Windkracht 10

iBestuur nieuwsbrief 18 januari 2018

Een beknopt voorwoordje deze keer. We moeten hoofd- en bijzaken onderscheiden. Het redactielokaal staat onbeschut in de delta: windkracht 10 beukt op het pand. Een twintig meter hoge populier is op tweederde afgeknakt en op een erfafscheiding terecht gekomen. De bitumen dakbedekking is van een bijgebouw gewaaid en de bestelauto staat met de rug tegen de schutting om te voorkomen dat die de straat op waait. De redactie heeft zo gezegd wel wat anders aan het hoofd vandaag. Bij een zware westerstorm heb je niks aan blockchain en big data, en cybersecurity biedt geen beveiliging tegen rondvliegende dakpannen.

Tot volgende week.

Peter Lievense

- - - - -

nieuws

‘Staat moet risicoprofilering burgers staken’

Rechtszaak om Systeem Risico Indicatie

door: Peter Olsthoorn, 18 januari 2018

Bij voorbaat verdacht

Een club privacyvoorvechters neemt het met een bodemprocedure op tegen de Staat om het Systeem Risico Indicatie te bestrijden. SyRI is een systeem om sociale fraude aan te pakken, maar de wijze waarop roept vragen op. Met name omdat toezicht op het systeem ontbreekt en bovendien wordt door de overheid de informatieverplichting aan betrokken burgers aan de laars gelapt.

lees meer

- - -

 

- - - - -

weblogs

Rijks ICT Gilde?

door: Seger de Laaf, 18 januari 2018

Werken voor Nederland als IT’er? Echt vlotten wil het vooralsnog niet. Maar wat wil je ook als de afkorting van je afdeling meer letters bevat dan een gemiddeld potje Wordfeud?

lees meer

- - -

 

- - - - -

Sneak preview

Volgende week op iBestuur onder meer:

  • Nieuwe blogs van onder anderen Ruben Boyd (over kunstmatige intelligentie), Sjors Slaats (over open, transparante gemeenten en gemeenteraden) en Sandra van Heukelom-Verhage (over blockchain).
  • Wolfgang Ebbers, zelfstandig adviseur en sinds 2013 (deeltijd) hoogleraar ‘digitale overheidsdiensten’ aan de Universiteit Twente: “Overheid, universiteiten en bedrijven zouden structureel moeten kijken naar de impact en effectiviteit van overheidsdiensten en de wijze waarop zij hun diensten vormgeven. Nu komt er als het ware bij toeval af en toe iets naar boven.”
  • Aanmelden voor de nieuwsbrief of recente edities teruglezen?


- - - - -

weblogs

Lokaal bestuur voor digitale wereldburgers

door: Paul Ruijgrok, 16 januari 2018

Paul Ruijgrok

Cybercriminaliteit en burgerparticipatie zijn twee voorbeelden waar de digitalisering een lokaal antwoord vraagt. Bij het samenstellen van colleges moeten we daar rekening mee houden.

lees meer

- - -

GKG: een veelbelovende startup!

door: Bernard van Dam , 15 januari 2018

Bernard van Dam

Samenwerken op het punt van informatievoorziening: in de regio Groningen doen ze het. Daar wordt toegevoegde waarde gecreëerd door data van organisaties met elkaar te verbinden.

lees meer

- - -

Tussen droom en daad

door: Bas Eenhoorn, 12 januari 2018

‘Blijf investeren, blijf in verbinding en blijf in beweging’. Dat zijn op de valreep nog een paar aandachtspunten bij het overdragen van het stokje aan staatssecretaris Knops (BZK).

lees meer

- - -

 

- - - - -

- - - - -

podium

Kansen en vragen rond toenemende databerg

door: Frits de Jong, 16 januari 2018

Albert Meijer - Universiteit Utrecht

De toenemende databerg biedt legio kansen. Op economisch terrein, maar zeer zeker ook bij het oplossen van maatschappelijke en sociale problemen. Maar voor Albert Meijer roept de databerg ook vragen op: Hoe ga je om met commerciële partijen die data inbrengen of hoe zorg je ervoor dat bij het inrichten van een slimme stad ook de ethische aspecten worden meegenomen?

lees meer

- - -

 

- - - - -

partners

#LSG18: Lean & meaningful!

door: Sanne van der Zanden, 17 januari 2018

Gemeenten hebben de naam dat ze traag en bureaucratisch zijn, maar dat is lang niet altijd meer terecht. Er is immers meer en meer aandacht voor het hervormen tot een klantgerichte en vraaggestuurde organisatie. Gemeentelijke processen worden dan ook steeds klantvriendelijker, sneller én digitaler. Dat vraagt wel om het kritisch bekijken en herontwerpen van gemeentelijke processen. En juist daarmee gaan we gemeenten binnen de Landelijke Selfservicecompetitie voor Gemeenten (#LSG18) ondersteunen.

partnerpagina pinkroccade

lees meer

- - -

Oefening baart kunst, zeker in cybersecurity

door: Eelco Stofbergen, 16 januari 2018

Eelco Stofbergen - CGI

‘Oefenen op het scherp van de digitale snede’. Zo omschreef het Ministerie van Defensie de onlangs gehouden NAVO-oefening Cyber Coalition 2017. Cyber Coalition is een grootschalige oefening waarin verschillende NAVO-landen hun krachten bundelen voor het afslaan van cyberaanvallen. In Nederland waren ook bedrijven uitgenodigd om deel te nemen. Namens CGI had ik het genoegen een rol te mogen spelen in de oefening. Een bijzonder leerzame ervaring, die ik in deze blog graag met u deel.

partnerpagina cgi

lees meer

- - -

Een nieuw zusje: PinkRoccade Proces & Services

door: Tjerk Venrooy, 12 januari 2018

Tjerk Venrooij

Sinds 1 januari 2018 heeft PinkRoccade Publiekszaken er een zusje bij: PinkRoccade Proces & Services. Deze businessunit borduurt voort op de bestaande producten voor zaakgericht werken waaronder iDocumenten en iZaaksuite. Dat geeft focus om deze producten op een goede manier vorm te geven. Zodat we gemeenten kunnen helpen zich klaar te stomen voor een veeleisende toekomst waarin zaakgericht werken een belangrijke schakel gaat vormen.

partnerpagina pinkroccade

lees meer

- - -

 

- - - - -

advertentie

- - - - -

laatste reacties

- - - - -

meest gelezen

Digitale dienstverlening: een vak (apart)!

door: Carolien Nicolai, 11 januari 2018 weblog
reacties: 4

Waar is de broncode?

door: Jos van den Oever, 10 januari 2018 weblog
reacties: 2

America First of America Out?

door: Sophie in 't Veld, 11 januari 2018 magazine

2018: maak werk van netwerkleiderschap!

door: Dirk-Jan de Bruijn, 3 januari 2018 weblog
reacties: 1

Kansen en vragen rond toenemende databerg

door: Frits de Jong, 16 januari 2018 podium

‘CPB gooit in platformrapport te veel op één hoop’

door: Floris Kreiken, 8 januari 2018 podium

- - - - -