Cocoonen

iBestuur nieuwsbrief 19 december 2019

Dat is ‘m dan al weer: de laatste nieuwsbrief van het jaar. Wie dacht dat we geruisloos het reces in konden glijden, heeft het mis. Er is nog flink wat commotie voordat we met zijn allen weer een paar weken kunnen gaan cocoonen (hé, die had ik lang niet gehoord).

Zo is er de staatssecretaris die niet wist hoe Snel hij weg moest zijn na mijn vorige voorwoordje. Al durf ik geen causaal verband te veronderstellen..
En dan de boerenbende die – net als echte boeven trekker-happy – de dekselse boel weer eens blokkeren. En waar staan de files deze week? In Friesland, Drenthe, Overijssel, de Achterhoek.. verrek, daar wonen toch alleen maar boeren? Gaat vast lekker met dat draagvlak.

En gaat het eigenlijk wel zo slecht met die boeren? Volgens Wageningen Economic Research beleven de varkenshouders een topjaar: gemiddeld bruto inkomen 257.000 euro. Er zijn jaren dat ik ze niet verdien, zeg maar.

Komt onder andere door de varkenspest in China waar tientallen miljoenen varkens werden geruimd. Konden onze boeren lekker veel varkens exporteren tegen een 25 procent hogere kiloprijs. De een zijn dood is de ander zijn… uhh dood! Als je een varken bent.

Maar ik ga me er deze keer niet druk om maken: ik sorteer vast voor op het Kerstreces. Voor bij de kerstboom hebben we nog een fijne longread van Peter Mom op de website, over de Wet open overheid (Woo). Let op: het venijn zit in de staart.

En voor 2020 heb ik vast een tip: blokkeer woensdag 1 juli in uw agenda want dan verwachten we u op het iBestuur Congres 2020 in Topsportcentrum Papendal. U hoort er meer over in januari!

Cocoon ze en tot volgend jaar

Peter Lievense

nieuws

Gedeelde gronden voor de gemeentelijke IT

door: Marieke Vos, 18 december 2019

bestuurstafel

Common Ground gaat over de informatievoorziening van gemeenten en dat is vandaag de dag een onderwerp dat bestuurders interesseert, zo bleek op de iBestuur bijeenkomst over dit onderwerp. Zo’n 25 deelnemers, waaronder veel burgemeesters en wethouders, spraken op donderdag 12 december in Utrecht over wat Common Ground is en wat gemeenten daar zelf aan kunnen bijdragen.

lees meer


weblogs

Bespiegelingen

door: Wilma Haan, 19 december 2019

Wilma Haan

Wat is er het afgelopen jaar goed gegaan als het gaat over de digitale transparantie van de overheid en wat kan beter?

lees meer


Buurtpreventieapp

door: Seger de Laaf, 19 december 2019

De buurtpreventieapp: het leek zo’n mooi initiatief, compleet met stickers op lantaarnpalen. Maar werkt het ook?

lees meer


nieuws

Vincent Icke mist maatschappelijk quantumdebat

door: Frits de Jong, 11 december 2019
reacties: 1

Vincent Icke

Als het gaat over quantumtechnologie, dan gaat het in de meeste gevallen over de technologische kant van het verhaal. Vincent Icke ervaart dat er (te) weinig gesproken wordt over het maatschappelijke aspect van quantumtechnologie. “In dat maatschappelijk deel zit volgens mij een erg groot gevaar.”

lees meer


podium

Zo repareren we het internet

Waarom de veiling voor 5G een uitgelezen kans is het internet te repareren

door: Maurits Kreijveld, 18 december 2019

5G-stad

Begin december week startte de overheid de voorbereiding op de veiling van 5G. Dit wordt een van de belangrijkste vitale infrastructuren van onze samenleving voor het leveren van diensten door overheden en bedrijven en voor de communicatie en interactie tussen burgers. Een uitgelezen kans om het internet te ‘repareren’ en de maatschappelijke waarden steviger te verankeren in de basis van het internet. Maar dan moet de overheid het internet wel als publieke voorziening behandelen.

lees meer


'Het is tijd voor digitale dijkverzwaring'

Hoogleraren Pepijn Pinkse en Aiko Pras:

door: Pepijn Pinkse en Aiko Pras, 16 december 2019

Energiecentrale

Onze infrastructuur is inmiddels zo goed, dat het bijna nooit mis gaat. Maar als het misgaat, kan het ook goed misgaan. Met grote gevolgen. Pepijn Pinkse en Aiko Pras pleiten ervoor dat de overheid kennis en onderzoek op het gebied van cybersecurity moet stimuleren. “Daarbij moet veiligheid het primaire doel zijn, en niet economie.”

lees meer


weblogs

Data is macht

door: Menno Weij, 18 december 2019

Menno Weij - SOLV

We zijn erg snel geneigd om van alles te willen reguleren, maar we moeten oppassen niet te willen overreguleren.

lees meer


Teveel betaald, dus afgesloten

door: Arjan Widlak, 18 december 2019

Arjan Widlak

Als Nathatlie één cent te veel betaalt, heeft ze niet voldaan aan de afspraken in haar betalingsverplichting.

lees meer


ICT treft geen blaam

door: Jan Willem Boissevain, 17 december 2019

Jan Willem Boissevain

Je krijgt de indruk dat het een grote chaos is met de ICT van de overheid, maar dat strookt niet met de werkelijkheid.

lees meer


Is het de minister bekend…

door: Larissa Zegveld, 16 december 2019

Larissa Zegveld

ICT in overheidsland heeft een slechte naam. Maar het is niet de digitalisering of de ICT die faalt, het zijn de regels!

lees meer


Van lamp naar licht!

door: Dirk-Jan de Bruijn, 16 december 2019

Waarom slaagt het ene project niet en het andere wel? En wat kunnen we opsteken van de projecten die wél slagen?

lees meer


Sneak preview

Ook in 2020 op de website van iBestuur weer blogs van:

  • Jan Wilem Boissevain, Christian Verhagen, Pascale Georgopoulou, Willem Pieterson, Seger de Laaf, Menno Weij, Bart Jacobs, Henk Bos, Marlène Geskes, Jan van Ginkel, Kristel Lammers, Hugo Aalders, Ruud Leether, Larissa Zegveld, Rob van den Hoven van Genderen, Paul Ruijgrok, Jos van den Oever, Wouter de Haan, Mark Elstgeest, Arjan Widlak, Dirk-Jan de Bruijn, Ben van Lier, Menno Weij, Wilma Haan, Joost Gerritsen, Carolien Nicolai, Zsolt Szabo, Walter van Holst, Ruben Boyd, Jan-Willem Wesselink, Marc van Opijnen, Anco Hamming, André Huykman, Johan Groenen, Youri Lammerts van Bueren, Astrid Oosenbrug, Maurits Kreijveld, Sandra van Heukelom-Verhage, Ad Gerrits, Bas Linders, Michiel Phaff, Caroline Raat, Arjen Hof, Ben Kokkeler, Jos Dolstra, Mariette Lokin, Evert-Jan Mulder, Peter Lievense en vele anderen.
  • Aanmelden voor de nieuwsbrief of recente edities teruglezen?


partners

Bodemdaling: breng deformatie bij assets eenvouding in kaart

door: Tieme de Jonge | 19 december 2019

bodemdaling

De opwarming van de aarde is en blijft een hot topic en het zal in Nederland een grote impact hebben. Maar er is nog een andere uitdaging die net zo belangrijk is: bodemdaling.

partnerpagina imagem

lees meer

Het Toestemmingenregister, een gateway naar energietransitie

door: Sjors Hijgenaar | 17 december 2019

CGI - Sjors Hijgenaar

do·nor·co·di·cil – “verklaring waarmee iem. organen, weefsels na zijn dood ter beschikking stelt voor medische doeleinden” – Van Dale, 2019.

partnerpagina cgi

lees meer

laatste reacties