Gemak?

iBestuur nieuwsbrief 20 februari 2020

Iedere burger met een burgerservicenummer (BSN) krijgt met de nieuwe Wet digitale overheid straks een online identiteit. Voortaan nog maar één mapje met persoonsgegevens dat aansluit op de IT-systemen van alle overheden. Een online paspoort waarmee Nederlanders hun gegevens delen met onder meer de Belastingdienst en het UWV. En later ook met marktpartijen…

Hoe handig als jouw persoonlijke gegevens al ingevuld staan als je een vliegreis boekt. Maar staat er over een paar jaar ook bij dat ik een hartkwaal heb en rolstoelbegeleiding nodig heb?

Gemak dient de mens, maar ik weet niet of ik deze vergaande service wel op prijs ga stellen. Dat houd ik toch liever privé.

Tot volgende week.

Heleen Hupkens

nieuws

Er hangt iets in de lucht

Passagiersdrones oplossing voor fileprobleem?

door: Mariëlle de Groot, 20 februari 2020

drone

Stel je eens voor. Je wilt van thuis in Amsterdam naar je werk in Den Haag. In plaats van de auto pak je bij station Zuid een dronetaxi. Je stapt in en stijgt op. Onderweg kijk je uit over de files onder je. Volgens sommigen kan dit in een paar jaar realiteit zijn. Ook Nederland bereidt zich erop voor.

lees meer


weblogs

Datageklungel

door: Lisette Kalshoven, 20 februari 2020

Lisette Kalshoven

Toegang tot informatie is belangrijk voor de maatschappij. Jammer dat overheden daar nog niet altijd van doordrongen zijn.

lees meer


podium

Het IT-fundament van de Digitale Ruimte

door: Martijn Sasse en Gijs van Schouwenburg, 18 februari 2020

Den Haag

Eind vorig jaar benoemde Daan Rijsenbrij niet alleen de IT-problemen van de overheid, maar hij kwam ook met een IT-Deltaplan. Martijn Sasse en Gijs van Schouwenburg stellen een andere aanpak voor, gestoeld op twee wijzigingen in het denkmodel over digitalisering in de publieke omgeving: digitalisering is een beleidsveld en het IT-fundament voor digitalisering is geen intern vraagstuk van de overheid. Deel 2.

lees meer


weblogs

Rolkoffers aan de deur

door: Arjan Widlak, 19 februari 2020

Arjan Widlak

Krijgen machtige bedrijven in de platformeconomie niet een verantwoordelijkheid voor de belangen van anderen die hinder ondervinden?

lees meer


DPIA-vragen over SyRi

door: Walter van Holst, 18 februari 2020

Walter van Holst

In de SyRI-rechtszaak kwam ook de reikwijdte van de DPIA-verplichting aan bod, maar of het allemaal even duidelijk was?

lees meer


Lof der Traagheid

door: Larissa Zegveld, 17 februari 2020

Larissa Zegveld

Middenin de digitale storm is het tijd voor een pas op de plaats. Het is tijd voor vertraging, voor rust, wijsheid en ruimte.

lees meer


praktijk

RVO wil ‘datapot met goud’ verzilveren

door: Frits de Jong, 19 februari 2020

droogte

Bij het grote publiek zal bij de naam RVO niet gelijk een lichtje gaan branden, maar specialisten weten de weg naar de organisatie vrij feilloos te vinden. De organisatie, met circa 4500 medewerkers, beschikt over een groot aantal datasets waarmee het niet alleen haar klanten en opdrachtgevers voorziet van actuele informatie, maar ook de eigen collega’s. “We hebben een pot met goud in handen.”

lees meer


Sneak preview

Binnenkort op de website van iBestuur:

  • Blogs van onder andere Astrid Oosenbrug, Marlène Geskes, Michiel Steltman, Pascale Georgopoulou, Eddy Van der Stock en Youri Lammerts van Bueren.
  • De rubriek Podium biedt plaats voor artikelen, visie en opinie van auteurs uit de publieke sector dan wel van auteurs op persoonlijke titel.
  • De rubriek Praktijk biedt plaats voor casuïstiek en verhalen uit de praktijk van (co-) auteurs uit de publieke sector.
  • Aanmelden voor de nieuwsbrief of recente edities teruglezen?


partners

Voorbereiden op de gevolgen van wateroverlast

door: Tieme de Jonge | 19 februari 2020

Hoog water

Nederland is met gemiddeld 847 mm aan neerslag per jaar een nat land. Straten die blank staan en ondergelopen kelders door hevige regenbuien maken het Nederlands klimaat tegenwoordig zo typerend. En volgens het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) zal de jaarlijkse neerslag alleen maar toenemen door de klimaatverandering.

partnerpagina imagem

lees meer

laatste reacties