iBestuur nieuwsbrief 16 juli 2020

iBestuur Congres 2020 – e-zine:

omslag e-zine iBestuur Congres Vrijdag 11 september wordt het iBestuur Congres 2020 gehouden, een hybride experiment: fysiek én digitaal! In een speciale uitgave van het iBestuur magazine (e-zine) leest u er alles over.

In het e-zine onder meer een terugblik op het onlangs gehouden Thuisdebat en interviews met Ric de Rooij, plaatsvervangend secretaris-generaal van het ministerie van Justitie en Veiligheid, Jos de Groot, directeur Digitale Economie bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, Nathan Ducastel, VNG Directeur Beleid / Informatiesamenleving en directeur VNG Realisatie en een dubbelinterview met Maarten Schurink, secretaris-generaal van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Marieke van Wallenburg, directeur-generaal Overheidsorganisatie (ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties).

lees meer


Magazine

‘Ik wil een einde aan de greep in de gemeentelijke autonomie’

Leonard Geluk Toegang tot digitalisering zou een grondrecht moeten zijn, vindt Leonard Geluk, de nieuwe directeur van de VNG. Na tien jaar terug bij de lokale overheid, wil hij zich sterk maken voor een autonomere positie van gemeenten en ‘een betere balans’ tussen lokale taken en de vergoeding. Een gesprek met een man die tegenwind niet schuwt. “Sinds ik hier zit zijn er al twintig brieven geschreven over tekort hier en tekort daar, dat is complex en onnodig. Er mag wat meer balans in het stelsel tussen Rijk en gemeenten.”   

lees meer

Falen als methode om te leren

De coronacrisis brengt een aantal digitale facetten van onze samenleving in een stroomversnelling. Al gaat niet alles in één keer goed, de toegenomen druk zorgt er wel voor dat er meer ruimte is voor verandering. Erik Gerritsen, secretaris-generaal van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), hoopt dat we gebruikmaken van die ruimte. Want het moment waarop ons zorgstelsel structureel vastloopt, komt snel naderbij.

lees meer


Nieuws

Zeven ‘wereldlessen’ over de digitale overheid

digitale transformatie Tijdens de ‘Digital Services Convening’ in juni deelden meer dan 90 mensen uit 43 landen drie dagen lang lessen met elkaar over de do’s en don’ts van de digitale transformatie van overheidsdienstverlening. Doel was om elkaar niet alleen het succesverhaal te vertellen, maar ook te leren van elkaars falen. “Het lijkt nergens op de wereld een gemakkelijk proces te zijn, waarin alle neuzen makkelijk dezelfde kant op gaan.”

lees meer


Podium

Maurits Kreijveld – Hoe kan de overheid de macht van digitale platformen beteugelen?

Een koerier van UberEats Hoe willen we dat onze toekomstige samenleving eruitziet en wat betekent dit voor het ontwerp van digitale platformen? Wat kunnen overheden doen om de ontwikkeling van een inclusieve platformsamenleving in goede banen te leiden? Kunnen overheden dat? Maurits Kreijveld praat ons in twee delen bij. “Een belangrijke taak voor de overheid kan zijn te zorgen dat de ontwerpregels van platformen transparant worden zodat er discussie en controle plaats kan vinden.”

lees meer

Robin Dorsman – Het organiseren van grip en sturing in complexe IT-vraagstukken

Op 7 november lanceerde Daan Rijsenbrij het IT-Deltaplan, een plan om de digitale overheid te verbeteren aan de hand van ruim honderd artikelen. Een van die artikelen, geschreven door Robin Dorsman, gaat over het organiseren van grip en sturing op complexe IT-vraagstukken in complexe samenwerkingsverbanden.

lees meer


Webinarserie digitalisering: open the black box

Waag, de Interprovinciale Digitale Agenda (IDA), de provincie Utrecht en iBestuur bekijken in een vierdelige webinarserie hoe de overheid grip op digitalisering kan krijgen en hoe rollen verschuiven.

Deelnemers ‘zoomen uit’ vanuit voorbereide casuïstiek om hun rollen in de zich ontwikkelende informatiesamenleving te bespreken. Niet alleen de rol van de overheid, maar ook die van de bewoner wordt besproken.

- De overheid als techbedrijf | Donderdag 30 juli
- De mens in de machine? | Donderdag 13 augustus
- Participatie in de slimme, digitale samenleving | Donderdag 27 augustus
- Van datavoorwaarden naar datacommons | Donderdag 10 september

lees meer


Weblogs

  • Annemieke van Brunschot – Gouden gelegenheid – De Omgevingswet is uitgesteld. Maar hoe kom je tot zo’n uitstel? Welke afwegingen maak je en wat is het juiste moment? lees meer
  • Dirk-Jan de Bruijn – Huh, vijfde innovatietijdperk? – Het mooie van systeeminnovaties is dat niet één organisatie de lead heeft. Het ecosysteem zelf vervult de centrale rol. lees meer
  • Siri Beerends – Tech-excuses – De laatste tijd zijn we overspoeld met tech-excuses. Wat als al die excuses niet het einde, maar het begin van het gesprek zijn? lees meer


Zomerfrequentie nieuwsbrief

De redactie, maar ook de meeste gastauteurs, genieten van hun vakantie. Daarom hanteren wij met de nieuwsbrief tot eind augustus de zomerfrequentie. De volgende nieuwsbrief verschijnt op donderdag 30 juli.


Partners

PinkRoccade – Nieuws: Gemeente Enschede live met iGeboorte+

baby Dinsdag 9 juni werd de eerste digitale geboorteaangifte in het Medisch Spectrum Twente (MST) gerealiseerd. Volledig volgens de nieuwste wetgeving. Hiermee is gemeente Enschede de 3e gemeente in Nederland die dit haar inwoners aanbiedt.“Door iGeboorte+ kunnen wij vanaf nu kersverse ouders maximaal ontzorgen. Zij hoeven niet meer naar de gemeentebalie, waardoor zij het mooie moment van de geboorteaangifte samen kunnen doorlopen.”

lees meer

VNG Realisatie – Artikel: Tozo: onorthodox, samen en snel

Beeld bij verhaal over Tozo Normaal duurt het jaren voordat wetgeving is ingebed in de uitvoering. Maar de situatie tijdens de coronacrisis is verre van normaal en dat bleek ook tijdens de totstandkoming van de Tozo, de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers. Een gecombineerd projectteam stampte binnen een paar weken een werkende regeling uit de grond. “We zagen in eerste instantie dat gemeenten te veel gegevens gingen vragen aan ondernemers. Met die communicatie hebben we duidelijk willen maken dat dat voor de Tozo niet hoeft.”

lees meer

IMAGEM – Artikel: Aanjager voor digitale transformatie

Foto bij verhaal IMAGEM over locatie-intelligentie Waardevol inzicht. Dat is wat de eerste weken van de lockdown door COVID-19 bieden. Wat opvalt is dat ‘orde’ en ‘chaos’ naast elkaar bestaan. Aanwezigheid in de fysieke wereld nam af, terwijl de voetafdruk in de digitale wereld exponentieel groeide. Overbelaste servers, storingen in de telecom en langzaam internet werden voor een land dat binnenshuis gevangen zat het ‘nieuwe normaal’. “Wij zijn ervan overtuigd dat elk proces binnen de overheid een locatie heeft, en daarom is het logisch om locatie-intelligentie te gebruiken voor het optimaliseren van werkprocessen.”

lees meer

PinkRoccade – Nieuws: De Innovatieweek van PinkRoccade Publiekszaken

batterijen PinkRoccade Publiekszaken houdt ongeveer ieder kwartaal een Innovatieweek. Deze Innovatieweek is onderdeel van de ‘Eye of the Hurricane’: een moment tussen 2 iBurgerzaken releases om te werken aan dingen die moeilijk in te passen zijn in het vaste sprintritme: ruimte voor innovatie en kwaliteitsverbetering. De Innovatieweek past erg goed bij PinkRoccade, omdat het onze kernwaarden flink aanwakkert: Toegewijd, Ondernemend en Vooruitstrevend!

lees meer

Conxillium – Blog: Drie voordelen van kandidatenlijsten zonder envelop

Astrid van Leeuwen Bij de eerstvolgende verkiezing is er na de keuze voor de postverspreider PostNL tenminste één nieuwe vraag waar je als gemeente een keuze in moet maken. Gaan we de kandidatenlijsten met of zonder envelop versturen? “Mag verzending zonder envelop? Jazeker: zowel verzending met als zonder envelop is toegestaan, hier zegt de wetgeving niets over.”

lees meer

Pegasystems – Artikel: Doorwerken in coronatijd

Zoom-overleg Pega - DICTU Van werken bij de klant naar werken vanuit huis, terwijl de deadlines hetzelfde blijven. Voor menigeen werd dat de realiteit in deze coronatijd, zo ook voor de mensen van DICTU, een IT-dienstverlener van de Rijksoverheid die zich onder meer bezighoudt met de invoering van het zaaksysteem RijksZaak. “Veel organisaties hebben het de afgelopen maanden met wat creatief kunst-en-vliegwerk gered en willen nu een structurele oplossing. Er komt een inhaalslag, dat is de positieve kant van deze situatie.”

lees meer


meest recente reacties