Hoofd- en bijzaken

iBestuur nieuwsbrief 20 juni 2019

We moeten hoofd- en bijzaken even uit elkaar houden. Voor nieuws en bespiegelingen in dit voorwoordje is er nu dan ook geen tijd. Organisatie en voorbereiding van het iBestuur Congres op woensdag 3 juli op Papendal vragen alle aandacht. Met meer dan zestig sessies en ruim honderd sprekers een flinke puzzel. En met een schuin oog houden we ook de lange-termijn weersvoorspelling in de gaten. Weliswaar kunnen we de buitenkeukens naar binnenrijden en heeft u bij elke sessie op zijn minst een tentdak boven het hoofd, maar het klauteren op de klimwand en bijvoorbeeld de clinics boogschieten vinden natuurlijk in de open lucht plaats.

Overigens loopt het storm met de aanmeldingen – we naderen het maximaal aantal deelnemers van 750! Dus wilt u deze dag ook nog meemaken, wacht dan niet langer met aanmelden.

Tot volgende week.

Peter Lievense

nieuws

‘Onze missie is blockchain for good’

Blockchain-ambassadeur Rob van Gijzel

door: Marjan Arenoe, 20 juni 2019

Rob van Gijzel

Innovatie is het sleutelwoord bij alles wat Rob van Gijzel tegenwoordig doet, en eigenlijk ook al toen hij nog burgemeester van Eindhoven was. Van Gijzel heeft functies als toezichthouder bij onder meer de NOS, het Betonhuis en TNO. Sinds maart 2018 is hij ook ambassadeur van de Dutch Blockchain Coalition (DBC). De unieke wijze van samenwerken tussen de overheid, bedrijven en universiteiten kan blockchain een beslissende zet geven, denkt Van Gijzel.

lees meer


'Het is aan het parlement om te zeggen: en we doen het toch!'

Arno Visser, president Algemene Rekenkamer, over vervolgonderzoek basisregistraties

door: Bas Linders, 18 juni 2019

Arno Visser - ARK

De Algemene Rekenkamer doet het niet vaak: een vervolgonderzoek om na te gaan wat er is gebeurd met eerder gedane aanbevelingen. Het onderzoek ‘Grip op gegevens: het stelsel van basisregistraties voor burgers en bedrijven’ laat zien dat belangrijke aanbevelingen uit 2014 door ministeries en uitvoeringsorganisaties niet of slechts ten dele zijn opgevolgd en dat burgers en bedrijven nog steeds niet centraal staan bij het stelsel van basisregistraties die de ruggengraat van de digitale overheid vormen.

lees meer


weblogs

Het zwarte gat voor de privacy

door: Rob van den Hoven van Genderen, 20 juni 2019

Rob van den Hoven van Genderen

In de AVG staat veel, maar over begrippen als kunstmatige intelligentie (AI), robotica of algoritmes is niets te ontdekken.

lees meer


Adres onbekend

door: Arjan Widlak, 19 juni 2019

Arjan Widlak

Een bank die nog geld van u tegoed heeft, mag uw adres niet opvragen bij de gemeente. Klinkt goed, of toch niet?

lees meer


Digiminister

door: Larissa Zegveld, 18 juni 2019

Advies aan de parlementaire commissie digitale samenleving: durf over Haagse kokers heen te kijken en maak het concreet.

lees meer


Het verboden algoritme

door: Marc van Opijnen, 17 juni 2019

Marc van Opijnen

Is het slim om alle rechterlijke uitspraken beschikbaar te stellen als open data? En zo ja, wat zou je er dan mee mogen?

lees meer


podium

Datagedreven overheid kan niet zonder bedrijfsleven

door: Steef de Vries en Christian Verhagen, 17 juni 2019

witwassen

Bij het aanpakken van maatschappelijke problemen komt steeds vaker datagedreven werken om de hoek kijken. Maar échte meerwaarde vindt pas plaats op het moment overheden, bedrijfsleven en de wetenschap de samenwerking opzoeken. “Als je besluit op deze manier samen te werken zul je zien dat grenzen vervagen en dat mensen met elkaar een band opbouwen.”

lees meer


praktijk

‘Deze I-Visie is een stap in de toekomst’

Informatieplan geeft gemeente Etten-Leur richting en stelt kaders

door: Frits de Jong, 18 juni 2019

Etten-Leur

Om klaar te zijn voor de (digitale) toekomst, heeft de Brabantse gemeente Etten-Leur een nieuwe visie op informatievoorziening opgesteld. Eentje waarbij van buiten naar binnen is gedacht en waarin inwoners en ondernemers écht centraal staan. “Organisaties hebben vaak de mond vol van buiten naar binnen denken, maar brengen het vaak niet in de praktijk. Wij wel.”

lees meer


Sneak preview

Binnenkort op de website van iBestuur:

  • Blogs van onder anderen Dirk-Jan de Bruijn, Sandra van Heukelom-Verhage en Hugo Aalders.
  • Podium biedt plaats voor artikelen, visie en opinie van auteurs uit de publieke sector dan wel van auteurs op persoonlijke titel.
  • De rubriek Praktijk biedt plaats voor casuïstiek en verhalen uit de praktijk van (co-) auteurs uit de publieke sector.
  • Aanmelden voor de nieuwsbrief of recente edities teruglezen?


partners

Optimaal gebruik van iBurgerzaken met iService

20 juni 2019

Waalwijk

Alles uit het systeem halen door proces en systeem naadloos op elkaar af te stemmen, dat is het traject dat gemeente Waalwijk is gestart. Wat het nu al oplevert? iBurgerzaken wordt optimaal benut dankzij advies op maat. Dat zorgt voor tevredenheid bij medewerkers (en inwoners). Lees hier hoe Waalwijk dit samen met PinkRoccade Publiekszaken realiseert.

partnerpagina pinkroccade

lees meer

Ameland als 200ste gemeente over op IPv6

17 juni 2019

Ameland

Onlangs is Ameland als 200ste gemeente aangesloten op IPv6, een nieuwe reeks internetadressen. Die nieuwe reeks is nodig nu er steeds meer gebruik wordt gemaakt van apparaten die vragen om een directe toegang tot internet en de oude reeks internetadressen (IPv4) opraakt.

partnerpagina vng realisatie

lees meer

laatste reacties