Nieuws

iBestuur nieuwsbrief 17 januari 2019

Je weet nooit zeker wat er van waar is, want je was er niet bij.
Dat is de definitie van nieuws.

Maar meestal kom je met gezond verstand ook een eind. Zo heb ik van hear say dat onze eerste minister zou hebben gedreigd de witte wijn-sippende Amsterdamse elite in elkaar te slaan. Dat kan natuurlijk niet waar zijn. Want die drinkt gin-tonic. Alleen in Den Haag drinkt de elite nog witte wijn.

Ook zo iets: we worden al jaren bang gemaakt voor robots die onze banen over gaan nemen. En die vervolgens vanuit een superieur probleemoplossendvermogen de hele mensheid om zeep helpen. Onzin natuurlijk: robots bakken er ook niks van.
Het Henn-na Hotel in Nagasaki bijvoorbeeld had 243 robots in dienst die de receptie moesten bemensen, tafels bedienen in het restaurant, bagage naar de kamers brengen, bedden opmaken en stofzuigen.

Gasten en hotelmanagement werden er stapelgek van. Piccolo’s op wielen kwamen met koffers en al klem te zitten in gangen en liften, en blokkeerden zo het hele hotel. Tuut-tuut bliep-bliep. Op elke kamer stond een androïde-assistent die kon reageren op vragen, maar in de praktijk de gasten ’s nachts ging wekken als ze snurkten. Ten einde raad de lobby bellen als er weer eens iets mis ging had ook weinig zin, want de bot aan de andere kant van de lijn had meestal geen flauw idee waar de beller het over had.

Het hotel heeft nu de helft van de robots ontslagen. Of eigenlijk: bij het grof vuil gezet. Dat is dan wel weer handig van robots.

Tot volgende week

Peter Lievense


weblogs

Start met delen

door: Mark Elstgeest , 17 januari 2019

Mark Elstgeest

Digitale emancipatie komt pas serieus in zicht als we ook het delen van (persoonlijke) dossiers met patiënten durven delen.

lees meer


Succesfactoren

door: Carolien Nicolai, 16 januari 2019

Carolien Nicolai

Als gemeente stappen maken met digitale dienstverlening? Maak het jezelf niet al te moeilijk. Ga.Gewoon.Beginnen.

lees meer
bijeenkomsten

Nieuwspoort Rondetafeldiscussie

Nieuwe datum: 18 februari! Zelfde tijd, locatie en programma!

Rondetafeldiscussie ‘Armchair auditing’ – maandag 18 februari 2019, Nieuwspoort, Den Haag. Van 15.00 uur tot 17.30 uur. Borrel en netwerken na!

U komt van ver? Geen nood, voor een maaltijd wordt gezorgd! Deelname is kosteloos, maar uitsluitend voor de vermelde doelgroep.

Gemeentefinanciën zijn te belangrijk om exclusief aan de specialisten over te laten. Daarom onderzoeken we tijdens deze rondetafel in Nieuwspoort ‘armchair auditing’: de burger inzage geven in de uitgaven van de overheid ‘vanuit zijn leunstoel’. Hoe werkt dat? Helpt dit de lokale democratie? En kunnen we deze methodiek opschalen naar de centrale overheid? Capelle aan den IJssel probeert het uit in een pilot. Schuift u aan bij de discussie?

Aan tafel: • Egbert Jongsma, Algemene Rekenkamer • Anne de Baat, gemeentesecretaris Capelle aan den IJssel • Hein Albeda, adviseur met een missie: Een betere overheid met sterkere burgers
Moderatie: Marcel Thaens, CIO provincie Noord-Brabant

Bent u gemeentebestuurder of wellicht raadslid? Of verantwoordelijk voor het ontsluiten van overheidsdata? Of misschien lid van de gemeentelijke rekenkamer, of ‘gewoon’ burger actief in lokale politiek. Doet u mee?

Meer informatie vindt u op ibestuur.nl


podium

Sleutels voor een succesvolle transitie

Implementatie Basisregistratie Grootschalige Topografie

door: Jan Bruijn en Rosemarie Mijlhoff, 17 januari 2019

Het is uitzonderlijk dat een organisatieoverstijgend project als het ontwikkelen en implementeren van de Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT) binnen de geplande tijd succesvol gerealiseerd is. Wat heeft ervoor gezorgd dat de betrokken publieke en private organisaties dit voor elkaar hebben gekregen? En wat kunnen we van deze aanpak meenemen?

lees meer


PSD2: dag bank, hallo app

door: Erik Bouwer, 14 januari 2019

smartphone

Zoek op Google naar ‘PSD2’ en je krijgt op de eerste pagina géén links naar kritische berichtgeving over de nieuwe ‘Payment Services Directive’. Dat is ook niet zo vreemd. Want Google (of Amazon of Facebook) zou zo maar eens een van de spelers kunnen zijn die straks baat heeft bij de nieuwe internationale regels voor financiële transacties.

lees meer
weblogs

Digitale inclusie

door: Ben Kokkeler, 15 januari 2019

Ben Kokkeler

BZK zet digitale inclusie op de agenda, maar jammer is wel dat zij daarbij aan enige structurele problemen voorbij lijkt te gaan.

lees meer


Digitalisering als leerschool

door: Paul Ruijgrok, 14 januari 2019

Paul Ruijgrok

De nieuwe technologieën die beschikbaar komen, vereisen een volledig nieuwe kijk op de relatie tussen burger en overheid.

lees meer


Verlopen rijbewijs

door: Arjan Widlak, 11 januari 2019

Arjan Widlak

Wie 75 jaar of ouder is en zijn rijbewijs moet verlengen, maar het verlengen van dat rijbewijs is nog niet eens zo eenvoudig.

lees meer
Sneak preview

Binnenkort op de website van iBestuur:

  • Blogs van onder anderen Arjan Widlak (wekelijks), Tom Kunzler, Seger de Laaf, Walter van Holst, Evert-Jan Mulder en Jan van Ginkel.
  • Podium-artikel (‘Wat kan de Nederlandse digitale overheid leren van de koploper in Europa?’) van Erik Boerma, Laura Steenbrink en Mark Elstgeest.
  • De rubriek Podium biedt plaats voor achtergrondartikelen, praktijkverhalen en opinie van (co-)auteurs uit de publieke sector.
  • Aanmelden voor de nieuwsbrief of recente edities teruglezen?partners

‘Er is een Wabo nodig voor het sociaal domein’

door: Frits de Jong | 14 januari 2019

Waddinxveen

Binnen het sociaal domein meekijken op de hulpvraag achter een aanvraag. ‘Nee’ durven zeggen als een aanvraag voor een rolstoel wordt ingediend, maar met aandacht voor de ‘waarom’-vraag. In de gemeente Waddinxveen hebben ze er inmiddels de nodige ervaring mee. Makkelijk is het niet, want wil de aanpak resultaat hebben, dan moet de complete organisatie op de kop.

partnerpagina vng realisatie

lees meer
laatste reacties