Eigen broek ophouden

iBestuur nieuwsbrief 19 april 2018

Goedgemutst op deze zomerse dag beginnen we met een positief signaal uit de samenleving. Sinds jaar en dag wordt er geklaagd dat er in de politiek te weinig kennis is van ICT. Het nieuws over een in de gemeenteraad van Almere gekozen liberaal rekende resoluut af met dat vooroordeel. Hij bleek een serieus onderlegde hacker met bovendien een oprechte interesse in zijn medemens.

De Kamer van Koophandel en Meld Misdaad Anoniem zweven allebei ergens in een andere uithoek van het publiek-private universum; ze moeten hun eigen broek ophouden. Of op zijn minst één broekspijp dan toch. De Kamer van Koophandel verkoopt sinds jaar en dag de data van de ene ondernemer, die zich verplicht inschrijft in het Handelsregister, aan de andere ondernemer die daar brood inziet. Zo stuurt een reclamebedrijf ons elk jaar een paar goedkope pennen met opdruk ‘iBestuur’ in de hoop dat we er nog 500 bestellen om uit te delen. En omdat een steeds groter deel van de marketing online gebeurt, wordt je tegenwoordig als ondernemer op Facebook bestookt met diezelfde Handelsregistermunitie.

Meld Misdaad Anoniem – in de ogen van de burger een verlengstuk van de politie – is een stichting die van de subsidie niet rond kan komen en bij moet klussen. Als u anoniem de hennepkwekerij van de buren meldt bij MMA, dan geeft die dat niet alleen door aan de politie maar tegen betaling ook aan de gemeente, het energiebedrijf en de verzekeraar.

Boeiende materie voor de Autoriteit Persoonsgegevens, want geloof maar dat de privacy in het geding is bij het doorverkopen van een dergelijke melding aan de verzekeraar of het energiebedrijf.
Maar belangrijker: dit moeten we toch niet willen. Halve overheden die zonder onze toestemming onze data verhandelen om de broek op te houden. Overheid: regel dit nou eens fatsoenlijk. Wat moet de burger er wel niet van denken!

Tot volgende week

Peter Lievense

- - - - -

nieuws

Na 25 mei wordt er niet meer gedoogd

Aleid Wolfsen, voorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens

door: Fred van der Molen, 19 april 2018

Aleid Wolfsen

Voor wie het nu nog niet weet: vanaf 25 mei geldt de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Organisaties moeten daarna niet rekenen op veel clementie als ze hun privacyzaken niet op orde hebben. “Het gaat hier wel om grondrechten.”

lees meer

- - -

Geen moetje maar een kans

door: Fred van der Molen, 18 april 2018

AVG

De deadline nadert: de overgangstermijn van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) eindigt op 25 mei. Maar lang niet alle overheden zullen dan volledig compliant zijn met de nieuwe privacyregels. Waar zitten de knelpunten? En waarom de vele verplichtingen ook een blessing in disguise kunnen zijn voor datagedreven organisaties.

lees meer

- - -

 

- - - - -

podium

'Digitale weerbaarheid blijft achter bij groei dreigingen'

door: Irene Schoemakers, 17 april 2018

NCSC

Het e-mailverkeer moet veiliger, en dat kan alleen met behulp van veiligheidsstandaarden. Om ervoor te zorgen dat deze standaarden een platform krijgen, richtten bedrijven, brancheorganisaties en de overheid begin 2017 de Veilige E-mail Coalitie op. “Het is nu zaak dat zoveel mogelijk partijen deze standaarden adopteren”, aldus Maarten Aertsen van het Nationaal Cyber Security Centrum.

lees meer

- - -

 

- - - - -

weblogs

Orwells 1984 nabij

door: Jan Willem Boissevain, 18 april 2018

Jan Willem Boissevain  directeur Public  Pegasystems

Op een zwarte lijst geplaatst worden omdat je door rood loopt of omdat je niet de juiste websites bezoekt? In China kan het en ook andere landen zien de potentie van gezichtsherkenning.

lees meer

- - -

Dilemma’s van de Digitale Democratie

door: Raoul de Vries, 17 april 2018

Raoul de Vries

De opkomst van de digitale democratie gaat verder dan digitale burgerparticipatie. Vernieuwing van de democratie is daarom nodig. Bijvoorbeeld in de vorm van liquid democracy.

lees meer

- - -

Weg met de vinklijstjes

door: Kristel Lammers, 16 april 2018

Kristel Lammers - VNG

Ook onder de Omgevingswet zal er vast wat misgaan. Het is de kunst er dan zo goed mogelijk mee om te gaan en je niet te verschuilen achter de letter, de processen en procedures.

lees meer

- - -

(Digitaal) zetje

door: Carolien Nicolai, 13 april 2018

Carolien Nicolai

Het is belangrijk om toegankelijker en begrijpelijker te worden, zeker als overheid. Maar wat doen we concreet aan het ondersteunen van de groep kwetsbaren?

lees meer

- - -

 

- - - - -

partners

Digitale proeftuin: een leerproces

19 april 2018

e-democratie

Het stimuleren van meer directe burgerbetrokkenheid in lokale beleidsontwik- keling. Dat is het doel van een proeftuin rond digitale democratie die onlangs is gestart. De proeftuin, waarin open source participatietools een voorname rol spelen, is een initiatief van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK), met steun van ICTU, gemeenten en een aantal externe partners. Deze proeftuin is onderdeel van het actieprogramma versterking democratie en bestuur.

partnerpagina ictu

lees meer

- - -

Technologie van de toekomst werkt niet met tools van het verleden

door: Cor van der Struijf en Bram Havers, 19 april 2018

Slak

In de afgelopen tijd is er een groot aantal nieuwe technologieën bijgekomen als artificial intelligence (AI), blockchain, en Internet of Things (IoT). Het toepassen van deze nieuwe technologieën is vereenvoudigd, doordat ze worden aangeboden via de cloud. Ook binnen overheidsorganisaties wordt naar cloud gekeken of wordt het al toegepast, al dan niet via eigen Cloud Datacenters.

partnerpagina ibm

lees meer

- - -

Blockchain helpt Groningse inwoners met schulden

19 april 2018

Groningen

De gemeente Groningen ontwikkelde samen met CGI een blockchaintoepassing voor het verbeteren van de schuldhulpverlening. In intensieve samenwerking werd in korte tijd een werkende proof of concept gemaakt. Beide partijen deden in dit traject ervaring op met samen snel innoveren.

partnerpagina cgi

lees meer

- - -

 

- - - - -

Sneak preview

Binnenkort op de website van iBestuur:

  • Blogs van Victor Zuydweg (ICTU/Gebruiker Centraal), Willem Pieterson en theJurists Europe.
  • Podium-bijdragen van Ben Hendriks (gemeente Amsterdam) over digitale inclusie. “We moeten ons ervan bewust zijn dat de digitale ontwikkeling in de samenleving voor veel mensen te snel gaat. Organisaties richten zich veelal op de early adopters, maar we moeten de slow adopters hierbij niet uit het oog verliezen.” Klankbordgroep Datagovernance (‘Geen woorden maar data!’).
  • Special over open source software. Interview met onder anderen Kees Vendrik (“Overheden realiseren zich meer en meer wat de grote monopolisten kunnen aanrichten in de samenleving. Open source is dan het meest radicale antwoord”).
  • De rubriek Podium biedt plaats voor achtergrondartikelen, praktijkverhalen en opinie van (co-)auteurs uit de publieke sector.
  • Aanmelden voor de nieuwsbrief of recente edities teruglezen?


- - - - -

partners

'Next-best-oplossingen, die moet je niet willen’

door: Frits de Jong, 17 april 2018

Fred Paling - UWV

Samen Organiseren gaat niet alleen over de samenwerking tussen gemeenten, maar ook die met andere partijen. Bijvoorbeeld met uitvoeringsorganisaties. Voor alle partijen biedt dat voordelen. “De winst, de toegevoegde waarde, zit in het gesprek en de ontmoeting tussen partijen.”

partnerpagina vng realisatie

lees meer

- - -

ICT-arbeidsmarkt onverminderd krap

16 april 2018

Vacature

UWV en ICT-bedrijven, waaronder Microsoft, Global Knowledge, Conclusion en CGI hielden vrijdag 13 april het Inspire, Learn & Connect event. Daarin vroegen zij aandacht voor het toenemende belang van ICT in onze economie en het waarborgen van lokaal talent om in de sector te werken.

partnerpagina cgi

lees meer

- - -

Fast forward naar 2050

door: Quita Hendrison, 16 april 2018

Plus 1-gemeente

De toekomst voorspellen, dat is toch iets voor kermissen en obscure nachttelevisie? Zeker, maar wat als we de glazen bol vervangen door de feiten uit het verleden en de trends van vandaag? Het zijn precies deze ingrediënten waarmee toekomststrateeg en scenariodenker Jan Nekkers de gemeente van 2050 schetst.

partnerpagina vng realisatie

lees meer

- - -

iVerkiezing: Succesvolle pilot en verkoop gestart!

door: Dylan Kusters, 13 april 2018

Dylan Kusters - PinkRoccade

21 maart was het eindelijk zover, de verkiezingen van 2018. Het was een spannende maar succesvolle dag voor onze kwartiermakers en mij. De gemeenten Ede, Ommen, Hardenberg, Helmond en Utrechtse-Heuvelrug hebben namelijk (de voorbereidingen van) de verkiezingen met iVerkiezing doorlopen. En laten we eerlijk zijn…als eerste werken met een nieuwe applicatie is nou eenmaal spannend!

partnerpagina pinkroccade

lees meer

- - -

 

- - - - -

persberichten

Pilot gezamenlijke dienstverlening uitvoeringsorganisaties bij gemeenten: persoonlijk, in de buurt en op één plek

13 april 2018

De dienstverlening van de overheid wordt steeds digitaler. Daarnaast zien we dat uitvoeringsorganisaties steeds minder kantoren hebben. De drempel voor inwoners om hun inhoudelijk complexe of digitale ondersteuningsvraag op een kantoor te stellen is daardoor hoog. Niet elke inwoner kan even eenvoudig met deze beweging mee.

partnerpagina vng realisatie

lees meer

- - -

 

- - - - -

laatste reacties

- - - - -

meest gelezen

Focus op de burger, maar nu écht!

door: Naud Berkhuizen, Nadia Fievet, Vince Vermeiren en Noa van Hunen, 12 april 2018 podium
reacties: 3

Te mooi om waar te zijn

door: Mark Elstgeest, 10 april 2018 weblog
reacties: 1

Blockchain: hype gebouwd op mythes?

door: Ruud Leether, 9 april 2018 weblog
reacties: 12

Politieke kleur

door: Larissa Zegveld, 12 april 2018 weblog
reacties: 1

(Digitaal) zetje

door: Carolien Nicolai, 13 april 2018 weblog

All eyes on Knops

door: Seger de Laaf, 11 april 2018 weblog

- - - - -