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede de eerste geboorte aangifte helemaal digitaal gedaan conform de nieuwe wetgeving. Met een rechtstreekse bevestiging van de arts/verloskundige kon de aangifte door de kersverse ouders op de kraamafdeling worden afgerond. Hoe dit kan? Gemeente Ede ging als eerste gemeente live met iGeboorte+ en maakt de klantreis rondom digitale geboorteaangifte nu helemaal rond. “We sluiten hierbij mooi aan op de nieuwe wetgeving en voorkomen daarmee een extra kans op fraude dankzij de ‘verklaring arts’.”

lees meer


meest recente reacties