Creeps

iBestuur nieuwsbrief 17 oktober 2019

Nog niet zo heel lang geleden waren fout geparkeerde, gestolen auto’s een bron van diepe frustratie voor de parkeercontroleurs in de hoofdstad. Beleid was namelijk: geen parkeerboetes uitschrijven – want die worden toch niet betaald – en geen melding doen van een gestolen voertuig want dan zit de gemeente weer met die auto’s opgescheept. Met een grote boog erom heen lopen dus. Totdat iemand bedacht dat in een gestolen auto die níet naar Oost-Europa is getransporteerd veelal een zware jongen rondrijdt. Die daar snode plannen mee heeft. Tegenwoordig wordt daarom niet de sleepdienst maar de recherche getipt.

Vandaar dat de scanauto, die tegenwoordig in Amsterdam rondrijdt om foutparkeerders op te snorren, ook naar gestolen voertuigen speurt. Die scanauto betaalt zichzelf overigens terug: het bedrag aan geïnde parkeerboetes is bijna verdubbeld. In nog tien andere steden rijdt die scanauto rond. Het liefst willen de gemeentebestuurders ook daar die scanauto voor allerlei handhavingsdoeleinden inzetten: het opsporen van fietswrakken en zwerfafval, graffiti en verwarde personen.

Ooit noemden we dat in goed Nederlands function creep: het gebruiken van technologie of data voor doelen waarvoor het oorspronkelijk niet bedoeld was. En camera’s lenen zich daar perfect voor. Zomaar een paar voorbeelden uit het nieuws van de afgelopen dagen. De politie in Amsterdam blijkt criminelen in de gaten te houden via de camera’s waarmee de gemeente vieze auto’s uit de stad weert. Het CDA wil de camera’s die Rijkswaterstaat gebruikt om verkeersstromen te monitoren, gebruiken om ‘hufterig gedrag’ en ‘vervagende normen’ te kunnen vastleggen en bestraffen.

Eigenlijk gaat het om het automatiseren van de politietaken, zeg maar. Best begrijpelijk, maar heel eerlijk: ‘It gives me the creeps!’

Tot volgende week

Peter Lievense

nieuws

“Zeer bewust zeer onbekwaam”

Jan van Ginkel over de overheid in digitale transformatie

door: Peter Mom, 17 oktober 2019

Jan van Ginkel

Jan van Ginkel, loco-provinciesecretaris van Zuid-Holland en aldaar concerndirecteur, doet veel met passie, zegt hij, maar nadenken over en aandacht vragen voor de ethische kant van ver doorgevoerde digitalisering brengt hem tot ‘vlammen van binnen’. Het is een zoektocht, complex en urgent.

lees meer


weblogs

Tweede Kamer, mag ik de broncode?

door: Jos van den Oever, 17 oktober 2019

Jos van den Oever

Kamerleden praten al jaren over transparantie en open source, maar praten is nog iets anders dan ook echt doen.

lees meer


weblogs

Blockchain: een mythe doorbroken!

door: Ruud Leether, 16 oktober 2019
reacties: 1

Ruud Leether

Een blockchainrapport van Tilburgse onderzoekers is niet alleen weinig toegankelijk, maar roept ook vele vragen op.

lees meer


Luiheid als leidraad

door: Arjan Widlak, 15 oktober 2019

Arjan Widlak

Elk systeem vraagt om toezicht. Doet het nog waarvoor het is bedoeld? Maar het is zoveel makkelijker om niks te doen.

lees meer


Huiswerkcontrole!

door: Joost Gerritsen, 14 oktober 2019

Joost Gerritsen

De AVG resulteert in redelijk wat huiswerk voor gemeenten met smart city-ambities, zoals het uitvoeren van een DPIA.

lees meer


podium

Klokkenluiders zijn geen verraders, maar verdienen bescherming

door: Rianne Verbeek , 14 oktober 2019

klokkenluider

De kern van democratie en een open overheid is het idee van transparantie, participatie en verantwoording. Burgers en de media moeten de overheid en bedrijven kunnen aanspreken op haar beleid en prestaties. Door de afwezigheid van politieke bescherming, zijn klokkenluiders nu aangewezen op technologische bescherming als zij misstanden willen aankaarten.

lees meer


praktijk

Een weg door het doolhof

door: Marieke Vos, 14 oktober 2019

doolhof

Inwoners beter helpen als het gaat om werk en inkomen: dat is de missie van i4Sociaal. Dit samenwerkingsverband van zes gemeenten slaat de handen ineen om oplossingen te ontwikkelen waarin de inwoner, en niet de veelheid aan regelingen, het uitgangspunt is. De wethouders van Groningen en Enschede vertellen erover.

lees meer


Sneak preview

Binnenkort op de website van iBestuur:

  • Blogs van onder anderen Wouter de Haan, Mark Elstgeest, Paul Ruijgrok, Jos Dolstra, Henk Bos en Marlène Geskes.
  • De rubriek Podium biedt plaats voor artikelen, visie en opinie van auteurs uit de publieke sector dan wel van auteurs op persoonlijke titel.
  • De rubriek Praktijk biedt plaats voor casuïstiek en verhalen uit de praktijk van (co-) auteurs uit de publieke sector.
  • Aanmelden voor de nieuwsbrief of recente edities teruglezen?


partners

Position paper: zo kijkt Centric naar Common Ground

16 oktober 2019

centric

Common Ground is een belangrijke ontwikkeling die de informatievoorziening bij gemeenten structureel gaat veranderen. Hoe draagt Centric bij aan de realisatie van Common Ground, welke aandachtspunten zijn er en waar mogen klanten op rekenen?

partnerpagina centric

lees meer

Snel een antwoord voor elk BRP-gegeven

11 oktober 2019

centimeter

Gemeente Opsterland haalt uit iRapportage Overzichten verschillende selecties om interne en externe vragen te beantwoorden. iRapportage Overzichten bestaat op dit moment uit 65 standaardrapportages met BRP informatie. Daarnaast wordt er met kwartiermakers nog steeds aan uitbreiding gewerkt rondom statistische gegevens.

partnerpagina pinkroccade

lees meer

persberichten

Onderzoek Pega toont aan: ontoereikende technologie hindert klantenservice

11 oktober 2019

Voor medewerkers van de klantenservice zijn ontoereikende technologie en processen twee belangrijke aspecten die de effectiviteit en het niveau van de klantenservice beperken. Dit zorgt voor veel frustraties.

partnerpagina pegasystems

lees meer

laatste reacties