Boer zoekt aandacht

iBestuur nieuwsbrief 20 september 2018

Nederland stond op zijn kop: boer Remco bleek al voor de opnames van ‘Boer zoekt vrouw’ met de kandidaat-boerinnen in het hooi te hebben liggen rollebollen. Remco kon vertrekken uit het dating-programma van Yvon Jaspers: “Boer zoekt Vrouw is een eerlijk en authentiek programma dat wordt gemaakt op basis van vertrouwen.”

Jaspers maakt voor KRO-NCRV ook ‘Onze boerderij’. Zij had gedreigd te stoppen met ‘Boer zoekt vrouw’ – hét kijkcijferkanon van de publieke omroep – als ze niet ook een docu-serie mocht maken over het boerenbestaan. In dat programma trekken getergde boeren van leer tegen de overheid: “Je kunt beter met No Surrender te maken hebben dan met de overheid.”

Trouw ontdekte waarom Jaspers zo begaan is met de boerenstand. Zij staat op de payrol van For Farmers, met een jaaromzet van bijna 5 miljard het grootste veevoerbedrijf van West-Europa. Hoeveel ze naast haar publieke omroepsalaris van twee ton bijverdient met haar ambassadeursrol voor de intensieve veehouderij, wil ze niet kwijt.
Het zal niet misselijk zijn.

Het geld rolt waar het niet gaan kan, en misschien kan de publieke omroep daar haar voordeel mee doen. De Kamer is bereid een deel van de bezuinigingen op de NPO – die vooral levensbeschouwelijke en journalistieke programmering treft – ongedaan te maken, mits de NPO met een plan komt tegen de dalende reclame-inkomsten. Jaspers en For Farmers dienen het op een presenteerblaadje aan: gesponsorde programma’s. Omroepwet aanpassen aan de tijdgeest en met open vizier elke avond een vast blok van 8 tot 10 op NPO2: programma’s ‘mogelijk gemaakt door..’

Ze staan in de rij, echt waar!


Tot volgende week,

Peter Lievense

- - - - -

podium

De rol van burgemeesters in cyberspace

door: Willem Bantema, 20 september 2018

burgemeestersketting

Of het nu gaat om de aanpak van treitervloggers, oproepen tot massale feestjes binnen gemeenten, of online drugswinkels, de burgemeester heeft geen daarop toegesneden bevoegdheden. Dat terwijl dit type problemen juist via het internet razendsnel kan escaleren en preventief ingrijpen op die plek van grote meerwaarde zou kunnen zijn.

lees meer

- - -

De eerste generieke AI is de bureaucratie

door: Arjan Widlak, 17 september 2018

mensen op straat

Slimme analyse en veel data in combinatie met leervermogen zou een groot gevaar zijn. [1] Dat idee domineert als we het hebben over kunstmatige intelligentie (AI). Sowieso stellen we erg veel vertrouwen in computersystemen. Zou het kunnen dat een systeem dat erg slimme analyses maakt toch een zekere simpelheid laat zien en is controle dan hetzelfde probleem?

lees meer

- - -

 

- - - - -

advertentie

FG Café – 150 dagen na AVG D-Day

donderdag 1 november van 13.00 tot 17.00 uur, Theater Spant! in Bussum,

Met 150 FG’s en de Autoriteit Persoonsgegevens kijken we in een interactief programma terug op de eerste 150 dagen AVG: wat zijn de trends; hoe is de relatie FG met de eigen organisatie en bestuurders; hoe blijf je in control; wat zijn de grootste uitdagingen?

Uitsluitend voor functionarissen gegevensbescherming uit de publieke sector!
De bijeenkomst wordt georganiseerd door CIP, iBestuur en VNG Realisatie.

Aanmelden kan bij janneke.lenderink@uwv.nl

- - - - -

weblogs

The future depends on what you do today

door: Dirk-Jan de Bruijn, 20 september 2018

Op een 6-tal routes 250 vrachtwagenritten in treintjes, geïntegreerd in de logistieke keten van zowel retail-, container-, als bloementransport. Dát is pas een uitdaging!

lees meer

- - -

Europa maakt meer kapot dan ons lief is

door: Menno Weij, 19 september 2018

Menno Weij - SOLV

Europa maakt het internet dood. De EU maakt de fundamentele fout om alle problemen met content op het internet, op het bord van de ISP’s en internetplatformen te leggen.

lees meer

- - -

Het 'digitaal kluisje' - Deel IV

door: Henk Bos, 18 september 2018

Henk Bos

De afgelopen 15 jaar is de ICT-ontwikkeling uitbesteed aan marktpartijen waarvan je niet kunt verwachten dat die ‘nee’ zeggen als de opdrachtgever onduidelijk is.

lees meer

- - -

Net werken

door: Hugo Aalders, 17 september 2018

Hugo Aalders - VNG Realisatie

Het bijwonen van congresseren is netwerken en vooral praten. Maar om dingen concreet voor elkaar te krijgen, moeten we ook doen. Praten én doen. Eigenlijk is het net werken.

lees meer

- - -

Robots nemen de wereld niet over

door: Jan Willem Boissevain, 14 september 2018

Jan Willem Boissevain  directeur Public  Pegasystems

We leven in een tijd waarin sciencefiction werkelijkheid wordt, maar robots zijn en blijven hulpmiddelen en zullen altijd ondergeschikt blijven aan mensen.

lees meer

- - -

 

- - - - -

advertentie

- - - - -

Sneak preview

Binnenkort op de website van iBestuur:

  • Blogs van onder anderen Mark Elstgeest, Ben Kokkeler, Ruben Boyd en Larissa Zegveld.
  • Podiumbijdragen van onder anderen Erik Bouwer, Annemarie Balvert/Gijs van Maanen en Britt van der Wal.
  • De rubriek Podium biedt plaats voor achtergrondartikelen, praktijkverhalen en opinie van (co-)auteurs uit de publieke sector.
  • Aanmelden voor de nieuwsbrief of recente edities teruglezen?


- - - - -

partners

Digitale veiligheid: een kwestie van vertrouwen

door: Bart van Riel, Jasper van Buren en Roeland de Koning, 18 september 2018

Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie, zei het op 13 september 2017 als volgt: “Cyber attacks can be more dangerous to the stability of democracies and economies than guns and tanks. Cyber attacks know no borders and no one is immune.”

partnerpagina capgemini

lees meer

- - -

Gaat big data het belastingendomein overhoop halen?

18 september 2018

Digitalisering en dataficering bieden ook in het belastingdomein ongekende mogelijkheden. Dat bleek begin deze zomer tijdens het Actualiteitendiner Belastingen in Rotterdam.

partnerpagina centric

lees meer

- - -

 

- - - - -

- - - - -

laatste reacties

- - - - -