Graag uw reactie!

iBestuur nieuwsbrief 17 mei 2018

Kent u die van de loodgieter bij wie het thuis lekt? Precies! Ook iBestuur moet iets met de AVG. Wij gaan dat natuurlijk helemaal spic en span in orde maken: wij zijn zuinig op uw gegevens – geintje!
Nu is onze administratie tamelijk ongecompliceerd en met de privacyverklaring en het beveiligen van de data zit het wel snor. Een punt van discussie op de redactie betreft onze mailinglijst waarmee we u met enige regelmaat uitnodigen voor onze bijeenkomsten. Omdat er onder de pakweg 5000 lezers van deze nieuwsbrief flink wat AVG-experts zitten, willen we ons dilemma in de groep gooien.

Kort door de bocht: alle ontvangers van een dergelijke mailinglijst moeten actief en expliciet hebben aangegeven deze uitnodigingen te willen ontvangen: opt-in! If not, dan moet je al die mensen vragen om zich alsnog aan te melden. Maar nu komt het: als er een factuurrelatie bestaat, is het wél toegestaan om die klant te mailen met ‘commerciële boodschappen over vergelijkbare diensten en producten’ – dixit onze iFG.

Graag uw reactie op mijn hypothetische interpretatie: u heeft zich geabonneerd op onze nieuwsbrief. Die is gratis, dus wij sturen u geen factuur, maar u bent wel klant. We hebben eigenlijk een fictieve 0-euro factuurrelatie zeg maar. U schaft bij ons informatie aan over ict bij de overheid. Dan mogen wij u dus ook e-mailberichten sturen met ‘commerciële boodschappen over vergelijkbare diensten en producten’ bijvoorbeeld een uitnodiging om onze bijeenkomsten bij te wonen over ict bij de overheid. En dan hoeft u zich daarvoor niet opnieuw in te schrijven.

Wat denkt u: is dit in de geest van de AVG? Laat het ons weten!

Hartelijk dank voor uw reactie.

Peter Lievense

- - - - -

- - - - -

nieuws

Overheid heeft te weinig oog voor complexe realiteit

door: Brigit Kooijman, 17 mei 2018

Arre Zuurmond

In zijn kantoor in het bedrijfsverzamelgebouw op het Oostenburgereiland in Amsterdam, waar ook de redacties van de Volkskrant, Trouw en Het Parool gehuisvest zijn, heeft ombudsman Arre Zuurmond het quasi-mopperig over de ‘persmuskieten’ die hem op deze vroege ochtend massaal willen spreken, blijkens zijn telkens rinkelende telefoon. Een interview met de man die je als burger maar al te graag in jouw team wilt.

lees meer

- - -

De computer kan het ook fout hebben

De kwetsbaarheid van geautomatiseerde ketenbesluiten

door: Liesbeth Jongkind, 16 mei 2018

Burger in het nauw

Nederland maakt steeds vaker van wetten computerprogramma’s die bestuurlijke besluiten nemen. Dat zet soms de rechtsbescherming van de burgers onder druk. Marlies van Eck onderzocht de problemen en komt met oplossingen. “Software is niet feilloos en software is ook niet neutraal.”

lees meer

- - -

 

- - - - -

weblogs

De grenzen van automatisering

door: Ruben Boyd, 17 mei 2018

Ruben Boyd

Automatisering is in veel gevallen noodzakelijk en aantrekkelijk, maar we moeten ons ervoor hoeden onze menselijkheid niet uit het oog te verliezen in de race naar meer efficiëntie.

lees meer

- - -

Open invitatie

door: Hugo Aalders, 16 mei 2018
reacties: 1

Hugo Aalders - VNG Realisatie

De relatie tussen gemeenten en hun IT-leveranciers verandert drastisch. Daarin is ruimte voor commerciële belangen, want overheden willen best betalen voor een goed product.

lees meer

- - -

Decentrale Autonome Organisatie

door: Raoul de Vries, 15 mei 2018

Raoul de Vries

Heeft de traditionele bestuursvorm zijn langste tijd gehad en wordt het binnenkort vervangen door een stukje computercode? DAO lijkt potentie te hebben, maar perfect?

lees meer

- - -

Behoorlijk goede privacy

door: Jan Willem Boissevain, 14 mei 2018

Jan Willem Boissevain  directeur Public  Pegasystems

PGP-versleuteling staat voor Pretty Good Privacy. Maar hoeveel is die term nog waard? De jacht op encryptiesleutels lijkt geopend en inmiddels biedt PGP-beveiliging geen volledige garantie meer.

lees meer

- - -

 

- - - - -

podium

Toegankelijkheid van het digitale landschap

door: Dick Houtzager , 15 mei 2018

Dick Houtzager

Eindelijk worden er stappen gezet op het gebied van toegankelijkheid van websites en apps. Zo treedt in september het Besluit digitale toegankelijkheid in werking en wordt er ook vanuit de VN aangezet tot actie. Dick Houtzager schetst de situatie en laat zien wat een en ander betekent voor overheden.

lees meer

- - -

Van 'proces naar mens'

RDW op weg naar agile organisatie

door: Arnoud van Gemeren, 14 mei 2018

elektrische auto

RDW is bekend van de kentekens, APK-keuring en de rijbewijzen. Zelf formuleert het een aantal uitdagingen van de toekomst, waaronder elektrische voertuigen en digitale identiteiten van voertuigen. Om deze uitdagingen aan te kunnen heeft RDW de afgelopen jaren veel ervaring opgedaan met autonome serviceteams waar ontwikkeling en beheer bij elkaar komen.

lees meer

- - -

 

- - - - -

magazine

Duur lapwerk

door: Marens Engelhard, 14 mei 2018

Marens Engelhard

Als Rijksarchivaris mag ik mij voor het eerst tot de lezers van iBestuur richten. Wat een kans, want veel van u associëren archief vast nog met lange gangen vol kasten met papier. De essentie van een archief heeft echter niets met plaats of vorm te maken, maar met de functie. Dus die gangen doen er niet toe; wat je ermee wilt bereiken wel.

lees meer

- - -

 

- - - - -

Sneak preview

Binnenkort op de website van iBestuur:

  • Blogs van onder anderen Seger de Laaf, Evert-Jan Mulder, Jan-Willem Wesselink, Sandra van Heukelom-Verhage en Menno Weij.
  • Podiumbijdragen van Rob van den Hoven van Genderen (Directeur Center Law & Internet, VU) over robotrechters, Dorine Burmanje (voorzitter Raad van Bestuur Kadaster) en Shirley Hooijmans over de succesfactoren bij de adoptie van (ICT-)standaarden.
  • De rubriek Podium biedt plaats voor achtergrondartikelen, praktijkverhalen en opinie van (co-)auteurs uit de publieke sector.
  • Aanmelden voor de nieuwsbrief of recente edities teruglezen?


- - - - -

partners

Smart cooking & creativiteit

door: Rafaëlle van Engers - Lobbrecht , 16 mei 2018

Masterchef

Ik kijk graag naar Masterchef Australië. Wat ik vooral fascinerend vind, zijn de uitdagingen die ze krijgen, hoe je de amateurkoks ziet groeien van week tot week en de creativiteit en inventiviteit die koken op topniveau vergt.

partnerpagina pblq

lees meer

- - -

Lean gaat over processen én mensen

door: Sanne van der Zanden, 14 mei 2018

Sanne van der Zanden

In de praktijk worden problemen meestal opgelost als ze zich voordoen. Het leanprincipe streeft naar proactiviteit. Lean is geen technisch hoogstandje, het gaat om denkpatronen op de schop nemen. Hierdoor ontstaan situaties waarin betrokkenen dezelfde taal moeten spreken om optimale toegevoegde waarde te creëren en verspillingen te elimineren. Voor een geslaagde implementatie van lean zijn betrokkenheid van management en medewerkers dan ook cruciaal.

partnerpagina pinkroccade

lees meer

- - -

Nieuwerwets en onverbonden

door: Ton Monasso , 11 mei 2018

stekker

Met ruim vijftien collega’s onderga ik de geestelijke weldaad van een relevante studiereis. Op zoek naar nieuwe kennis en een kritische blik op het oude, zoeken we in Israël naar de succesfactoren van een innovatieve en zeer digitale economie.

partnerpagina pblq

lees meer

- - -

 

- - - - -

laatste reacties

- - - - -

meest gelezen

DUO versus ING

door: Chris Verhoef, 7 mei 2018 magazine

Van 'proces naar mens'

door: Arnoud van Gemeren, 14 mei 2018 podium

Het onderwijs alleen kan digitale kloof niet voorkomen

door: Remco Pijpers, 7 mei 2018 podium

Het gevoel van Cheers

door: Larissa Zegveld, 9 mei 2018 weblog
reacties: 4

Valkuilen van digitale dienstverlening (II)

door: Willem Pieterson, 8 mei 2018 weblog
reacties: 2

Cultureel erfgoed op slot?

door: Tom Kunzler, 4 mei 2018 weblog

- - - - -