Spionnen

iBestuur nieuwsbrief 18 oktober 2018

Naar verluidt is het métier van de spion het op één na oudste beroep. De vier Russische pottenkijkers die onlangs het land uit werden gezet omdat ze een beetje knullig wilden inbreken op het wifi-netwerk van het hoofdkantoor van de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens in Den Haag pasten dan ook in een lange traditie. En u gelooft toch ook niet echt dat de geluidsopnamen van de moord op een dissidente journalist in het Saudische consulaat via zijn smartwatch de wereld in werden gestuurd, zoals de Turkse overheid beweert? Ambassades en consulaten worden standaard afgeluisterd, getapt en in de gaten gehouden; goed gastheerschap zeg maar.

Een stuk geavanceerder is de Big Hack waarover Bloomberg berichtte. Chinese spionnen zouden microchips ter grootte van een rijstkorrel (Chinese beeldspraak) hebben verstopt in de servers van Supermicro die draaien in de datacenters van Apple en Amazone. Wordt natuurlijk ontkent, maar zo gek is het idee niet. In Australië en de VS wordt de netwerktechnologie van bijvoorbeeld Huawei geweerd omdat die wellicht achterdeurtjes ingebouwd zou hebben.
Als dat zo is dan is Nederland een open boek voor Peking want Chinese netwerktechnologie is hier alom geïmplementeerd.

Over het gesnuffel van de good guys maken we ons nauwelijks druk. De NSA heeft naar je aan mag nemen, zijn neus veel dieper in onze zaken dan de Russen en de Chinezen. De relatie met de Amerikanen is echter inmiddels toch een stuk gecompliceerder en het is de vraag of we niet een beetje zorgvuldiger met onze data moeten omgaan.
De VS zetten niet alleen spionnen in maar ook wetgeving. Onder de Patriot Act was het onduidelijk of ook datacenters van Amerikaanse providers buiten de VS voor de Amerikaanse speurders toegankelijk waren. De nieuwe Clarifying Lawful Overseas Use of Data Act – CLOUD Act – laat daar geen twijfel over bestaan: what’s in a name?

Kunt u mij vertellen of mijn persoonsgegevens conform AVG zijn opgeslagen in de Amerikaanse cloud ?

Tot volgende week

Peter Lievense

- - - - -

nieuws

De lucht klaart op voor de drone

Van ‘drones mogen, mits’ naar ‘drones moeten, tenzij’

door: Cyriel van Rossum, 18 oktober 2018

brandweer en drones

De stormachtige ontwikkeling van de arendsogen en speurneuzen in de lucht wordt minder en minder belemmerd door regelgeving. De publieke sector ziet steeds meer kansen. 
Een overzicht.

lees meer

- - -

'Fundamentele rechten komen slechts toe aan natuurlijke personen'

Uitspraak hoger beroep seksrobot vs. bordeelhoudster

door: Rob van den Hoven van Genderen, 15 oktober 2018

Robot Love

In het hoger beroep tegen de uitspraak in kort geding tussen Sexy Sadie en Robotlove B.V. (Gladjakker) liet rechter Evert Stamhuis er geen misverstand over bestaan: “Fundamentele rechten komen slechts toe aan natuurlijke personen.” Wat Stamhuis betreft is robot Sadie een kunstmatige entiteit die geen beroep op bescherming van de vrije meningsuiting en de lichamelijke integriteit kan doen. Waarvan akte.

lees meer

- - -

 

- - - - -

weblogs

Gezocht: Rebelse vernieuwers!

door: Hugo Aalders, 18 oktober 2018

Hugo Aalders - VNG Realisatie

Er is dringend behoefte aan een scherp (gemeentelijk) toekomstbeeld. Wie denkt mee? Gezocht worden met name mensen die vrij kunnen denken, die rebels durven zijn. Wie durft?

lees meer

- - -

Op weg naar het omgevingsplan

door: Jos Dolstra, 16 oktober 2018

Jos Dolstra

De invoering van de Omgevingswet heeft wat voeten in de aarde. Zo moet een woud van regels en teksten op elkaar afgestemd worden, maar gelukkig is er licht in de tunnel.

lees meer

- - -

Openstaan voor kritiek

door: Rejo Zenger, 15 oktober 2018

Rejo Zenger

De politie experimenteert met nieuwe technologie. Op zich is daar niets mis mee, maar dan moet het ook openstaan voor kritiek en geen moeilijke vragen onbeantwoord laten.

lees meer

- - -

 

- - - - -

Sneak preview

Binnenkort op de website van iBestuur:

  • Blogs van onder anderen Tom Kunzler, André Huykman, Kristel Lammers, Willem Pieterson en Henk Bos.
  • Podiumbijdragen van onder anderen Laurens Naudts, Sebastiaan ter Burg en Caroline Raat.
  • De rubriek Podium biedt plaats voor achtergrondartikelen, praktijkverhalen en opinie van (co-)auteurs uit de publieke sector.
  • Aanmelden voor de nieuwsbrief of recente edities teruglezen?


- - - - -

advertentie

FG Café – 150 dagen na AVG D-Day

donderdag 1 november van 13.00 tot 17.00 uur, Theater Spant! in Bussum,

Met 150 FG’s en de Autoriteit Persoonsgegevens kijken we in een interactief programma terug op de eerste 150 dagen AVG: wat zijn de trends; hoe is de relatie FG met de eigen organisatie en bestuurders; hoe blijf je in control; wat zijn de grootste uitdagingen?

Uitsluitend voor functionarissen gegevensbescherming uit de publieke sector!
De bijeenkomst wordt georganiseerd door CIP, iBestuur en VNG Realisatie.

Aanmelden kan bij janneke.lenderink@uwv.nl

- - - - -

partners

'We laten de huidige informatievoorziening niet vallen'

door: Robbert-Jan Gorgels , 18 oktober 2018

Rails

Aan Common Ground wordt volop gewerkt, maar deze nieuwe gemeentelijke ICT-infrastructuur is bepaald nog niet gebruiksklaar. Wat is wijsheid in deze periode tussen ‘oud’ en ‘nieuw’? En wat gebeurt er nu met de ondersteuning van de gemeentelijke ICT door VNG Realisatie? Theo Peters, Unitmanager Architectuur en Standaarden bij VNG Realisatie, deelt zijn visie. “We gooien oude schoenen niet weg voor we nieuwe hebben.”

partnerpagina vng realisatie

lees meer

- - -

De medewerker en de toekomst

door: Mat Keijers, 17 oktober 2018

Mat Keijers PinkRoccade

Onze Droom is gevisualiseerd over de tijdslijnen vanuit medewerkersperspectief en burgerperspectief. En gezien vanuit de aspecten dienstverlening, gegevens en identiteit. In onze Burgerdroom las je dat de burger straks niet meer naar de gemeente gaat. In deze Medewerkersdroom lees je wat de impact is op de werkzaamheden van de medewerkers.

partnerpagina pinkroccade

lees meer

- - -

 

- - - - -

laatste reacties

- - - - -