iBestuur nieuwsbrief 17 september 2020

iBestuur College ‘Online inwonersparticipatie met de Omgevingswet’

Illustratie bij iBestuur College Het tweede iBestuur College is bedoeld voor overheden die werk willen maken van online inwonersparticipatie. De Omgevingswet draagt de belofte van participatie in zich. Inwoners moeten mee kunnen praten over omgevingsvisies. Nieuwe technologieën als AI (kunstmatige intelligentie) bieden mogelijkheden voor digitaal participeren, echter is dit nogal eens een loze belofte. Het moet goed ingebed worden in de beleidscyclus. Daarbij moeten gemeenten de wereld van digitale geodata eigen moeten maken.


Nieuws

Is de burgemeester onze online hoeder van betrouwbaar nieuws?

ambtsketting Achttien maanden gevangenisstraf geëist tegen de ‘blokkeerfriezen’. Grootschalige corona-uitbraak op NHL Stenden Hogeschool in Leeuwarden. Of een aankondiging van een op handen zijnde school shooting op Curaçao. Op internet en sociale media doen steeds vaker berichten de ronde die onwaarheden bevatten of feitelijk onjuist zijn. In sommige gevallen hebben deze berichten tot doel om onrust of ordeverstoringen te veroorzaken. Hoe houd je als burgemeester online vinger aan de pols? En welke mogelijkheden heb je om fake news te ontkrachten?

lees meer

‘Burgemeesters hebben weinig behoefte aan meer online bevoegdheden’

Gemeentehuis Zaanstad Ruim twee derde van de burgemeesters heeft voldoende instrumenten om online aangejaagde ordeverstoringen te kunnen voorkomen. Dat is een van de belangrijkste conclusies die Willem Bantema trekt in zijn nieuwe boek ‘Niet bevoegd, wel verantwoordelijk’. Bantema, senior onderzoeker aan de NHL Stenden Hogeschool – Leeuwarden, vroeg 107 burgemeesters en wilde weten of zij behoefte hebben aan meer bevoegdheden om preventief online in te kunnen grijpen.

lees meer

Commentaar ‘troonrede en Miljoenennota’

Binnenhof - Den Haag Prinsjesdag 2020 is achter de rug, eentje die in z’n vorm anders was dan anders. Niet anders dan in vorige jaren was de nieuwsgierigheid van Daan Rijsenbrij, ‘een IT-bezorgde burger’, naar de aandacht voor IT en digitalisering in de troonrede en Miljoenennota. Rijsenbrij vindt de oogst – wederom – mager…“Gezien het belang van IT, zou het wenselijk zijn naast de Miljoenennota, ook een IT-nota aan te bieden waarin zaken als in deze notitie genoemd, worden geadresseerd.”

lees meer


Weblogs

  • Tim Vos-Goedhart – Digitale transparantie – Digitale transparantie kan voor iedereen werkdrukverlagend werken en de te nemen stappen daarvoor zijn te overzien. lees meer
  • Christian Verhagen – ‘CoronaMelder is niet eng’ – De vrees voor misbruik van de CoronaMelder door de staat is overdreven. De achilleshiel is en blijft de mens, ook bij deze app. lees meer


Terugblik iBestuur Congres 2020

Op vrijdag 11 september werd het iBestuur Congres gehouden. Komende week een uitgebreide terugblik op dat congres.


Magazine

Column Chris Verhoef – COBOL-kul

Prof. Chris Verhoef Phil Murphy, de gouverneur van New Jersey, deed een opmerkelijke oproep in een van zijn corona-updates. Hij zocht vrijwilligers: COBOL-programmeurs, om hem te helpen met een uitkeringssysteem dat 40 jaar oud is. Dat systeem zou uit elkaar barsten door de enorme toename van aanvragen voor uitkeringen vanwege de coronacrisis. Gek, want het systeem werkte de afgelopen decennia als een zonnetje aldus een expert in de lokale pers.

lees meer

Crisis doorbreekt ingesleten patronen (Zwolle als voorbeeld van de wendbare gemeente)

Ingrid Geveke Behalve leed en economische rampspoed brengt de coronacrisis grote maatschappelijke veerkracht aan het licht. Gemeenten slaagden erin om in korte tijd vlekkeloos de uitvoering van de steunmaatregelen op te zetten. De crisis brengt ook allerlei andere vormen van innovatie teweeg. Dat zien ze ook in Zwolle. ‘Corona is een gamechanger, een beleidsdisruptie,’ zegt gemeentesecretaris Ingrid Geveke van Zwolle.

lees meer


Partners

PinkRoccade – Blog Dylan Kusters : Je eigen zaken terugzien via het burger- en bedrijvenportaal

Dylan Kusters - PinkRoccade iBurgerzaken beschikt sinds kort over een portaal voor burgers en bedrijven, waar zij hun zaken terug kunnen zien. Het voordeel voor jou als gemeente? Je biedt én een digitaal loket aan én kan direct op een veilige manier documenten delen. Vanuit de website van de gemeente klikt de burger of ondernemer eenvoudig door naar hun portaal. Beide portalen zijn namelijk benaderbaar via een aparte URL. Daarna opent zich een pagina waarop ingelogd moet worden.

lees meer

Pegasystems – Persbericht: Intelligent Automation beschermt organisaties beter bij een toekomstige pandemie

Intelligent automation speelt een belangrijk rol bij het vormgeven van de nieuwe manier werken na de pandemie, zo blijkt uit nieuw onderzoek van Pegasystems Inc. (NASDAQ: PEGA). De wereldwijde studie werd uitgevoerd door onderzoeksbureau Savanta dat 3000 senior managers en IT-medewerkers heeft gevraagd naar hun gedachten en ideeën over de toekomstige rol van technologie in een compleet veranderd business landschap.

lees meer

Capgemini – Persbericht: Trends in Veiligheid 2020

Nederlandse burgers zijn zich steeds meer bewust van online bedreigingen en hoe ze deze kunnen beperken. Tien jaar geleden dachten de meeste Nederlanders (60%) dat internetproviders verantwoordelijk waren voor het waarborgen van hun online veiligheid. Nu, in 2020, beschouwt de meerderheid van de Nederlandse burgers (62%) het vooral als hun eigen verantwoordelijkheid. Dit is een van de belangrijkste uitkomsten van de 10e editie van Trends in Veiligheid 2020, het jaarlijkse onderzoeksrapport over veiligheidstrends in Nederland dat Capgemini publiceert.

lees meer


meest recente reacties