In the Dutch Mountains

iBestuur nieuwsbrief 16 mei 2019

We gaan het natuurlijk niet aan de grote klok hangen, maar het iBestuur Congres is terug: In the Dutch Mountains! Op 3 juli in Topsportcentrum Papendal, van 11.00 uur tot 20.00 uur zodat u comfortabel buiten de spits kunt reizen. Voor de inwendige mens wordt gezorgd. Bovendien – hoe kan het ook anders op Papendal – kunt u ook eens een sessie overslaan en bijvoorbeeld een klimwand op klauteren of een clinic boogschieten volgen, alles onder begeleiding van topsporters! Dresscode: vrijetijdskleding!

Maar u komt natuurlijk om weer helemaal bij te raken wat er speelt binnen de i-overheid en hoe u daarmee in uw organisatie aan de slag kunt. En om bij te praten met uw collega’s natuurlijk. Daarom hebben we na de plenaire opening met onder andere Raymond Knops en Franc Weerwind meer dan 50 sessies, workshops; over alternatieven voor Facebook en Twitter met Kees Verhoeven of nakaarten over verantwoordingsdag met de Algemene Rekenkamer. We gaan het hebben over datagedreven werken, de omgevingswet en de veranderende relatie overheid en IT-leveranciers. Maar ook over grote IT-projecten en goed opdrachtgeverschap, over blockchain met Rob van Gijzel en AI en ethiek met prof. Sander Klous. Innovatie bij de Belastingdienst, big data bij Rijkswaterstaat en AI bij Justitie en Veiligheid. En een uitsmijter die we niet gaan verklappen!

Iedereen is er, komt u ook?

Tot ziens op 3 juli!

Peter Lievense


podium

'Veiling frequenties overstijgt vullen schatkist'

Maatschappelijke waarde 5G-netwerk zit in de toepassingen

door: Marijn Janssen, Fernando Kuipers en Jolien Ubacht, 16 mei 2019

5G

Lessen van 4G-frequentieveilingen laten zien dat vooraf nadenken over de eisen, zoals dekking, essentieel is. 5G is een kritische infrastructuur en gaat verder dan 4G, waardoor er ook eisen zoals minimale responsietijden, redundantie en resilience bijkomen. Deze zouden moeten worden meegenomen in een veiling. Vooraf regelen voor het versterken van het innovatieklimaat is beter dan achteraf lessen trekken.

lees meer

weblogs

Digitalisering in de prakijk

door: Willem Pieterson, 16 mei 2019

Hoe denken burgers over de digitale dienstverlening van hun gemeente? Dat kom je te weten door hen te bevragen.

lees meer


Weekendje weg

door: Arjan Widlak, 15 mei 2019

Arjan Widlak

Samenwerken via ICT is kennelijk niet alleen voor overheden lastig. Bedrijven hebben er net zo goed moeite mee.

lees meer
nieuws

Leave no (wo)man behind

Digitale inclusie

door: Quita Hendrison, 13 mei 2019

digitale inclusie

Ineens duikt het overal op: digitale inclusie. In rapporten, tijdens conferenties, in de private sector en in een Kamerbrief van staatssecretaris Knops. Gemeenschappelijke boodschap: iedereen moet meedoen. Na jaren van digitaal vooruitsnellen is het tijd om achterom te kijken… en te zien dat er veel achterblijvers zijn.

lees meer

weblogs

BIT: de muis die een tijger bleek

door: Ruud Leether, 14 mei 2019
reacties: 6

Ruud Leether

Het BIT is in korte tijd uitgegroeid tot een deskundig en gezaghebbend gremium, maar de vraag is of iedereen dat zo ziet.

lees meer


Smart stedenbouw

door: Jan-Willem Wesselink, 13 mei 2019

Jan-Willem Wesselink

Wie werkt aan de smart city, moet zich ook afvragen welke problemen we tegenkomen en hoe we die oplossen.

lees meer


Een oud zeilbootje

door: Kristel Lammers, 10 mei 2019

Kristel Lammers - VNG

Zijn er in het speelveld van de Omgevingswet ook populisten of trollen? Of zijn het gematigde stemmen die we horen?

lees meer
praktijk

‘Overheden moeten trots zijn op e-factureren’

Ervaringsdeskundige gemeente Borger-Odoorn:

door: Frits de Jong, 15 mei 2019

invoice

Als ondernemer een dienst leveren aan overheden en lang wachten op je geld. Tot nu toe komt het relatief vaak voor. E-facturen moeten dat proces efficiënter, preciezer, veiliger en sneller doen laten verlopen. De Drentse gemeente Borger-Odoorn is een van de ervaringsdeskundigen.

lees meer
Sneak preview

Binnenkort op de website van iBestuur:

  • Blogs van onder anderen Tom Kunzler, Mark Elstgeest, Larissa Zegveld, Ruben Boyd en Henk Bos.
  • De rubriek Podium biedt plaats voor artikelen, visie en opinie van auteurs uit de publieke sector dan wel van auteurs op persoonlijke titel.
  • De rubriek Praktijk biedt plaats voor casuïstiek en verhalen uit de praktijk van (co-) auteurs uit de publieke sector.
  • Aanmelden voor de nieuwsbrief of recente edities teruglezen?partners

Centrale registratie of blockchain: opslagbehoefte vergeleken

door: Sjors Hijgenaar | 16 mei 2019

CGI - Sjors Hijgenaar

In een eerder blog hebben we ons gebogen over de energie-afhankelijkheid van blockchain. Deze keer kijken we naar de opslagvereisten van blockchain.

partnerpagina cgi

lees meer


Het is tijd voor tempoversnelling

door: Tjerk Venrooy | 14 mei 2019

Tjerk Venrooij

De vraag naar organisatie overstijgende innovatie van overheidsdiensten is groot. Hoewel gemeentelijke dienstverlening steeds volwassener wordt zijn we er nog niet. Net als de afgelopen jaren zal er ook de komende jaren flink moeten worden geïnvesteerd in de dienstverlening van overheidsorganisaties.

partnerpagina pinkroccade

lees meer


‘Cloud raakt in een stroomversnelling’

door: Marlies Ruijter | 13 mei 2019

Coppens en Scheele

Het ‘nieuwe’ Oracle Public Sector zet vol in op de cloud. En daarmee lijkt het bedrijf de juiste snaar te raken. “Lange tijd waren overheidsorganisaties huiverig voor IT-oplossingen in de cloud, maar we voelen dat het tij aan het keren is.”

partnerpagina oracle

lees meer
laatste reacties