iBestuur nieuwsbrief 18 juni 2020

Ontbijtbijeenkomst Future Lab: ‘De waarde van de informatiehuishouding voor goed bestuur’

Logo Nieuwspoort Woensdag 1 juli organiseren iBestuur en het Rijksprogramma Duurzaam Digitale informatievoorziening (RDDI) een ontbijtbijeenkomst over ‘de waarde van de informatiehuishouding voor goed bestuur’.

De bijeenkomst heeft een hybride vorm. Live met Marjan Hammersma (secretaris-generaal OCW) Chris van Dam (Tweede Kamer, CDA) Marleen Stikker (Waag), Katrien Termeer (SER), Sander Klous (big-dataprofessor) en Charles Juergens (hoogleraar archiefwetenschappen). De ochtend staat onder leiding van Ruben Maes.

Wilt u er online bij zijn? Dan kunt u zich hier AANMELDEN.

lees meer

Nieuws

‘Coronacrisis kreeg iedereen online’

thuiswerken Alle (gemeentelijke) systemen waren er klaar voor, de mensen nog niet allemaal. Maar onder druk van de ­c­oronacrisis blijkt er op het gebied van digitalisering veel meer ­mogelijk dan eerder gedacht, zag Constance Boogers, chief information officer bij de gemeente Nijmegen. “Ook binnen het management heb ik een heleboel mensen plotseling dingen zien doen waarvan ze vroeger zeiden dat ze er nooit aan zouden beginnen.”

lees meer

Wat je vandaag al moet met quantumtechnologie

quantumtechnologie Waarom Nederland miljoenen investeert in quantumtechnologie en waarom Amerika, China en Europa in harde concurrentiestrijd zijn om leiderschap in quantumtechnologie. “Quantumtechnologie is een zeer veelbelovende technologie die een ‘boost’ zal geven aan de digitalisering en die alle sectoren en domeinen van onze samenleving zal raken.[…] En als u dacht dat de huidige digitalisering al snel ging, zet je dan maar schrap voor de quantumtoekomst.”

lees meer


iBestuur Thuisdebat #6:
‘ Duurzaam digitaliseren moet… of nu even niet?’

Microfoon Donderdag 25 juni vindt het zesde iBestuur Thuisdebat plaats. We gaan het hebben over duurzaam digitalisering in lastige tijden. Er is beweging in de politiek, met de roep om een Kamercommissie Digitale Zaken. Tegelijkertijd is er een groeiende vraag vanuit de overheid: immers, de coronacrisis versnelt digitalisering in alle domeinen. Maar diezelfde coronacrisis noopt tot bezuinigingen.

We zijn nog niet helemaal rond met alle deelnemers, maar het belooft een spannend iBestuur-slotthuisdebat te worden.

Aanmelden voor het zesde thuisdebat kan alvast. Klik hier

lees meer


Praktijk

Met gezamenlijke standaarden administratieve lasten aanpakken

ordners ‘Geld en tijd naar de zorg, niet naar administratie en controle.’ Met dit gemeenschappelijke belang werken gemeenten en zorgaanbieders nauw samen aan het terugdringen van de administratieve lasten in het sociaal domein. Door ontmoeting, dialoog en in co-creatie ontstaan steeds meer gezamenlijke standaarden voor administratieve processen. In die processen is ook een rol weggelegd voor Pleio.

lees meer


Weblogs

  • Marlène Geskes – Aanbestedingsmuren – Als overheden lopen we bij (Europese) aanbestedingen voortdurend tegen dezelfde muren op. Waarom willen we dat nog? lees meer
  • Hugo Aalders – Verbind beleid en uitvoering – Te vaak zijn beleid en uitvoering nog niet structureel met elkaar verbonden. Dat zou wel moeten. Dus werk aan de winkel! lees meer
  • Jan Willem Boissevain – Virtueel actief – Terwijl in de afgelopen tijd onze fysieke bewegingsvrijheid werd beperkt, bloeide in korte tijd een nieuwe virtuele wereld op. lees meer


Binnenkort op de website van iBestuur:

  • Blogs van: Walter van Holst, Marc van Opijnen, Armine Stepanyan en Willem Bantema.
  • Podium-artikelen van onder anderen: Maaike Harbers (Hogeschool Rotterdam), Rudy van Belkom (Stichting Toekomstbeeld der Techniek) en Andrew van der Haar.


Partners

Conxillium – White papers: Op weg naar een vrij BRP – wie durft?

man komt hoger op de trap Innovatie van gemeentelijke dienstverlening is hard nodig, maar in de praktijk lastig. Toch is er een manier om snel grote stappen te zetten. Common Ground maakt de hele benadering van innovatie pragmatischer en overzichtelijker. Bij gemeenten is ook veel animo om door te pakken met digitaliseren, merken we bij Procura. Maar hoe vertaal je dat momentum in echte vooruitgang?

lees meer

PinkRoccade Local Government – Nieuws: iBurgerzaken behaalt waarmerk drempelvrij.nl voor een toegankelijke website

man achter braille toetsenbord Sinds 1 juli 2018 is het Tijdelijk besluit digitale toegankelijkheid overheid van kracht. Dit besluit verplicht overheidsinstanties om de toegankelijkheid van hun websites en mobiele applicaties te optimaliseren op basis van WCAG 2.1 niveau A en AA. En ook om verantwoording af te leggen over hoever ze daarmee gevorderd zijn. Sinds 26 mei 2020 is iBurgerzaken trotse bezitter van het waarmerk drempelvrij.nl en is daarmee officieel WCAG 2.1. gecertificeerd.

lees meer

Conxillium – Blog: Procura introduceert oplossing voor versturen kandidatenlijsten

Astrid van Leeuwen Voorafgaand aan verkiezingen wordt sinds jaar en dag op elk adres in Nederland een kandidatenlijst bezorgd. Het bezorgen van deze ongeadresseerde post door PostNL is echter verleden tijd, omdat zij hebben besloten om voornamelijk nog geadresseerde post te bezorgen. En dus moeten ook de kandidatenlijsten worden voorzien van een adres. Astrid van Leeuwen, projectmanager Verkiezingen, neemt de lezer mee in de verschillende scenario’s. “Qua inhoud lijkt de lijst nog steeds veel op het stembiljet, waardoor de kiezers het document snel als zodanig herkennen.”

lees meer


meest recente reacties